Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

CNBC: Η Ιταλία θα είναι η επόμενη που θα ταρακουνήσει την ΕΕ - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών


  


Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριου, οι Ιταλοί αναμένεται να είναι οι επόμενου που θα ταρακουνήσουν τις αγορές.
 
Μετά τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σειρά έχει το ιταλικό δημοψήφισμα για να ταρακουνήσει την Ευρώπη 
 
Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριου, οι Ιταλοί αναμένεται να είναι οι επόμενου που θα ταρακουνήσουν τις αγορές.
 

Σύμφωνα με το CNBC, κατά πολλούς το δημοψήφισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος μπορεί να παραιτηθεί εάν νικήσει το «όχι».
 

Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Ιταλοί είναι αντίθετοι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, που σύμφωνα με τους οικονομολόγους τις χρειάζεται η Ιταλία για τον εξορθολογισμό της κυβέρνησης και την επίτευξη ανάπτυξης.
 

Στο δημοσίευμα του CNBC περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις της HSBC σύμφωνα με τις αμερικανικές εκλογές, όπου αναφερόταν ότι φαίνεται να υπάρχει ένα διεθνές συναίσθημα κατά του κατεστημένου -ενδεικτική είναι η περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι αμερικανικές εκλογές- που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις λαϊκιστικές απόψεις που υπάρχουν ήδη στην Ιταλία.
Μάλιστα, ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στην πορεία των μετοχών και των ομολόγων.


Την ίδια στιγμή, οι ιταλικές τράπεζες δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω των υψηλών NPLs αλλά και των ανησυχιών ότι δεν θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν.


Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να ακόμα χειρότερη για τις ιταλικές τράπεζες εάν υπερισχύσει το «όχι».


Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο την ανάκαμψη των ιταλικών τραπεζών.


«Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι πιο δύσκολο με ένα μεγάλο ''όχι''» είπε ο Alberto Gallo της Algebris Investments.


«Η πολιτική σταθερότητα θα μπορούσε να βλάψει το ιταλικό σύστημα χρηματοδότησης, ειδικά τις τράπεζες που προσπαθούν να καθαρίσουν τους ισολογισμού τους» είπε στο CNBC ο Andrea Montanino της Atlantic Council και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ.


Παρ' όλα αυτά δεν εκτιμά ότι η νίκη του ''όχι'' θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.


«Εάν ο Renzi υποστεί μεγάλη ήττα, δεν μπορεί να συνεχίσει εύκολα.
Ένα αποτέλεσμα 60-40 σημαίνει ότι ο Renzi πιθανότατα θα παραιτηθεί και θα εξαρτηθεί από το Κοινοβούλιο τι θα συμβεί στη συνέχεια» είπε ο Montanino.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ