Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Οι «5» ημέρες που θα κρίνουν αν θα πάμε στις κάλπες - Πώς συνδέονται το ιταλικό δημοψήφισμα, οι αυστριακές εκλογές και το ελληνικό χρέος

ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;
 
Αν αποκλειστεί οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους και ο Β.Σόιμπλε ακολουθήσει μέχρι τέλους την Παρασκευή το βράδυ σκληρή στάση, τότε δεν είναι απίθανο ο Α. Τσίπρας να κάνει ηρωική έξοδη την Δευτέρα στο Eurogroup και να προκηρυχθούν εκλογές Τρίτη ή Τετάρτη για την δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου. 
 
 
 
 
 
Βρε, πόσες φορές θα το πούμε, πως ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ...;;;
Τα "αφεντικά" αποφασίζουν... δηλαδή, ο εβραιοσιωνισμός...
 
 

Καλλιόπη Σουφλή

 

του Γιάννη Πετρίδη
 
 
Το ιταλικό δημοψήφισμα και οι αυστριακές προεδρικές εκλογές την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου στο οποίο θα κριθεί αν θα αποφασιστεί να υπάρξει έστω μια σαφής αναφορά σε έναρξη συζητησεων μείωσης του ελληνικού χρέους, είναι οι καθοριστικές ημερομηνίες και τα κρίσιμα γεγονότα που θα καθορίσουν την πορεία της ΕΕ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: 
 
Αν δεν υπάρξει έστω μια δήλωση για άμεση έναρξη συνομιλιών για το χρέος, η κυβέρνησης δεν πρόκειται να κλείσει την αξιολόγηση. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο.
 
Μετά την "σφαλιάρα Τραμπ" που διάλυσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς μετέτρεψε το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Μ.Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία από "κρίσιμο", σε "τουριστικό" (μεταξύ σοβαρού και αστείου, το μόνο βέβαιο είναι ότι έκανε καλό στον ελληνκό τουρισμό...) και η μείωση του χρέους έγινε μια πολύ δύσκολη υπόθεση χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτουν, πλέον η κυβέρνηση έφτασε να ποντάρει σε καταψήφιση της πρόταση του Μ.Ρέντσι στην Ιταλία και επικράτηση του "Οχι" στην πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος και εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες.
 
Κάποιοι ρεαλιστές στο Μαξίμου, δεν απεύχονται και τη νίκη του δεξιού υποψηφίου προέδρου Νόρμπερτ Χόφερ, έναντι του γερασμένου (72 ετών) Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, προέδρου των "πρασίνων".

Θεωρούν ότι το Βερολίνο δεν θα ρισκάρει εν συνεχεία εκλογές στην Ελλάδα, με ηρωική έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ , την δεύτερη αξιολόγηση να "καίει" τα χέρια του Κ.Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα και το παλιό αντιμνημνιακό μέτωπο πάλι στα κάγκελα. Και ότι τελικά θα θα καμφθεί ο Β.Σόιμπλε.
 
Πόσο πιθανό είναι αυτό; "Κυριακή κοντογιορτή" που λέει και ο λαός. ΟΙ επόμενες πέντε ημέρες είναι κρίσιμες.
 
Ισως δεν θα υπάρξει "καταλληλότερη" συγκυρία για τον Α.Τσίπρα, προκειμένου να οδεύσει σε εκλογές, πραγματοποιώντας μια θεαματική ηρωική έξοδο, καταγγέλλοντας το κουαρτέτο και αφήνοντας στον Κ.Μητσοτάκη να χειριστεί την δεύτερη αξιολόγηση, ναρκοθετώντας από την αρχή μια πιθανή κυβέρνηση ΝΔ και λοιπών...
 
Με μία κυβέρνηση στις ΗΠΑ που θα είναι ελάχιστα φιλική απέναντί του και σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με τον αυτό που θα ακολουθούσε αν η Χ.Κλίντον είχε κερδίσει τις εκλογές (η Γ.Αγγελοπούλου είχε κάνει καλή δουλειά με το ίδρυμα Κλίντον στο οποίο η οικογένεια είναι χρηματοδότες), ο "κόφτης" του Απριλίου έρχεται σαν "τρένο" για να στείλει την Αριστέρα σε μια ανάλογη θέση με αυτή που ήταν το 1949, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου: Το 85%% των πολιτών  να την καταριούνται, ποσοστό που δεν ξεπέρασε αθροιστικά ποτέ, μέχρι που τις εκλογές του 2012.
 
Βέβαια, να σημειώσουμε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εμαφανίσεται "μπετόν": 
 
Οι "153" βουλευτές που την απαρτίζουν, ούτε θέλουν να σκέφτονται τις εκλογές, αφού τους περισσότερους δεν πρόκειται να τους ξανακούσει κανείς, αλλά ο Α.Τσίπρας πλέον δεν αντέχει... 
 
Ο βασικός λόγος είναι ότι πλέον δεν θα έχει τίποτα να περιμένει και όσο συνεχίζεται η παραμονή στην εξουσία, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα σε μία μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο Α.Τσίπρας είναι νέος και θεωρεί ότι είναι πολύ μικρός για να καεί από τώρα συνολικά το πολιτικό του μέλλον.
 
Βασικός στόχος του Μ. Μαξίμου είναι να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους και αλλά και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ και Βερολίνο-Βρυξέλλες, συγκρούονται για το μείγμα των μέτρων που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα: το ΔΝΤ προτείνει ή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % σε 1,5% διαφορετικά εισηγείται την λήψη επώδυνων μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων.
 
Από την πλευρά της Ευρώπης ο Β. Σόιμπλε αρνείται προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα υπάρξει επιτοκιακή και χρονική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κια συνεπώς μείωσή του.  
 
Ενόψει των εκλογών στην Γερμανία το 2017, ο Β. Σόιμπλε έχει επιλέξει την σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας απευθυνόμενος στο πολιτικό κοινό του κόμματός του επιμένοντας στην εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων αντί της ελάφρυνσης του χρέους. 
 
Πιθανόν το ενδεχόμενο των προκήρυξης εκλογών να κριθεί και πριν από την Κυριακή και ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία.
 
Αν αποκλειστεί οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους και ο Β.Σόιμπλε ακολουθήσει μέχρι τέλους την Παρασκευή το βράδυ σκληρή στάση, τότε δεν είναι απίθανο ο Α. Τσίπρας να κάνει ηρωική έξοδη την Δευτέρα στο Eurogroup και να προκηρυχθούν εκλογές Τρίτη ή Τετάρτη για την δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου. 
 
Η κυβέρνηση θα διαλυθεί και θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. 
 
 
Ο βασικός λόγος είναι ότι πλέον δεν θα έχει τίποτα να περιμένει και όσο συνεχίζεται η παραμονή στην εξουσία, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα σε μία μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

Ο Α.Τσίπρας είναι νέος και θεωρεί ότι είναι πολύ μικρός για να καεί από τώρα συνολικά το πολιτικό του μέλλον.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ