Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Φορο-σοκ! – Απώλεια ενός μισθού θα δουν οι πολίτες με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους το 2017Κάθε Έλληνας θα δει απώλεια ενός μισθού το νέο έτος λόγω των νέων φόρων που επιβάλλει το κράτος.

 

 

 

 

 Μήπως θα ήταν καλλίτερα, αυτοί που κυβερνούν... ναι... γι αυτή την Μαφία λέω... μήπως είναι καλλίτερα να δουν και την οργή μας που ξεχειλίζει;;;

 

Καλλιόπη Σουφλή

 Οι αυξήσεις στον καφέ, τα τσιγάρα, την τηλεφωνία, τα καύσιμα, ακόμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα «ματώσουν» τους πολίτες που θα δουν απώλειες ήδη από τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

 

Από πότε ξεκινούν οι αυξήσεις

Από 1/1/2017 έρχονται αυξήσεις σε δύο παλιούς έμμεσους φόρους, ενώ επιβάλλεται και Ενιαίος 

Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ και τέλη σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και την σταθερή τηλεφωνία. Πρόκειται για φόρους σε είδη απόλυτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα μας καθώς κάθε σύγχρονος Έλληνας χρησιμοποιεί το κινητό ή το σταθερό του τηλέφωνο ενώ θα υπάρξουν πλήγματα και στην πιο φθηνή αλλά καθημερινή διασκέδαση που δεν είναι άλλη από τον καφέ.

Υπάρχουν και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θα νιώσουν στο… πετσί τους τις αλλαγές. Αν για παράδειγμα κάποιος οδηγεί αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί το σταθερό και το κινητό του ενώ κάνει το «έγκλημα» και καπνίζει, τότε η επιβάρυνση αυξάνεται στα 1.500 ευρώ!

Μόνο οι αυξήσεις στα τσιγάρα θα επιβαρύνουν σημαντικά τον κάθε καπνιστή. 

Ας υποθέσουμε λοιπόν κάποιον που αγοράζει ένα πακέτο την ημέρα. 

Με την αύξηση ανά πακέτο να φθάνει περίπου στο 1 ευρώ το πακέτο, το μηνιαίο κόστος θα αγγίξει τα +30 ευρώ και ετησίως τα +360 ευρώ. 

Δηλαδή η επιβάρυνση για τον καπνιστή θα εκτοξευθεί. 

Κι αυτή σαφώς είναι η καλύτερη περίπτωση της επιβάρυνσης στο κάπνισμα, καθώς υπάρχουν κι αυτοί που αγοράζουν πλέον του ενός πακέτου τσιγάρων άρα οι επιβαρύνσεις είναι πρόσθετες και πολύ μεγάλες, σύμφωνα με το protothema.gr.


Ανάλογο πρόβλημα θα υπάρξει και στην φθηνότερη διασκέδαση, δηλαδή τον καφέ. 

Συγκεκριμένα, οι λιανικές τιμές θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% σε όλα τα είδη καφέ με έμφαση τα εισαγόμενα δηλαδή προϊόντα όπως ο καπουτσίνο, ο εσπρέσσο κ.ά. 

Μια τέτοια συνθήκη για έναν καταναλωτή που αγοράζει ημερησίως έναν καφέ σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 200 ευρώ το χρόνο, ενώ το ποσό αυξάνεται σε περιπτώσεις μεγαλύτερης κατανάλωσης. 

Ήδη γνωστές εισαγωγικές εταιρείες καφέ μελετούν τρόπους να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις αν και κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.


Σημαντικές αναμένονται και οι επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν διαδίκτυο ή κινητό και σταθερό τηλέφωνο. Με έναν δεδομένο κατά μέσο όρο μηνιαίο λογαριασμό 50 ευρώ τηλεφωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ένας καταναλωτής θα έχει απώλεια 30 ευρώ, δηλαδή θα είναι περίπου σαν να πληρώνει έναν λογαριασμό επιπλέον το χρόνο. 

Εκεί που θα ανέβουν πραγματικό Γολγοθά οι Έλληνες πολίτες είναι στους φόρους στα υγρά καύσιμα. 

Η επιβάρυνση εκεί εντελώς παράλογη καθώς εκτός της βενζίνης αυξάνεται και το φυσικό αέριο.


Οι αυξήσεις


– Στον καφέ επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: 

Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ. 

Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

– Από τα μέσα της επόμενης χρονιάς (1η Ιουνίου 2017) θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. 

Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

– Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα προωθείται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.


Οι «παλιοί» φόροι που αυξάνονται:


Στα υγρά καύσιμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξάνονται (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. 

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.


Τσιγάρα: ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. 

Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. 

Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Καλα να μας κανουν κυρια σουφλη.εισπρατουμε οτι μας αξιζει σαν λαος.η ελλαδα μας εαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ