Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Η μεγάλη παγίδα – Πως η συμμετοχή του ΔΝΤ και το QE μπορεί να καταστρέψουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος Όλο αυτό το αθώο σενάριο, όμως κρύβει μια τεράστια καταστροφική παγίδα για την Ελλάδα.
  
Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια επικίνδυνη παγίδα.
 

Ήδη προσεγγίζει το ναρκοπέδιο το οποίο είναι στρωμένο με ωραίες ιδέες, θετικές προτάσεις και ωραίες υποσχέσεις αλλά η μεγάλη παγίδα είναι καμουφλαρισμένη. 

Δηλαδή, δεν είναι εξ ηλίου φαεινότερον, πως ΑΚΡΙΒΩΣ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;;;;


Καλλιόπη Σουφλή 
Να πάρουμε ορισμένα ψίχουλα, να παγιδευτούμε σε μια ανούσια ποσοτική χαλάρωση και να χάσουμε ως Ελλάδα τον μεγάλο στόχο που είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος….
 

Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια επικίνδυνη παγίδα. 
 
Ήδη προσεγγίζει το ναρκοπέδιο το οποίο είναι στρωμένο με ωραίες ιδέες, θετικές προτάσεις και ωραίες υποσχέσεις αλλά η μεγάλη παγίδα είναι καμουφλαρισμένη. 


 
Ποια είναι η παγίδα;
 


Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο στο τέλος αυτής της προσπάθειας να πάρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
 


Να πάρει νέα επιμήκυνση για τον χρόνο αποπληρωμής και να παγώσουν τα επιτόκια για ορισμένα χρόνια και θα κεφαλαιοποιηθούν στην συνέχεια.
 


Μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η Ελλάδα ποντάρει ότι το ΔΝΤ σε νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA θα αλλάξει τις εκτιμήσεις της και από εξαιρετικά μη βιώσιμο ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο. 


 

Είναι βέβαια ασαφές εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να το μετατρέψουν σε βιώσιμο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αλλά αυτός είναι ο στόχος.
 


Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει με νέο δάνειο 4 δισεκ. – ήδη έχει δανείσει 14 δισεκ. – θα πρέπει το Eurogroup να συμφωνήσει και ο ESM αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εάν όλα πάνε καλά η ΕΚΤ θα μπορεί να απελευθερωθεί ώστε να ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
 


Όλο αυτό το αθώο σενάριο, όμως κρύβει μια τεράστια καταστροφική παγίδα για την Ελλάδα.
 

Ως γνωστό η Ελλάδα στρατηγικά ποντάρει στα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς αποτελούν την μεγαλύτερη παρέμβαση των δανειστών σε μια πιο ουσιώδη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 


Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος προσαρμογής δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. 


Όμως εάν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – από το δεύτερο στάδιο παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος – καταστεί βιώσιμο για να μπορεί το ΔΝΤ να χορηγήσει νέο δάνειο και η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε ….ΔΕΝ θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που είναι και τα πιο ουσιώδη.

 


Ποια είναι η μεγάλη παγίδα. 


 

Να πάρουμε ορισμένα ψίχουλα, να παγιδευτούμε σε μια ανούσια ποσοτική χαλάρωση και να χάσουμε ως Ελλάδα τον μεγάλο στόχο που είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος....ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ