Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Κύριοι “Βαρουφάκηδες”, σταματήστε να τζογάρετε με την χώρα!


  
Αυτό το “παιγνίδι” του σκωτσέζικου ντους, την μια να τους “σκίζουμε” και να υποχωρούν, την άλλη να μας εκβιάζουν και να μας εξωθούν στην ρήξη, το διαρκώς τιθέμενο δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” με τους μισούς υπουργούς υπέρ του πρώτου και τους άλλους μισούς να εύχονται το δεύτερο, δεν μπορεί να συνεχισθεί- ούτε καν για το επίμαχο ακόμη δίμηνο.

 

Τρέχα γύρευε, τώρα, τι να΄χαν στο μυαλό τους οι επικοινωνιακοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης, όταν εξέπεμπαν με... συγκρατημένο ενθουσιασμό τα “καλά νέα”, ότι από τις επαφές Τσίπρα στο εξωτερικό προκύπτει πως  οι δανειστές μας βλέπουν θετικά ως “λύση”-ενδιάμεση και προσωρινή, έστω- να παράσχουν κάποια ρευστότητα στην Ελλάδα, μέχρι την οριστική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, περίπου σε ένα δίμηνο...

Η βραδινή αύρα, παρέσυρε μακρυά την επικοινωνιακή αισιοδοξία τους, κι' έτσι με το που ξημέρωσε η Παρασκευή, τα μηνύματα από το Eurogroup στην Ρίγα , ήταν άραχλα και απογοητευτικά: “βρισκόμαστε ακόμη μακρυά από σύγκλιση με την Ελλάδα”. 

Όσο για τον υπουργό Γιάνη, στο παλμαρέ των χαρακτηρισμών που έχει εξασφαλίσει μέσα σε 100 μέρες “πρώτη φορά Αριστερά”, προστέθηκαν οι “ερασιτέχνης, τζογαδόρος, ροκανιστής του χρόνου”! Ο ίδιος, βέβαια, επέμεινε ότι είναι αισιόδοξος πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. 

Έτσι κι' αλλιώς, για χθες, είχε προεξοφληθεί ότι
τίποτε το θεαματικό και ελπιδοφόρο δεν επρόκειτο να βγει- από όλους τους εμπλεκόμενους, πλην της κυβέρνησης! Πού, ομολογουμένως, ξέρει να παίζει άριστα το παιγνίδι των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Για να κερδίζει χρόνο, που όμως αποδεικνύει ότι δεν ξέρει τι να τον κάνει...

Το μαρτύριο της σταγόνας (σε ρευστό και προοπτικές...), όλα δείχνουν πως θα συνεχισθεί δραματικά μέχρι να εξαντληθεί το τετράμηνο που εξ αρχής φαίνεται να είχαν υπολογίσει οι εταίροι δανειστές μας ως τελευταία προθεσμία, όταν είδαν κι' απόειδαν ότι οι “ενδιάμεσες” μηνιαίας διάρκειας “συμφωνίες” για τις οποίες δεσμευόμασταν (2ο Φεβρουαρίου, 20 Μαρτίου, 20 Απριλίου-η τελευταία μονομερώς από το γκουβέρνο...) πέραν του επικοινωνισμού και της κοντόφθαλμης αγοράς χρόνου (στην διάρκεια του οποίου η πραγματική οικονομία αποσαθρωνόταν!) δεν οδηγούσαν πουθενά. 

 Κι' από την άποψη αυτή, και οι έξω δίκιο έχουν να λένε “ακόμη τίποτε...”, και ο Βαρουφάκης δίκιο έχει ότι “στο τέλος...” ελπίζει πως ΘΑ υπάρξει. Συμφωνία. Έτσι κι' αλλιώς “στο τέλος”, όλοι θα δικαιωθούμε γιατί... θα έχουμε πεθάνει!

Όμως αυτό το “παιγνίδι” του σκωτσέζικου ντους, την μια να τους “σκίζουμε” και να υποχωρούν, την άλλη να μας εκβιάζουν και να μας εξωθούν στην ρήξη, το διαρκώς τιθέμενο δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” με τους μισούς υπουργούς υπέρ του πρώτου και τους άλλους μισούς να εύχονται το δεύτερο, δεν μπορεί να συνεχισθεί- ούτε καν για το επίμαχο ακόμη δίμηνο. 

 Η αγορά έχει στραγγίξει, υγιείς επιχειρήσεις οδηγούνται σε ασφυξία και κλείσιμο, ο κόσμος με την αβεβαιότητα αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις (δεν υπάρχουν άλλα “διαθέσιμα” να μαζευτούν!) περιορίζει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες του -ακόμη και τις ανελαστικές- φοβούμενος τα χειρότερα και φυλάγοντας όσα περισσότερα μετρητά αντέχει...

Ας τολμήσει ο κ. Τσίπρας να επιλέξει τι πορεία θ' ακολουθήσει. Και θέλει τόλμη και ως προς τους ψηφοφόρους του (που δεν τον ψήφισαν για την χρεοκοπία...) αλλά κυρίως ως προς τους “συντρόφους” του, τους οποίους αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να κουλαντρίσει σ' ένα ενδεχόμενο ρεαλιστικό προσανατολισμό του! Αυτή η αβεβαιότητα, εκτός από καταστροφική για την οικονομία, είναι και δηλητηριώδης για την.... ψυχική υγεία όλων μας! Η εθνική κατάθλιψη, τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας! Δεν πάει άλλο, ας αποφασίσει να διαβεί τον (όποιο...) Ρουβίκωνα. Κι' ο Θεός βοηθός...

Α, και μια μικρή “λεπτομέρεια”, που δεν ξέρουμε αν συνυπολογίζουν οι “πρώτη φορά Αριστερά” κυβερνώντες μας: με ευρώ ή με δραχμή, η έξοδος (ακόμη και η διαχείριση...) της χώρας από την αθλιότητα και η απαρχή μια επίπονης πορείας ανασύνταξης και παραγωγικότητας, προϋποθέτει οργανωμένο και πειθαρχημένο κράτος!
 Δηλαδή το.... αυτονόητο “εθνικό ζητούμενο” για τον τόπο τις πολλές τελευταίες δεκαετίες! 

Έτσι λοιπόν, εκτός από την δημοσιονομική συμφωνία με τούς “άλλους”, απελπιστικά  επείγουσα και εκ των ων ουκ άνευ παράλληλη ανάγκη,όχι καν προόδου αλλά επιβίωσης, είναι η προσπάθεια ν' αποκτήσουμε διοίκηση, παιδεία, πολιτική ασφάλειας και τάξεως που δεν θ' αποτελεί καθημερινά... αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αποτελεσματική Δικαιοσύνη,θεσμούς που θα λειτουργούν χωρίς εκλεκτικές εξαιρέσεις- να συμφωνήσουμε επιτέλους βρε αδερφέ... τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια μας, που μισό αιώνα τώρα δεν μπορούμε να τα διαχειρισθούμε! 

Και προς αυτήν την “πεζή”κατεύθυνση,  οι “τωρινοί” συνεχίζουν δυστυχώς την τακτική των “προηγούμενων”: την... αγνοούν, σπρώχνοντάς την κάτω από το χαλί. Που, όμως, έχει γίνει ήδη βουνό....


Θάνος Οικονομόπουλος

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

 1. Προς σχολιαστή που γράφει :"Και αυτοι οι αληταραδες οπως και οι προηγουμενοι κλεπταποδοχοι εκπεμπουν δυο μηνυματα ..."

  Μπορείτε να γράφετε χωρίς να χρησιμοποιείτε εκφράσεις "ανάρμοστες";
  Αν θέλετε, ξαναστείλτε το σχόλιό σας χωρίς αυτές...

  Παρακαλώ, σεβαστείτε τον χώρο μου.

  Σας ευχαριστώ
  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ