Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Τα μάθατε τα νέα κ. Τσακαλώτε;Αυτό που μας είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το ετεροχρονισμένο mea culpa είναι ότι η κυβέρνησή του το παράκανε. 

Έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, κορόιδεψε τον κόσμο για την φοροδιαφυγή (θυμάται κανείς τον πρώην υφυπουργό Γ. Μάρδα που μιλούσε για έσοδα 1,5 δις. ευρώ από το λαθρεμπόριο πετρελαίου;), έβαλε πολύ περισσότερους φόρους από όσους έπρεπε για να πετύχει νωρίτερα τους στόχους, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της οικονομίας να σηκώσει κεφάλι, δεν έδωσε ουσιαστική ανάσα στα φτωχότερα στρώματα που έχουν πραγματική ανάγκη, και εν τέλει έπληξε σφόδρα τη μεσαία τάξη που είναι αυτή που πληρώνει.


Το MEA CULPA, Ευκλειδίτσα μου, να το πεις αν σπάσεις ένα πιάτο... ένα ποτήρι...

ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΩΛΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΟΥ, ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ MEA CULPA...

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΚΕΦΑΛΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ!Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. Η φωτο, είναι επιλογή μου.

Του Βασίλη Γεώργα


Τα έμαθε άραγε τα φρέσκα νέα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Οι βιομηχανίες τροφίμων, βρίσκονται σε
συναγερμό γιατί βλέπουν τον μέχρι πρότινος αλώβητο κλάδο τους να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις από την μείωση της κατανάλωσης στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης είπε χθες το βράδυ ότι έχει χρόνια να δει κάμψη του τζίρου κατά 5-7% στο γάλα και το ψωμί. Που; Στα δύο τρόφιμα τα οποία ο Έλληνας δεν σταμάτησε να αγοράζει ούτε στα χειρότερα της κρίσης.


Οι ενδείξεις μέρα με τη μέρα γίνονται αποδείξεις και έρχονται να προστεθούν στην ίδια εικόνα των σούπερ μάρκετ που δείχνει πτώση κατανάλωσης 10-15% μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου. Άντε τώρα να πείσεις την κυβέρνηση ότι οι βιομήχανοι τροφίμων και οι λιανέμποροι δεν της κάνουν πόλεμο μαζί με τον Στουρνάρα ο οποίος αναρωτήθηκε χθες από μικροφώνου στην γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ, πόσο θα είναι τελικά το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο…


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε όψιμα την αυτοκριτική του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, αλλά λησμόνησε να υπενθυμίσει ότι λάθος που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι λάθος. Και η κυβέρνηση του έχει κάνει πάρα πολλά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε κυνηγώντας την ουρά μας για να ξανανέβουμε στο σκαλοπάτι του 2014 μέσα στο περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας που διαμορφώνεται.


Ειδικά στο θέμα της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ ξήλωσε το πουλόβερ όσο κανείς άλλος σε τόσο λίγο χρόνο και πλέον το πληρώνει η οικονομία ακριβά με την πτώση της κατανάλωσης. Φόρτωσε το σαμάρι της μεσαίας τάξης τόσο πολύ, που τώρα αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει πλέον να σπάσει και να μας καταπλακώσει όλους. Δύο χρόνια διακυβέρνησης έχουν κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών και νέων φόρων και δεν χρειάζεται να μαντέψουμε σε ποιανού πλάτες φορτώθηκαν ή πόσα πληρώθηκαν και πόσα κατέληξαν στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.


Κι όλα αυτά γιατί; Την απάντηση θα τη δώσουν οι οικονομολόγοι. Το μείγμα των μέτρων όμως αποδεικνύεται καταστροφικό και το βλέπουμε κάθε μέρα στην πορεία της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. 


Η ίδια η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι ήταν στο 0,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα πάνω από 2-2,5%. Δηλαδή αντί για 900 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε πέντε φορές περισσότερα, και φέτος αντί για 3 δισ. ευρώ λέει ότι θα φτιάξει πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ. 


Όσο κι αν θα ήθελε η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι υπάρχει «success story» στην οικονομία επικαλούμενη τα δημόσια έσοδα, τα πλεονάσματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης, κερδών και νέων επενδύσεων. 


Είναι λεφτά από την υπερβολική φορολόγηση των πολιτών, και την μη απόδοση χρημάτων που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. 


Είναι λεφτά που δεν βγήκαν από την παραγωγή και παράλληλα λείπουν από την κατανάλωση, τις δύο βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ.


Αυτό που μας είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το ετεροχρονισμένο mea culpa είναι ότι η κυβέρνησή του το παράκανε. Έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, κορόιδεψε τον κόσμο για την φοροδιαφυγή (θυμάται κανείς τον πρώην υφυπουργό Γ. Μάρδα που μιλούσε για έσοδα 1,5 δις. ευρώ από το λαθρεμπόριο πετρελαίου;), έβαλε πολύ περισσότερους φόρους από όσους έπρεπε για να πετύχει νωρίτερα τους στόχους, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της οικονομίας να σηκώσει κεφάλι, δεν έδωσε ουσιαστική ανάσα στα φτωχότερα στρώματα που έχουν πραγματική ανάγκη, και εν τέλει έπληξε σφόδρα τη μεσαία τάξη που είναι αυτή που πληρώνει.


Η ροπή στην υπερφορολόγηση έγινε από ένα σημείο και μετά αυτοσκοπός χωρίς λόγο. Τώρα το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην κατανάλωση. 


Η κάμψη που καταγράφεται εκεί δεν είναι απότοκος μόνο της αβεβαιότητας που γεννά η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της αξιολόγησης. Είναι και δείγμα της εξάντλησης των χρημάτων που υπήρχαν στο στρώμα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων.


Δείτε τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Πέρα από τη σύγχυση που επικρατεί και τον εκτροχιασμό των εσόδων του νέου Ταμείου σε σχέση με τις προβλέψεις, η αγορά πληρώνει ήδη τον πρώτο λογαριασμό από την μεγάλη αύξηση εισφορών στην λεγόμενη «μεσαία τάξη» η οποία κερδίζει και καταναλώνει.


 Η ικανοποίηση των εμπόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών που πράγματι ελαφρύνθηκαν σημαντικά από το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών με βάση το δηλούμενο εισόδημα, μετατρέπεται σε απογοήτευση όταν βλέπουν το ταμείο. Γιατί αυτό που κερδίζουν από τη μείωση των δικών τους εισφορών, το χάνουν δύο και τρεις φορές από τον τζίρο τους επειδή αυξήθηκαν υπέρμετρα οι φόροι στους καλύτερους πελάτες τους.


Το πρόβλημα είναι πως το σημερινό φορολογικό μείγμα θα συνεχίσει να παίρνει όλο και πιο ακραία μορφή τα επόμενα χρόνια (σ.σ ψηφίζονται μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2019) και αν δεν γίνει κάτι από την πλευρά των δανειστών και της κυβέρνησης να αλλάξει εγκαίρως, κανείς δεν θα μπορεί να διαβεβαιώσει πως το υποζύγιο θα αντέξει για να βγουν τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

  1. ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΑΛΑ.ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙΑ ΤΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΕΤΟΥΣΑ.ΑΝ ΜΟΥ ΕΜΕΝΕ ΛΙΓΟ.ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΕΤΑΩ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΤΟΣΤΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΗΣ ΩΡΑΣ.ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟ.ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ Κ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟΤΑΤΟ.ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ.ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ.ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΕΥΡΑ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ Κ ΑΠΟ ΙΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ!
    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε πουστρι Τσακαλώτε ποιος εισαι συ βρωμοκαθηκι που τσακιζεις τους Ελληνες μεγα μιασμα εξαφανησου κανιβαλε !!! ουραγκοταγκο !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ