Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΜΕ ...ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ!


 Κι επειδή τους υδρογονάνθρακες που σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, δεν τους έβαλλε ο Θεός χθες στην Ελλάδα, σημαίνει, ότι   ε σ κ ε μ μ έ ν α    ΔΕΝ τους εκμεταλλευτήκαμε, για να μπούμε στα μνημόνια και ΔΕΝ τους εκμεταλλευόμαστε σήμερα, για να ΜΗΝ βγούμε από τα μνημόνια.
 


  ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ...
 

Αποτέλεσμα εικόνας για αντληση πετρελαιου απο θαλασσα

Καίτοι η ανακάλυψις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έγινε το 1973 στον κόλπο της Καβάλας, Πρίνος και South Kavalla και μετά στο Θρακικό πέλαγος, η έρευνα υδρογονανθράκων ουσιαστικά ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ, με την ανακάλυψη του κοιτάσματος αργού πετρελαίου στο Κατάκολο...

Του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου
 
 
Το 1990, βλέπουμε μια νέα δραστηριότητα από την ΔΕΠ-ΕΚΥ στο Ιόνιο, με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, δυτικά της Κέρκυρας και τον Πατραϊκό κόλπο.
Το σημαντικότερο όμως ήταν, ότι η ΔΕΠ-ΕΚΥ είχε κάνει στο Ιόνιο 9.000 χιλιόμετρα δισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν και οι οποίες εκ των υστέρων, μετά από 16 χρόνια, έδειξαν ότι υπήρχαν 6 μεγάλες δομές με υδρογονάνθρακες.Αποτέλεσμα εικόνας για αντληση πετρελαιου απο θαλασσα

Από το 1997 έως το 2011, είναι η μαύρη περίοδος, όσον αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αυτή η περίοδος συμπίπτει με την αποκαθήλωση(!) της ΔΕΠ-ΕΚΥ, το κλείσιμο (!) της διεύθυνσης Ενεργειακών Πρώτων Υλών του ΙΓΜΕ και εν συνεχεία της υποβαθμίσεως του ΙΓΜΕ, αλλά και την προσπάθεια 2 υπουργών Παιδείας να  Δ Ι Α Λ Υ Σ Ο Υ Ν    Ο Λ Α (!!!) τα τμήματα των ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ασχολούνται με την έρευνα των υδρογονανθράκων και των στερεών καυσίμων.
Είναι η εποχή που μπαίνει στην Ελλάδα το Ρωσικό φυσικό αέριο… ΣΥΜΠΤΩΣΗ;
Από το 2011, αρχίζει πάλι η δραστηριότητα στον τομέα της ανιχνεύσεως, εντοπισμού και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων, καίτοι υπήρχαν τεράστιες αντιρρήσεις.
Οι επιστήμονες Ζελιλίδης, Μαραβέλιας, Κονοφάγος και Φώσκολος, δημοσιεύουν εργασίες, όπου δείχνουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, ενώ ταυτόχρονα ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, καθηγητής Μανιάτης, προκηρύσσει γεωφυσικές έρευνες σε μια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων(!) σε Ιόνιο και Κρήτη, καίτοι υπήρχαν  Τ Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ε Σ   α ν τ ι ρ ρ ή σ ε ι ς *  από την υπουργό Ντίνα Μπιρμπίλη και τον διάδοχό της στο ΥΠΕΚΑ, κύριο Παπακωνσταντίνου.
 
[*ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΠΙΕΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ "ΚΙΝΗΤΡΑ" ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ "ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ" ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ, ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;;; ΠΟΥ ...ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ "ΔΑΙΜΟΝΙΟΙ" 'ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ' & ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΡΕΣ;
 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΡΕΥΝΟΥΝ, ΕΝΑ ΤΟΣΟ "ΖΟΥΜΕΡΟ" ΖΗΤΗΜΑ, ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;
 
ΠΩΣ ..."ΨΗΝΟΝΤΑΙ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ;
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ!
"Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν Τ Ω Σ"...]
 


Αποτέλεσμα εικόνας για τίνα μπιρμπίλη
 


Μάλιστα, η κυρία Μπιρμπίλη, έστειλε και επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με την Ιταλίδα ομόλογο της, για να ...σταματήσουν οι έρευνες (!!!!!) υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο! 
 
 
Και βεβαίως δεν ήταν οι μόνοι υπουργοί ΥΠΕΚΑ, που δεν ήθελαν να γίνουν, ούτε έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων, αλλά ούτε και αξιοποίηση των ήδη ανευρεθέντων κοιτασμάτων!
 
 
 
Γιατί να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό όταν δεν θα υπήρχαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Άρα η συμμετοχή τους ήταν ένας δεύτερος δείκτης υπάρξεως κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στο νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό).


Τελικά, η άδεια ερευνών δόθηκε στα μέσα του Νοέμβρη του 2013 στην Νορβηγική PGS η οποία καίτοι ήλπιζε να τελειώσει σε 60 μέρες κράτησε 110 μέρες, με κόστος έρευνας $100 εκ. έναντι του προβλεφθέντος $70 εκ., διότι βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές, εικόνα 1. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πυκνότητα των γεωφυσικών γραμμών νοτιοδυτικά της Κρήτης που σημαίνει ύπαρξη υδρογονανθράκων.
 

 
Χαρακτηριστικό είναι, ότι ακριβώς στην ίδια περιοχή έκαναν γεωφυσικές έρευνες, μια άλλη Νορβηγική εταιρεία η TGS-NOPEC το 2005 και η Γαλλική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών CGG Veritas, εικόνα 2. 
 
 
Επίσης στον σχετικά πρόσφατο χάρτη, εικόνα 3, ο καθηγητής Ryan του πανεπιστημίου της Columbia, δείχνει την ύπαρξη κοιτασμάτων βιογενούς φυσικού αερίου, που προήλθαν από τις παλαιολιμνοθάλασσες που υπήρχαν στην Μεσόγειο, κατά το Μέσο Μιόκαινο, εικόνα 4.

 

Αυτές οι παλαιολιμνοθάλασσες ανέπτυξαν τεράστιες ποσότητες υδροχαρών φυτών, που με τον θάνατό τους και την σήψη, παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες βιογενούς μεθανίου, που αποθηκεύτηκε στους προϋπάρχοντες κορραλογενείς υφάλους. 
 
 
Και βεβαίως μετά το πέρας των γεωφυσικών ερευνών, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε: “Αυτή την περιοχή θα την εκμεταλλευτούμε με σύζευξη της Μάλτας, διότι η περιοχή καίτοι βρίσκεται εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, η μεταφορά του γεωτρητικού υλικού, που θα γίνει με ελικόπτερα, χρειάζεται την έγκριση της Μάλτας, διότι το κοίτασμα βρίσκεται εντός του FIR της Μάλτας και όχι εντός του FIR Αθηνών. 
 
 
Αυτή η περιοχή, που πιθανόν να περιέχει κοιτάσματα της τάξης των 6 δις ισοδυνάμου βαρελιών πετρελαίου, για άγνωστους λόγους, δεν δόθηκε προς έρευνα και εκμετάλλευση.


Παράλληλα με την έρευνα πού έκανε η PGS, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης έδωσε, για επανεξέταση, στην ίδια εταιρεία γεωφυσικές γραμμές 9.000 χιλιομέτρων που είχε κάνει η ΔΕΠ-ΕΚΥ, πριν καταργηθεί, στο Ιόνιο και τα οποία κληρονόμησαν τα ΕΛΠΕ, εικόνα 5.
 
Λόγω φόρτου εργασίας, η PGS προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό, για να μελετηθούν τα παλαιά γεωφυσικά στοιχεία από μια άλλη εταιρεία. Τον διαγωνισμό τον κέρδισε η Geonergy από το Χιούστον, της οποίας πρόεδρος είναι ο Ελληνοαμερικανός γεωφυσικός Αντώνης Βασιλείου.

Τόσο τα παλαιά γεωφυσικά στοιχεία, πού είχαν στα χέρια τους ΔΕΠ-ΕΚΥ και τα ΕΛΠΕ, όσο και αυτά που έκανε η PGS, έδειχναν σαφέστατα τον ΠΛΟΥΤΟ σε υδρογονάνθρακες που είχαμε και έχουμε!
 
Έτσι ο υπουργός ΠΕΚΑ καλεί και την Γαλλική εταιρεία BEICIP/FRANLAB και προχωρεί στην οικοπεδοποίηση του Ιονίου και του Λιβυκού Πελάγους, δημιουργώντας 20 θαλάσσια οικόπεδα, ενώ με την πολιτική του OPEN DOOR POLICY, ανοίγει 2 θαλάσσια οικόπεδα και 4 χερσαία, εικόνα 6.

Τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος, μοιράστηκαν μεταξύ των ΕΛΠΕ και της Energean Oil Co. ενώ από τα θαλάσσια μπλοκ τα οικόπεδα 1 και 10 (Filet Mignon… 2 δις βαρέλια και 500 δις Μ3 φυσικού αερίου αντιστοίχως!) έχουμε προσφορές από τα ΕΛΠΕ και το οικόπεδο 2 δόθηκε πρόσφατα στην κοινοπραξία TOTAL+EDISSON+ΕΛΠΕ, εικόνα 7.

Αν σε αυτά τα δεδομένα, προσθέσουμε ότι την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Θρακικού Πελάγους, άνω των 1,5 δις βαρέλια αργού πετρελαίου, έχει η κοινοπραξία CALFRAC, 75% και ΕΛΠΕ 25% βλέπουμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Το γνωρίζουν δύο Ελληνικές εταιρείες, το γνωρίζουν ο τέως πρωθυπουργός Σαμαράς και ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ καθηγητής Μανιάτης...


 
Κι επειδή τους υδρογονάνθρακες που σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν, δεν τους έβαλλε ο Θεός χθες στην Ελλάδα, σημαίνει, ότι   ε σ κ ε μ μ έ ν α    ΔΕΝ τους εκμεταλλευτήκαμε, για να μπούμε στα μνημόνια και ΔΕΝ τους εκμεταλλευόμαστε σήμερα, για να ΜΗΝ βγούμε από τα μνημόνια.
 
 
Και κλείνω με την αδήριτη ανάγκη να κατασκευαστεί ο αγωγός East-Med, εικόνα 8.
 
Οι σκέψεις που ακούγονται από κάποιους ειδήμονες, ότι αυτός ο αγωγός είναι οικονομικά ανέφικτος, αγγίζουν τα όρια της  Ε θ ν ι κ ή ς     π ρ ο δ ο σ ί α ς…
 
Ποτέ δεν διοχετεύεις φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μέσω μιας εχθρικής χώρας, διότι αυτό συνεπάγεται πολύ πιθανό ακρωτηριασμό της χώρας μας! Και δεν κοιτάζουμε μόνο το οικονομικό σκέλος, αλλά και την ασφάλεια τροφοδοσίας...

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ.

ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ   Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Σ Ο Υ Ν    ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!
 
[Για την αντιγραφή "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"]
 


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

3 σχόλια:

 1. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΝΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΑΣ. ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ;;;
  ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΠΙ ΚΟΕ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΗΘΕΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΤΙ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ….
  ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΙΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΙΝΑΙ Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ. ΘΕΛΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;; ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.

  ΓΙΑΤΙ Ο ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2018 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ;
  ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΓΚΙΟΛΒΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΟΤΙ
  ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2018.
  ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2018;;

  ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
  Καθηγητής Λ. Τσουκαλάς: «Η Ελλάδα έχει κοιτάσματα ορυκτού ουρανίου για τα επόμενα 3.000 χρόνια»
  pronews.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΛΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΕΒΡΑΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ…
  Το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατ. βαρελιών πετρελαίου
  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/11/energean.html#more

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ