«Έφυγε η σκέψη το πρωί κι ακόμα να γυρίσει. Δεν ήθελε Πρωτομαγιά μόνο σου να σ’ αφήσει...». Με μια κρητική μαντινάδα η φίλη μας Έβελιν μας καλημέρισε στη διαδικτυακή μας συνομιλία - καθόλου τυχαία επιλογή, όπως αποδείχτηκε. «Είναι μερικοί από τους στίχους τους οποίους η “ψυχή” του πολυχώρου πολιτισμού Φουγάρο στο Ναύπλιο, Φλωρίκα Κυριακοπούλου. επιλέγει να στέλνει σε αγαπητούς φίλους και γνωστούς κάθε πρώτη του μήνα», μας εξήγησε. Δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η κόρη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, θυγατέρα του Πάρη και της Καίτης Κυριακοπούλου, θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στο chat. Αφορμή η μεγάλη ατομική έκθεση του A εικαστικού (προερχόμενου από μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια) Μαρκ Χατζηπατέρα, που εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο, 14 Ιουνίου, στο Φουγάρο, χώρο ο οποίος μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης, αν και από την περιφέρεια.

Η κολλητή μας δεν είχε να μας πει τόσο για τα εγκαίνια όσο για το πριβέ dinnei που -με αφορμή την έκθεση- παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιουνίου στου χώρους του Φουγάρου σε εκλεκτούς προσκεκλημένους η Φλωρίκα Κυριακοπούλου μαζί με τον αδελφό της, Οδυσσέα Κυριακόπουλο της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, και τη σύζυγό του, Νικόλ (ο οποίος, αν δεν γνωρίζεις, είχε βρεθεί και για ένα φεγγάρι στο τιμόνι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Η φίλη μας, προτού περάσει στη λεπτομερή ανάπτυξη των ευγενικών αισθημάτων που της γέννησε η βραδιά, φρόντισε να υπογραμμίσει τη συμμετοχή του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στο «ακριβό σπορ» της αδελφής του, να διατηρεί ένα κέντρο πολιτισμού εκτός Αθηνών με σημαντικές εκδηλώσεις. «Εξού και ο ρόλος του συνοικοδεσπότη που ανέλαβε στο dinner», εξήγησε.

H ίδια ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων της οικογένειας που βρέθηκαν τη δροσερή καλοκαιρινή βραδιά στους φιλόξενους χώρους του Φουγάρου για να απολαύσουν τη live μουσική, την εκλεκτή κουζίνα και την παρέα παρευρισκομένων όπως του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και της συζύγου του, Δίκας, του Ευθύμη Βιδάλη, στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, των Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου), του διευθυντή/president του Κολλεγίου Αθηνών/Ψυχικού, Σπύρου Πολλάλη, και της συζύγου του, Τατιάνας, της καλλιτέχνιδας Ελένης Μυλωνά, της φωτογράφου Κατερίνας Καλούδη, της γκαλερίστας Αγγελικής Αντωνοπούλου, αλλά και άλλων που έκαναν το ταξίδι μέχρι το Ναύπλιο. Φυσικά, δεν έλειψε ο καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας -που έκανε και μια μικρή ομιλία- και η γυναίκα του, σκηνοθέτης Βάλερυ Κοντάκου - αλλά τι τα θέλετε! Όπως καταμαρτύρησε η κολλητή μου, την παράσταση έκλεψε η Καίτη (ή Κίτυ, αν θέλετε) Κυριακοπούλου, μια γνήσια grande dame, με τη διακριτική αλλά και επιβλητική παρουσία της.

Μίλησε για ισχυρές προσωπικότητες κι έκανε τη σύνδεση: «Τις ίδιες ώρες που την περασμένη Τρίτη, 3 Ιουνίου, ο “Διόνυσος” ετοιμαζόταν με πυρετώδεις ρυθμούς να φιλοξενήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ιηςΈνωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο πλαίσιο ίων εκδηλώσεων με αφορμή ία “Ποσειδώνια 2014”, ένα φαινόμενο ίων επιχειρήσεων, ο ιδρυτής της Toms, Μπλέικ Μικόσκι, βρισκόταν στα σκαλιά του Ηρωδείου, για να φοτογραφηθεί και να δώσει συνεντεύξεις στον ελληνικό Τύπο. Είναι μέτριου αναστήματος, έχει, όμως, διεισδυτικό βλέμμα, είναι αεικίνητος και... στάζει αδρεναλίνη», ανέφερε η κατάσκοπος για έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες επιχειρηματίες παγκοσμίους, σύμφωνα με τα λεγάμενα του ίδιου του Μπιλ Κλίντον. Ο Μικόσκι είναι σήμερα ιδιοκτήτης ενός κολοσσού και έχει περίοπτη θέση στη λίστα «40 κάτω από 40» του περιοδικού «Fortune» ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες παγκοσμίους.


Στην Ελλάδα βρέθηκε για να μιλήσει τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη, με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Φιλανθρωπία», και να πάρει μέρος σε διάφορα events και πάρτι προς τιμήν του. Χαρακτηριστικότερο όλων το πάρτι με τίτλο «Style Your Sole», που έγινε στο Ensayar στη Γλυφάδα, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μοναδικά σχέδια πάνω στα Toms, που επιμελήθηκε η Ειρήνη Βεργίτση με την ομάδα της. Μεταξύ αυτών, η Ρόη Δανάλη-Αποστολοπούλου, η Μαίρη Φιξ, η Έλενα Βρεττού, η Σοφία Κούστα και πολλοί άλλοι. Όπως φρόντισε να με ενημερώσει η κολλητή μου, αναχώρησε την Τετάρτη 4 Ιουνίου με προορισμό την Τουρκία, για να συνεχίσει την περιοδεία προώθησης του έργου του.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 14ης Ιουνίου