Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Economist: Γιατί η Ιταλία πρέπει να ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και γιατί γιγαντώνεται ο εθνικισμός διεθνώς; Οι επενδυτές, και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, φοβούνται ότι με ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα μετατρέψει την Ιταλία στο «τρίτο ντόμινο» ανατροπής της διεθνούς τάξης, μετά το Brexit και την εκλογή του Donald Trump.
Ανατροπές, παντού... και πρέπει αυτός ο σάπιος πολιτικός κόσμος να ανατραπεί...

Το ερώτημα είναι, ποιοί κινουν από το παρασκήνιο,  τα νήματα στο παγκοσμιο στάτους και που οδηγούν τους λαούς...

Στον Εθνικισμό, ή στον Εθνικοσοσιαλισμό;

Πολύ λεπτές οι ισορροπίες και η διαφορετικότητα των εννοιών και οι παγίδες δυσνόητες για την πλειοψηφία...

Ο χρόνος θα δείξει...Καλλιόπη Σουφλή
Image result for ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ IMAGES

Ένα γράφημα που αποδεικνύει γιατί ο εθνικισμός και η αμφισβήτηση ισχυροποιούνται παγκοσμίως

 
Γιατί η Ιταλία θα πρέπει να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα της;
Με αυτό τον τρόπο απαντάει σε κύριο άρθρο του ο Economist τονίζοντας ότι οι Ιταλοί πρέπει να ψηφίσουν ΟΧΙ, να ταχθούν κατά του Renzi του ιταλού πρωθυπουργού.
Η Ιταλία χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν γίνονται.

 
Η Ιταλία εδώ και καιρό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της έχει κολλήσει στα επίπεδα των τελών της δεκαετίας του 1990.
Η αγορά εργασίας της Ιταλίας είναι αρτηριοσκληρωτική.
Οι τράπεζες πνιγμένες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Η κατάσταση επιβαρύνεται με το δεύτερο υψηλότερο χρέος στη ζώνη του ευρώ, στο 133% του ΑΕΠ με την Ελλάδα ως γνωστό στην κορυφή.
 
Αν η Ιταλία χρεοκοπήσει, θα είναι πάρα πολύ μεγάλη για να διασωθεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ποντάρουν στον Matteo Renzi, τον νεαρό πρωθυπουργό.
 
Ο Renzi θεώρησε ότι το μεγαλύτερο βασικό πρόβλημα της Ιταλίας είναι η θεσμική παράλυση και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την 4η Δεκεμβρίου του 2016, σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές.
 
Αυτό, σε συνδυασμό με ένα νέο εκλογικό νόμο που στηρίζει το μεγαλύτερο κόμμα της πλειοψηφίας, θα του δώσει τη δύναμη να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ιταλία, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται.
Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, ο κ Renzi λέει ότι θα παραιτηθεί.
 
Οι επενδυτές, και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, φοβούνται ότι με ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα μετατρέψει την Ιταλία στο «τρίτο ντόμινο» ανατροπής της διεθνούς τάξης, μετά το Brexit και την εκλογή του Donald Trump.
 
Όμως η συνταγματική αναθεώρηση του Renzi αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα, το οποίο είναι η απροθυμία της Ιταλίας για μεταρρυθμίσεις.
Και τα τυχόν δευτερεύοντα οφέλη αντισταθμίζονται από τα μειονεκτήματα όπως ο κίνδυνος αστάθειας πολιτικής.
 
Στην Ιταλία 65 κυβερνήσεις έχουν υπάρξει από το 1945.
Η Ιταλία είχε τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ανησυχητικά ευάλωτη .....
 
Ο κίνδυνος για τον Renzi είναι ότι ο κύριος αντίπαλος του είναι ο Beppe Grillo, πρώην κωμικός και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων ενός συνασπισμού που ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ.
 
Βρίσκεται ελάχιστα πίσω από το κόμμα του Renzi στις δημοσκοπήσεις και πρόσφατα κέρδισε τους δήμους της Ρώμης και του Τορίνο.
 
Το φάντασμα του Grillo ως πρωθυπουργός, πολλοί Ιταλοί και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα το θεωρήσει ανησυχητικό φαινόμενο.
 
Όλη αυτή την κρίση την έχει δημιουργήσει ο Renzi ποντάροντας το μέλλον της κυβέρνησής του σε λάθος δημοψήφισμα.
 
Οι Ιταλοί δεν πρέπει να εκβιάζονται.
 
Ο  Renzi θα ήταν σε καλύτερη θέση εάν υποστήριζε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τα πάντα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος έως την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος
 
Ο Renzi έχει ήδη χάσει σχεδόν δύο χρόνια με συνταγματικά τερτίπια.
Όσο πιο γρήγορα η Ιταλία μεταρρυθμιστεί, τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη.

Σαθρά θεμέλια

Τι θα συμβεί με ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα; 

Η  παραίτηση του  Renzi δεν μπορεί να είναι η καταστροφή όπως πολλοί φοβούνται στην Ευρώπη.
Η Ιταλία θα μπορούσε να συνδυάσει μια τεχνοκρατική υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως έχει πολλές φορές κάνει στο παρελθόν. 

Αν, όμως, ένα χαμένο δημοψήφισμα μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ, τότε θα αποδείκνυε ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα τόσο εύθραυστο ώστε η καταστροφή του να είναι μόνο θέμα χρόνου.

Ένα γράφημα που αποδεικνύει γιατί ο εθνικισμός και η αμφισβήτηση ισχυροποιούνται παγκοσμίως

Η έρευνα της Ipsos Mori είναι άκρως κατατοπιστική γιατί οι πολίτες στρέφονται στον εθνικισμό αναφέρει ο Economist.
 
Αρχικά ήταν το BREXIT τον Ιούνιο του 2016, ακολούθησε ο Trump το Νοέμβριο και το επόμενο έτος η απειλή ονομάζεται Marine Le Pen, ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών της Γαλλίας.
 
Ο εθνικισμός σπάνια ήταν τόσο δημοφιλής και τα δυτικά δημοκρατικά και διεθνή θεσμικά όργανα φαίνονται όλο και πιο εύθραυστα και αδύναμα ώστε να τον αντιμετωπίσουν. Μια πρόσφατη έρευνα σε 25 χώρες από την Ipsos MORI, αποκαλύπτει την γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.
 
Στη Βρετανία και την Αμερική το 60% και το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα τους ήταν σε λάθος δρόμο. 

Οι μονίμως δυσαρεστημένοι Γάλλοι, έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ 89%.
Τα βαθύτερα αίτια αυτής της δυσαρέσκειας διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.

Η ανεργία αποτελεί την κύρια ανησυχία στη Γαλλία, αλλά όχι στη Βρετανία ή την Αμερική, όπου η μετανάστευση και η τρομοκρατία κυριαρχούν. 

Οι Γερμανοί, που έχουν εκλογές το 2017, ανησυχούν για τη φτώχεια και την ανισότητα.
 
Όσοι ψηφίζουν λαϊκίστικα κόμματα οι πολιτικοί συχνά επικεντρώνονται σε μεμονωμένα ζητήματα σε βάρος άλλων προβλημάτων. 

Στη Γαλλία, το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για την ανεργία είναι 5 φορές το πραγματικό ποσοστό των ανέργων. 

Στη Βρετανία, το άγχος για την μετανάστευση είναι περισσότερο από 3 φορές υψηλότερο από το ποσοστό του πληθυσμού των μεταναστών.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

  1. Μόνο ο εθνικισμός θα σώσει την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολα καθοδηγουνται απο τα κεντρα εξουσιας της ΝΤΠ με την βοηθεια της αρνητικης διαφημισης στα ΜΜΕ. Ποτε φιλελευθερισμος και ποτε εθνικοσοσιαλισμος ο οποιος βαπτιζεται συνεχως με διαφορετικα ονοματα ή ταμπελες...οσοι ακομη πιστευεται οτι με την ψηφο σας επηρεαζεται τις εξελιξεις στην χωρα σας και στην Ε.Ε γελοιεστε οικτρα. Οτι και να ψηφισουν οι Ιταλοι, θα γινει οτι θελει η ΝΤΠ.

    Περσι η ΝΤΠ επεσε εξω με το ελληνικο δημοψηφισμα...παρολες τις προσπαθειες για να προωθησουν το ΝΑΙ κατα παραδοξο τροπο απετυχαν οι νεοταξιτες...για αυτο το ΟΧΙ εγινε ΝΑΙ και μεσω απειλων προς την κυβερνηση και τα κομματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ