Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Νέα «βόμβα» Schaeuble: Δεν θα γίνει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ


 Όμως γνωρίζουν ή πρέπει να γνωρίζουν όλες οι πλευρές ότι το ΔΝΤ και το Διοικητικό του Συμβούλιο.... θα θέσει πολύ σύντομα και ένα άλλο όρο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτός ο όρος είναι όχι προφανώς το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά πως θα διασφαλιστεί ως Ταμείο μετά την λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και κυρίως με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτείται η Ελλάδα.
 
Η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, τόνισε ο Schaeuble 
 
Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιευθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
 
Τόνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ έχει στείλει «σήμα» ότι θα λάβει μέρος στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
 


Ο Schaeuble υπογράμμισε ότι από την Ελλάδα εξαρτάται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.
 


Όπως τόνισε, η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Πιστός στη θέση του κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Schaeuble υποστήριξε πως ακόμα και οι εταίροι από την Ουάσινγκτον έχουν κατανοήσει ότιθ δεν είναι δυνατή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 

To ελληνικό δημόσιο έχει βρει να πληρώσει τα 7 δισ. τον Ιούλιο του 2017 και δεν θα χρειαστεί bridge loan – Στον αέρα η αξιολόγηση

Τον Ιούλιο του 2017 το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει 7 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 2,1 δισεκ. μαζί με το κουπόνι το πρώην 3ετές ομόλογου που λήγει, περίπου 4,2 δισεκ. προς την ΕΚΤ και ένα πολύ μικρό ποσό προς το ΔΝΤ.
 


Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος τον Ιούλιο του 2017 είναι 7 δισεκ. ευρώ και μόνο τον Μάρτιο και Απρίλιο υπάρχουν κάποιες λήξεις πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.
Μετά τον Ιούλιο του 2017 οι υποχρεώσεις της Ελλάδος σε μηνιαία βάση έως τον Δεκέμβριο του 2017 είναι σχεδόν μηδενικές οπότε το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι ο Ιούλιος του 2017.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση η οποία έπρεπε να έχει κλείσει από τον Μάρτιο του 2016 πριν ένα χρόνο και ακόμη δεν έχει κλείσει.
 


Όπως όλα δείχνουν δεν θα κλείσει στις 20 Μαρτίου του 2017, ούτε στις 7 Απριλίου του 2017 και πλέον μεταφέρεται το ενδιαφέρον στον Μάιο, 22 Μαΐου του 2017 στο τακτικό Eurogroup.
 


Μαζί με την αξιολόγηση που δεν κλείνει Ελλάδα και δανειστές θα εξετάσουν κάποια στιγμή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο 3-4 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει δανειακή έκθεση στην Ελλάδα 14 δισεκ. και η ΕΚΤ περίπου 18 δισεκ. από 43 δισεκ. στο παρελθόν.
 


Όλα αυτά όμως καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα.
Δεν μπορούν να τα βρουν ΔΝΤ και ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα και δεν μπορεί να τα βρει η Ελλάδα με τους δανειστές.
 


Επίσης ενώ όλοι θέλουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που δεν έχουν καν εξεταστεί αλλά… το τι θα συμβεί μετά το 2018.


Ζητούν από το ΔΝΤ να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα 3-4 δισεκ. και έτσι να έχει δανειακή έκθεση 18 δισεκ. και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην Ελλάδα μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.


Όμως γνωρίζουν ή πρέπει να γνωρίζουν όλες οι πλευρές ότι το ΔΝΤ και το Διοικητικό του Συμβούλιο.... θα θέσει πολύ σύντομα και ένα άλλο όρο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτός ο όρος είναι όχι προφανώς το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά πως θα διασφαλιστεί ως Ταμείο μετά την λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και κυρίως με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτείται η Ελλάδα.
 

Για να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σχέδιο νέας χρηματοδότησης της Ελλάδος είναι 10000% βέβαιο ότι θα τεθεί και ο όρος της χρηματοδότησης της Ελλάδος μετά την λήξη του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
 

Το ερώτημα είναι μπορεί να διασφαλίσει κανείς στο ΔΝΤ ότι θα λήξει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο και η Ελλάδα άνετα θα βγει στις αγορές να δανείζεται;
Προφανώς και όχι.

 

Τι πρόκειται να συμβεί;

Υπάρχει μια πιθανότητα – όχι βεβαιότητα – αλλά πιθανότητα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Μάιο, ούτε τον Ιούνιο. 


Η Ελλάδα να μην πάρει bridge loan να μην της δοθεί το δάνειο γέφυρα και το ελληνικό κράτος να διαθέτει τα 7 δισεκ. τον Ιούλιο του 2017 και έτσι και τις υποχρεώσεις να πληρώσει, χωρίς να χρεοκοπήσει. 


Αυτό θα δούμε εάν ισχύει ως πλάνο εάν το επόμενο διάστημα δούμε να μεταφέρονται κεφάλαια από τα ταμεία και ΔΕΚΟ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 


Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα ξεπερνάει τον σκόπελο της χρεοκοπίας αλλά σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα.
 

Η Ελλάδα από το τρίτο μνημόνιο των 86 δισεκ. έχει πάρει 34-35 δισεκ. ευρώ οπότε το μεγάλο θέμα είναι όχι τι θα συμβεί τώρα αλλά τι θα συμβεί το 2018.
 

Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί – που έχει πιθανότητα αλλά όχι βεβαιότητα όπως αναφέραμε – τότε η ανάπτυξη για το 2017 δεν θα φθάσει στο 2,5% αλλά θα κινηθεί κάτω από 1% απόρροια της εμπλοκής στην διαπραγμάτευση.
 


Οι καταθέσεις των τραπεζών θα συνεχίσουν να μειώνονται και γενικώς το σύστημα θα στερεύει από ρευστό.
Ήδη μεταξύ Ιανουαρίου και 15 Μαρτίου του 2017 οι καταθέσεις μειώθηκαν 3,32 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες σε αυτό το σενάριο ίσως να μην τα καταφέρουν στα stress tests του Ιουλίου του 2018, μάλλον δεν θα τα καταφέρουν.
 


Εάν υπάρχει σχέδιο να μην κλείσει η αξιολόγηση σίγουρα το καθοδικό σπιράλ θα ενεργοποιηθεί.
Όμως υπάρχει ο κίνδυνος της αυταπάτης.
Εάν κανείς πιστεύει ότι έτσι η Ελλάδα θα καταφέρει τίποτε μάλλον όλοι είναι γελασμένοι, πολύ γελασμένοι.
 


Εάν κανείς πιστεύει ότι ακόμη και εάν υπάρξει αλλαγή στην καγκελαρία στην Γερμανία στις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου είναι επίσης γελασμένος.
 


Η Merkel θα ξαναβγεί κατά το βασικό σενάριο αλλά ακόμη και εάν χάσει η πολιτική της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δεν μπορεί να αλλάξει. 


Υποσημείωση

Ότι ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup εστιάζεται στην θέση ότι ο ESM θα πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ δείχνει ότι….υπάρχει χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης.

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Το θεατρο του παραλογου συνεχιζεται , ολα ειναι ειναι στημενα , το σιγουρο ειναι οτι ετοιμαζονται για νεα μνημονια και νεα χαρατσια , ολα τα προσκηνημενα αντρεικελα του ελλαδισταν εχουν βαλει ενα στοχο , την ταχυτερη πλεον διαλλυση της ελλαδας με καθε τροπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ