Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Μυστική επιστολή Μοσκοβισί για Grexit: Υπάρχει σχέδιο και είναι τρομακτικό

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

Το Plan B της Κομισιόν για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2015 φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό στο κτίριο του Μπερλεμόντ.Και μυστικό θα παραμείνει, όπως προκύπτει από την επιστολή που αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή» και απηύθυνε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να βγει το σχέδιο στο φως. 


Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.


«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ηχηρό ράπισμα η επιστολή

 

Η επιστολή Μοσκοβισί αποτελεί ηχηρό ράπισμα προς τους δραχμιστές εντός και εκτός συνόρων που παίζουν με τη φωτιά του Grexit καθώς, ανάμεσα στις γραμμές, υπονοεί ότι οι συνέπειες είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στο σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος.


Σημειώνεται ότι η επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου είχε σταλεί στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής και της επαναφοράς των σεναρίων περί Grexit από μερίδα του διεθνούς Τύπου. Αλλά και με αφορμή δραχμικά σενάρια που φαίνεται, σύμφωνα με μετρήσεις, να κερδίζουν έδαφος σε μερίδα της κοινής γνώμης. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ είχε τότε υποστηρίξει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι οι Ελληνες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις συνέπειες εξόδου από την ΟΝΕ.

Δεσμεύσεις για τη μη δημοσίευση του σχεδίου

 

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί, κατόπιν εντολής του κ. Γιούνκερ, έφθασε στην κ. Διαμαντοπούλου πριν από λίγες ημέρες. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επικαλείται μάλιστα τις δεσμεύσεις του Κανονισμού 1049/2001 που εμποδίζουν τη δημοσίευση του σχεδίου και υποστηρίζει ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έδινε αφορμή για «σπέκουλα» σχετικά με ζητήματα που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


«Θεωρούμε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα με τη μη αποκάλυψη των πληροφοριών που ζητάτε». Ο κ. Μοσκοβισί μάλιστα προσθέτει ότι το έγγραφο αφορά «ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα από πολιτική, οικονομική και νομική άποψη». Επισημαίνει ότι η δημοσιοποίησή του θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και επί της ουσίας θα απειλούσε «τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική κατάσταση άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης ατομικά, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά».


Το σκεπτικό του Ευρωπαίου επιτρόπου είναι ότι την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, «η αποκάλυψη του εγγράφου θα άνοιγε την πόρτα σε σπέκουλα από τις αγορές για δημόσια χρέη χωρών της Ευρωζώνης», το οποίο με τη σειρά του «θα μπορούσε να προκαλέσει απρόκλητες πιέσεις στα κράτη-μέλη». 


Προσθέτει μάλιστα ότι το να τεθεί στη δημόσια σφαίρα ένα έγγραφο που αφορά ένα «υποθετικό και προβληματικό σενάριο πολιτικής», θα οδηγούσε σε «αχρείαστη» σπέκουλα πάνω σε ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης. 


«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δύσκολη κατάσταση του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα και εκτιμώ την εποικοδομητική και υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης στάση που εσείς και ο οργανισμός σας έχετε λάβει στη συζήτηση, σας εγγυώμαι ότι έχετε τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, τη δική μου και ολόκληρου του Κολεγίου», καταλήγει.

Καλύτερη η γνώση

 

Σχολιάζοντας την απάντηση Μοσκοβισί, η κ. Διαμαντοπούλου εκφράζει στην «Κ» τη διαφωνία σημειώνοντας ότι «για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους». 


Και προσθέτει: «Οταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής. "Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα", όπως λέει ο ποιητής». 


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέρη του σχεδίου είχαν παρουσιαστεί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζονταν στη χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας που θα προκαλούσε το Grexit.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

3 σχόλια:

 1. Η ΧΑΜΗΛΟΚΩΛΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.ΛΟΓΩ ΛΟΙΠΟΝ
  ΤΟΥ "ΟΨΙΜΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ" ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΙΤΙΣΑΣ ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΑΣ
  ΕΡΩΤΑΜΕ ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥ
  ΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΓΥΡΤΕΣ ΤΟΥ
  ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΟΦΣΟΡ ΠΗΑΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.ΝΑ ΜΑΣ
  ΠΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΚΑ
  ΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ
  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;Η ΚΩΛΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΧΕΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ-ΚΩΠΗΛΑ
  ΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΙ'ΑΥΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ
  ΤΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕ.ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΧΩΡΙΣ ΑΥ
  ΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡ
  ΜΑΤΩΝ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΟΠΟΔΑΡΗ ΠΡΙΓΚΗΠΕ
  ΣΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καιγεσαι, Μωρη Οβρια Χαανα, μηπως και φυγουμε, απο το Κωλοεβραιο σας; Θα σου προτεινα, beaute, για να εισαι ευπαρουσιαστη, στην Κρεμαλα.
  Φρυνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Θεωρούμε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα με τη μη αποκάλυψη των πληροφοριών που ζητάτε»

  Καὶ ποιοί εἴσαστε ἐσεῖς ποὺ θεωρεῖτε; Ποιός σὰς ἐπέλεξε;
  Ἡ Ε.Ε. εἶναι κάτι ποὺ δὲν ἀποφάσισαν οἱ πολῖτες τῆς Εὐρώπης καὶ ἐὰν θὰ πρέπῃ νὰ ἔχουμε δραχμὴ θὰ ἔπρεπε νὰ τὸ ἀποφασίσουν οἱ πολῖτες καὶ ὄχι αὐτοὶ ποὺ «νομίζουν», ἐξάλου τὸ τί θέλει νὰ κάνῃ ὁ κόσμος,πρέπει νὰ τὸ ἀποφασίζει ὁ κόσμος καὶ ὄχι αὐτοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ