Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Energean: Στο στάδιο της παραγωγής πετρελαίου περνάει η περιοχή του Κατάκολου


Eντός του 2018 η πρώτη γεώτρηση

Μην κάνετε χαρούλες... όλα θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ... ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.. ΔΗΛΑΔΗ, ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ!

Καλλιόπη Σουφλή


Το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου

Μία νέα εποχή στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων ανατέλλει με επίκεντρο, αυτήν την φορά, την Δυτική Ελλάδα, καθώς περνά στο στάδιο της εκμετάλλευσης από την Energean Oil & Gas το διαπιστωμένο υπεράκτιο κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου στο νομό Ηλείας.


Συγκεκριμένα, και έπειτα από την Δήλωση Εκμεταλλευσιμότητας του κοιτάσματος που υπέβαλε τον Αύγουστο του 2016, η Energean στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμφωνήθηκε από κοινού και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2289/95 περί υδρογονανθράκων.
 


Με βάση τη συμφωνία:

 
- Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
 


- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
 
- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16
 


Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε θέση (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.
Με αφορμή την έναρξη της 25ετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, δήλωσε τα εξής:


 
"Ο όμιλος της Energean ανοίγει και πάλι ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, αυτήν την φορά στη Δυτική Ελλάδα. Μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο και το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε φάση εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο. Η Energean δρομολογεί μία επένδυση η οποία, είναι της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία θέτοντας, όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας, η οποία είναι από τις ωραιότερες, τις πλέον προνομιακές αλλά και τις περισσότερο αδικημένες στην χώρα.

 
Η τεχνογνωσία της Energean και το παράδειγμα της 35ετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Καβάλας, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε ένα νομό με κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως είναι η Θάσος, και με περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι το Δέλτα του Νέστου, εγγυώνται ότι το Κατάκολο θα καταστεί ένα νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς, καθώς θα συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου. 


Και, βεβαίως, το παράδειγμα του Πρίνου εγγυάται και έχει ήδη δρομολογήσει την αρμονική συνεργασία της Energean με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις αρχές του Πύργου και την τοπική κοινωνία του Κατακόλου σε μία βάση σταθερής και διαφανούς ενημέρωσης και συνεννόησης».
 

Η Energean πρόκειται να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, το οποίο θα παρουσιαστεί, όπως άλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, και στην τοπική κοινωνία.
 
Ο νέος προγραμματισμός της Energean Oil & Gas παραπέμπει στο 2018 για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την χρήση της προηγμένης τεχνολογίας την οποία η Energean έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στον Πρίνο όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.Πρώτο ΘέμαΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΠΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΒΡΗΚΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΨΟΦΗΣΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΨΑ!!!!!ΠΑΡΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΝΙΓΗΡΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΙΓΗΡΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΨΟΦΑΝΕ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΥΤΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ!!!!!!!!ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΑΠΛΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!!! ΠΟΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΝΤΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ,ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΙΛΟ ????? ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ !!!! ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠ'ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!!!!!! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΟΙ ΒΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΟΛΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ