Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ!!!Διαβάστε τη περιεχέι μια οδοντόκρεμα;Με τι πλένουμε τα δόντια μας;

Καθημερινά οι οδοντόκρεμες εξελίσσονται. Σήμερα έχουμε οδοντόκρεμες κατά της πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας, για λεύκανση, για ευαίσθητα δόντια, λευκές, με ρίγες, ακόμα και με γεύση βοδινού για τα σκυλιά.
Ας δούμε αναλυτικά τα συστατικά μιας οδοντόκρεμας του εμπορίου και ας βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Η οδοντιατρική φιλοσοφία δεν απέχει πολύ από την ιατρική φιλοσοφία.
Δυστυχώς και οι δύο προσανατολίζονται στη θεραπεία και όχι τη πρόληψη. Η προσπάθεια πρόληψης των οδοντιατρικών παθήσεων θα έπρεπε να είναι στραμμένη προς την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, που εξ'ορισμού είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο project.
Οι οδοντόκρεμες καθαρίζουν τα δόντια και αφαιρούν τη πλάκα, γεγονός που είναι πλεονέκτημα, αλλά αν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας σε καλή υγεία, ίσως οι οδοντόκρεμες και να μη σταθούν οι καλυτεροι σύμμαχοι σας.
Ο λόγος;Μια σύγχρονη οδοντόκρεμα περιέχει τα εξής:


Γλυκερίνη: 

Η προσθήκη της στην οδοντόπαστα μάλλον δεν είναι και η ιδανική χρήση αυτής της, κατά τα άλλα, πολύτιμης ουσίας. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η γλυκερίνη αφήνει ένα film πάνω στα δόντια που αποτρέπει τη φυσική τους ικανότητα για αναδόμηση. Επίσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αν έχει επεξεργαστεί με χημικά. Και δε νομίζω πως οι βιομηχανίες ψάχνουν τόσο για ποιότητα, όσο για μια φθηνή λύση.

SLS (Sodium Laurel Sulfate): 

Είναι επιφανειοδραστικός παράγοντας (τασιενεργός ουσία), στον οποίο οφείλεται ουσιαστικά το "καθαριστικό" κομμάτι της οδοντόκρεμας. Αν κάποιες φορές, μετά το βούρτσισμα, νιώσατε να έχετε χάσει την αίσθηση του γλυκού, ευθύνεται το SLS. Είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικό για το δέρμα και προστίθεται μόνο σε προϊόντα που ξεπλένονται μετά τη χρήση τους (πχ. σαμπουάν, οδοντόκρεμες), όχι σε αυτά που παραμένουν πάνω στο δέρμα, χωρίς να ξεπλυθούν (πχ. κρέμες). Τα γνωστά μας SLS φημολογείται πως είναι καρκινογόνα. Ωστόσο πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στις οδοντόκρεμες τους, ισχυριζόμενες πως είναι ασφαλή. Το ρισκάρετε;

Triclosan: 

Το συναντάμε συνήθως σε αντιβακτηριδιακά προϊόντα και σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου. Κατατάσσεται από τους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς στα εντομοκτόνα, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και το περιβάλλον. Ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές, μυοπάθεια, υπογονιμότητα, αποβολές εμβρύων και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη η εκτεταμένη χρήση του συνδέεται με τη κατακόρυφη αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Όταν το triclosan αντιδράσει με το χλώριο (που περιέχεται και αυτό σε πολλά προϊόντα καθαρισμού), δημιουργούνται επίκίνδυνες για την υγεία ενώσεις, όπως το χλωροφόρμιο.

Τεχνητά γλυκαντικά:

Είναι ίσως το πρώτο συστατικό που πρέπει να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις οδοντόκρεμες. Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, τελεία και παύλα. Ακόμα και στον κύριο στόχο τους, δηλαδή τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, απέτυχαν παταγωδώς, μιας και αποδείχτηκε πως προκαλούν περαιτέρω αύξηση βάρους.

Φθόριο (fluoride):

Στη μορφή που υπάρχει στην οδοντόκρεμα, το φθόριο είναι τοξικό. Είναι υποπροϊόν του αλουμινίου και χρησιμοποιείται σε ποντικοφάρμακα και σε βιομηχανικά εντομοκτόνα. Φθόριο σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχει πουθενά στη φύση. Ουσιαστικά η προσθήκη του στις οδοντόκρεμες δε κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή να προστατεύσει τα δόντια από τη τερηδόνα. Σύμφωνα με τον FDA είναι φάρμακο και ιδιαίτερα τοξικό αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Με λίγα λόγια δηλητηριάζετε κάθε μέρα τον οργανισμό σας. Μια πολύ μικρή ποσότητα (~3gr) μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο άντρα 70+kg.

Αιθανολαμίνες (DEA): 

Είναι συστατικό που δίνει αφριστικές ιδιότητες στην οδοντόκρεμα. Προκαλεί ορμονικές διαταραχές και σχηματίζει καρκινογόνες νιτρικές ενώσεις. Επαναλαμβανόμενη χρήση του DEA στο δέρμα (που υπάρχει σε πολλά καλλυντικά και καθαριστικά), αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο ήπατος και νεφρών. Δε ζεις ούτε χωρίς το ένα, ούτε χωρίς το άλλο.

Φορμαλδεΰδη:

Αυτή ακριβώς την ουσία που χρησιμοποιούν τα νεκροτομεία σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση πτωμάτων, περιέχει και η οδοντόκρεμα σας. Σκοτώνει όλα τα βακτηρίδια στα δόντια μετά από το γεύμα σας και σιγά-σιγά και εσάς. Εάν καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα είναι θανατηφόρος.

Υποπροϊόντα του πετρελαίου (Parabens): 

Προστίθενται στις οδοντόκρεμες για να προσδώσουν απαλή υφή. Παράγωγα του πετρελαίου, σίγουρα δεν είναι συστατικά για να τα βάζετε στο στόμα σας ή οπουδήποτε αλλού. Τόμοιολόκληροι έχουν γραφτεί για τα parabens, οπότε δε θα επεκταθώ παραπάνω.

Οξείδιο του τιτανίου: 

Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία χρωμάτων, κυρίως στο λευκό χρώμα. Στην οδοντόκρεμα, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Δίνει στα δόντια σας, για λίγη ώρα, μια πιο λευκή όψη, ξεγελώντας σας για τις δήθεν λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.

Hydrated silica: 

Είναι μεταλλικό στοιχείο που αποκαλείται και διοξείδιο του πυριτίου. Όταν το διοξείδιο του πυριτίου ενωθεί με άνθρακα, σε υψηλή θερμοκρασία, προκύπτει η σιλικόνη (silicone). Με περαιτέρω επεξεργασία της σιλικόνης προκύπτουν διάφορα πολυμερή, γνωστά ως σιλικόνια, σε μορφή υγρού, γέλης ή ουσία με ελαστική σύσταση. Είναι απαραίτητη προσθήκη στις οδοντόκρεμες, ώστε να μπορέσει να δράσει το φθόριο (fluoride). Βρίσκεται κυρίως στις οδοντόκρεμες σε μορφή gel και σε αυτές με ρίγες, αλλά και στις λευκές.

Αλλαντοΐνη: 

Χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, που προκαλούνται στους βλεννογόνους (ούλα, χείλη, γλώσσα) από τα παραπάνω χημικά.

Γευστικά βελτιωτικά: 

Είτε λέγεται μενθόλη, είτε κάπως αλλιώς, χωρίς αυτά η οδοντόκρεμα θα είχε γεύση μπογιάς και λιπαντικού μαζί.

Σας έφτασαν; Μήπως είναι πια καιρός να αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας οδοντόκρεμα;ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Οτιδηποτε καλλυντικο κυκλοφορει στο εμποριο...ειναι ΤΟΞΙΚΟ (οχι,απλα "χημικο"!)...Καθε χρονο,ανακαλυπτουν εκατονταδες,καινουρια "χημικα-τοξικα"...για να προστεθουν στα καλλυντικα,που χρησιμοποιουν τα μωρα,οι μαμαδες,οι μπαμπαδες,τα σκυλακια μας,κτλ!...Πετρελαιοειδη-Πετροχημικα-Παραβενες-Ναυλον(πολυαμιδια)-αλκοολες-λαδια φρενων αυτοκινητων (χα!)ακετονες-αλουμινιο-συνθεσεις αμμωνιας...ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΑ...κ υπαρχει "δημοσιευση"...στην εφημεριδα ΤΑ "ΝΕΑ"...απ το 1999!...Οι περισσοτεροι καταναλωτες...ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ...τι "παιζεται"!Πανω απο 10.000 χημικες ουσιες χρησιμοποιουνται στα καλλυντικα,χωρις να παραβιαζονται "οι νομοι"!!!...Το θεμα ειναι οτι..."ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ"! Η σωστη χειροποιητη οδοντοκρεμα, δεν δημιουργει "αφρο"...καθαριζει τα δοντια,τα κανει στιλπνα,σφιγγει τα ουλα,εξαφανιζει την αιμοραγια...δεν ειναι απλα οδοντοκρεμα...ειναι ενα "καλλυντικο-θεραπευτικο" οχι μονο για τα δοντια...αλλα γενικα,για ολη την στοματικη κοιλοτητα!...Καταλαβαινεις την διαφορα,μεσα σε μια εβδομαδα!...Για να μην αναφερθω,στην τεραστια ζημια,που κανουν,τα "στοματικα διαλλυματα"!!!Τα υλικα της φυσης...θεραπευουν! Τα τοξικα του εμποριου...σκοτωνουν!...Μια λυση,για τον καθαρισμο των δοντιων κ οχι μονο (γλωσσα=εστια μικροβιων+τοξινων,λαρυγγας+αμυγδαλες)...ειναι το αλατονερο,φυσικα με ανεπεξεργαστο αλατι! Η φασκομηλια επισης,ειναι αριστο φυσικο καλλυντικο για τα δοντια κ ολο το στομα!...Η αριστη οδοντοκρεμα,περιεχει αλοη κ λευκο αργυλο...απο κει κ περα...αναλογα με τις παθησεις του καθε ατομου,κανονιζεται η θεραπεια με τα ειδικα βοτανα κ αιθερια ελαια!...Το ιδιο ισχυει για ολα τα καλλυντικα που χρησιμοποιουμε,απο το σαμπουαν αφρολουτρο σαπουνια κρεμες κτλ!...Δυστυχως...το "κομματι"καλλυντικα"..ειναι πολυ πικρη ιστορια...εδω κ πολλα χρονια!...Οι Παραβενες(parabens-methyl-butyl-proryl) ειναι τοξικα του κεντρικου νευρικου συστηματος,αλλα αν κοιταξετε,τα συστατικα του σαμπουαν σας,της κρεμας σας,του καθε καλλυντικου σας..θα το βρειτε μεσα!...Τα τελευταια 3-4 χρονια...επειδη το θεμα "βρωμισε"...το "μαζεψαν"...κ ορισμενα καλλυντικα,γραφουν χωρις παραβενες!...Αυτο δεν σωζει την κατασταση,βεβαιως-βεβαιως...αφου ολα τ'αλλα συστατικα...συνεχιζουν ναναι "ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λεμονάκι με μαγειρική σόδα !!!!!
  Είναι αρκετό !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωωωωωχ!!!!....Θα μεινουμε χωρις δοντια!!!...Το λεμονι κ καθε οξινο φρουτο...οπως κ ολα τα φρουτα...σπανε τα δοντια!...Τα ραγιζουν κ τα τρωνε!...Ολοι ξερουμε την αισθηση...που αφηνει το λεμονι στα δοντια μας!...Ασχημη αισθηση...τριζουν!!!...Γι αυτο οταν τρωμε...κυριως...φρουτα...λεμονια πορτοκαλια μηλα κτλ...πλενουμε αμεσως τα δοντια μας!...Οσο για την μαγειρικη σοδα...την χρησιμοποιουμε ΜΟΝΟ....1 φορα/εβδομαδα...σαν λευκαντικο....γιατι κ αυτη...καταστρεφει ΤΕΛΕΙΩΣ το σμαλτο των δοντιων!...Οποτε...φιλε...μην δινεις συνταγες...με ελαφρα τη καρδια...γιατι...οσοι Ελληνες σε διαβασουν...θα μεινουν χωρις δοντια!...Αλλα θα μου πεις...εδω εχουν μεινει...χωρις ΣΩΒΡΑΚΑ-ΦΑΙ κ ΣΠΙΤΙ ...στα δοντια θα κολλησουμε τωρα!!!...Αν...το σκεφτηκες ετσι....εχεις δικιο!!!....Βρε Ποπη...δεν ξαναανεβαζεις το θεμα...γιατι...οι Ελληνες...δεν εχουν "παιδεια"...κ δεν ειδα...να δωθηκε μεγαλη "εκτιμηση"...στην αναρτηση!!!....Ακου λεμονακι με μαγειρικη σοδα!...Ειναι αρκετο λεει...χαχαχα!!!...Αρκετοτατο ειναι φιλε...για να πιασουν σε κανα 3μηνο δουλεια οι οδοντιατροι!!!χεχε!...Ρε συ...μηπως εισαι...οδοντο-γιατρος;;;...

   Διαγραφή
  2. drakos, σκέπτομαι να ανεβάσω το σχόλιό σου,, αλλά αν θέλεις, δώσε και μια συμβουλή. Εσύ τουλάχιστον, είσαι ειδικός σ' αυτά...
   Κι αν θες δώσε και στοιχεία που θα μπορούσε κάποιος να παραγγείλει οδοντόπαστα με αγνά υλικά της φύσης.

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ