Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Κραυγή αγωνίας από αξιωματικό στον Έβρο-"Μου κόβουν το ρεύμα-Καλή σας Ανάσταση"

Κραυγή απόγνωση και αγωνίας από αξιωματικό που υπηρετεί στον Έβρο. Το κείμενο χωρίς πολλά λόγια αφιερώνεται σ΄ όσους έφεραν τους Έλληνες στρατιωτικούς σ΄ αυτό το σημείο εξαθλίωσης που περιγράφει ο αξιωματικός. Η αξιοπρέπειά του προκύπτει από τον τρόπο γραφής του. Δεν υπερβάλλει. Και στο τέλος εύχεται σ΄ αυτούς που τον έφεραν σ΄ αυτή τη κατάσταση Καλή Ανάσταση. Την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του θα την περάσουν πολύ δύσκολα. Χωρίς ρεύμα!

Συγχαρητήρια λοιπόν σ΄ όσους πολύ εύκολα προσπερνούν αυτή την πραγματικότητα με δηλώσεις και στους άλλους που ασχολούνται με το αν κάποιος υφιστάμενός τους τόλμησε να πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και κάτι πρέπει να γίνει. Και στους άλλους που έχουν δει την απόγνωση των συναδέλφων τους ως άρμα που θα τους πάει σε αξιώματα και θέσεις.

Ας καθήσουν τώρα να βρουν πως αυτός ο αξιωματικός έφθασε στο σημείο να στείλει αυτή την επιστολή στο kranos.gr και στο Onalert. Ελπίζουμε να "σπαταλήσουν" λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για την διαβάσουν.Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα, έχοντας τηρήσει μέχρι τώρα, την αξιοπρεπή σιγή και απόσταση που επιβάλλει το σχήμα της επαγγελματικής μου ιδιότητας, αλλά και η αυτεπιβαλλόμενη αξιοπρέπεια του μαχόμενου Έλληνα βιοπαλαιστή.

Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς επί 30 συναπτά έτη, ανέλαβα με αγόγγυστη προσήλωση, τα υψηλά καθήκοντα που μου ανέθεσε η Πατρίδα μου...
και μέχρι σήμερα, όπως μαρτυρούν και οι περιοδικές αξιολογήσεις των προϊσταμένων μου, ανταποκρίθηκα επιτυχώς.

Οικογενειάρχης κατ΄ επιλογήν

πολύτεκνος κατά συνείδηση υπηρέτησα τα μισά και παραπάνω έτη της θητείας μου στον Βόρειο Έβρο, προσαρμόζοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας στην ζωή μου, μια και παντρεύτηκα εδώ, αγόρασα (επί δανείω) σπίτι εδώ, μεγαλώνω τρία παλληκάρια εδώ, και προσδοκώ να τελειώσω τον βίο μου εδώ, στο μεθοριακό μετερίζι του Ελληνισμού.

Βίωσα εδώ και δεκαετίες, την αμετροεπή οικονομική μας πολιτική, και τέθηκα εκόντας-άκοντας πάντα πρώτος στην κάθε κυβερνητική απόφαση, προσαρμόζοντας επί δεκαετίες την ζωή μου, σε ένα πληθωρισμένο βιοπορισμό, που ποτέ ο μισθός δεν επαρκούσε, αλλά έστω και με δανεισμό, κατάφερνε να διατηρήσει εμένα και την οικογένειά μου στα όρια της αξιοπρέπειας, ίσα-ίσα για να μπορώ να εκπληρώσω την αποστολή μου.

Εδώ και τρία χρόνια, βιώνω και την τελευταία πράξη της αδικίας, στο πρόσωπο μου, στην ιδιότητά μου και στην οικογένειά μου, με την πρωτοφανή στα χρονικά συρρίκνωση των ήδη μέχρι τότε πληθωρισμένων και στερουμένων ισολογισμού (έναντι των πραγματικών αναγκών διαβίωσης) αποδοχών μου.

Και πάλι δεν ομίλησα. Και πάλι αγόγγυστα σήκωσα το βάρος και την στέρηση, συνηθισμένος στην λιτή ζωή του στρατιώτη. Αλλά μάλλον, άνοιξα την όρεξη του τιμητή του έργου μου, να συνεχίζει να μου στερεί σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, κομμάτι - κομμάτι την αξιοπρέπειά μου. Έτσι, κοντεύοντας τα 50 μου χρόνια, είδα μέρα την μέρα, να μου αποδομούν, ότι προσπάθησα να φτιάξω τίμια για την οικογένειά μου.
Έγινα αρχικά ασυνεπής οφειλέτης των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία με ψυχρή λογιστική τόκισαν την ασυνέπειά μου και την έφεραν στην πλήρη αδυναμία εξόφλησης.
Αναγκάστηκα να ζητήσω δικαιοσύνη και μετά κόπων και βασάνων, έφτασα να αιτηθώ το κούρεμα που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Έφτασα στο σημείο, να χάσω το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο , νομή και αυτό της τράπεζας που ψυχρά το κατάσχεσε.

Αθέτησα αναγκαστικά να εξοφλήσω τα χρέη μου στην εφορία για το 2012 (μια και το ασύλληπτο για μένα ποσό των 2817 ευρώ, αδυνατώ από πέρισυ να το πληρώσω έστω και τμηματικά).

Είδα το υπόλοιπο των αποδοχών μου από τα Χριστούγεννα να συρρικνώνεται στα 500 ευρώ μηνιαίως (ακόμα και σήμερα τόσα παίρνω), βίωσα και βιώνω την ανεργία της συζύγου μου, ζώ την ειρωνεία της ανακοίνωσης της πρόσληψής της στον ίδιο φορέα και με την ίδια ειδικότητα εδώ και 40 μέρες, αλλά ακόμη να την καλέσουν να εργασθεί (βλέπεις δεν αρκεί να πρωτεύσεις σε ένα διαγωνισμό, δεν αρκεί να το ανακοινώσουν εγγράφως, χρειάζεται και επιβεβαίωση από τον ΑΣΕΠ και έκδοση ΦΕΚ και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, για να μπορέσει μια πολύτεκνη μάνα, με 3 πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος και άλλα επικουρικά προσόντα να εργασθεί για λίγους μήνες και να ταΐσει τα παιδιά της).
Έζησα την ειρωνεία της στέρησης των παγίων οδοιπορικών παραμεθορίου, λες και 200 ευρώ και αυτά με κρατήσεις, έβαλαν μέσα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έζησα παράλληλα την διακοπή του ισόβιου πολυτεκνικού επιδόματος της συζύγου μου από τον ΟΓΑ , λες και η διατίμηση των 320 ευρώ το δίμηνο μπορεί να αντισταθμίσει τις ανάγκες μιας πολύτεκνης μάνας να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Δέχτηκα σιωπηρά να διακανονίζω μήνα τον μήνα επί 3 χρόνια τις οφειλές μου στην ΔΕΗ -μια αδιάκοπη στέρηση του υπολοίπου των πενιχρών αποδοχών μου, χωρίς έλεος, υπό την απειλή της στέρησης του αγαθού του ηλεκτρισμού.

Ζήσαμε με τα παιδιά μου και την γυναίκα μου, αυτό το χειμώνα εδώ πάνω, με κρύο, στερούμενοι εδώ και δύο χειμώνες το πετρέλαιο, μια και οι τιμές ήταν απαγορευτικές. Τρυπήσαμε τους τοίχους και βγάλαμε καπνοδόχους, ξεθάψαμε σόμπες από τις αποθήκες των παππούδων, μαζέψαμε ξύλα και τα κάψαμε, ανάψαμε καλοριφέρ ηλεκτρικά, κλιματιστικά και ότι άλλο βρήκαμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας.

Και τους τελευταίους δύο μήνες, ήρθε και η κορύφωση.
Η ΔΕΗ, συνεπής συνέταιρος μου κάθε μήνα εδώ και τρία χρόνια, μας έστειλε το λογαριασμό της.

Απελπισμένα ζήτησα πριν ένα μήνα διακανονισμό εκ νέου, και πήρα την απάντηση να πληρώσω σε 4 δόσεις από 300 ευρώ.

Και το δέχτηκα. Και πλήρωσα μια δόση. Και πριν μια εβδομάδα, ήρθε και ο εξοφλητικός λογαριασμός, να μου φορτώσει συνολικά (μαζί με τα οφειλόμενα) να πληρώσω 2785 ευρώ, μέχρι τις 29 Απριλίου. Με ειδοποίηση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.


Και σήμερα, 1η Μαΐου, πήγα στην τοπική ΔΕΗ, για να εισπράξω την απάντηση, ότι δεν ανήκω στις κοινωνικές ομάδες που ευεργετούνται από τον διακανονισμό πολλαπλών (έως 48 δόσεων) λόγω υψηλής κατανάλωσης και λόγω εισοδήματος, ότι δεν γίνεται διακανονισμός πάνω σε ήδη συναφθέντα διακανονισμό που μάλιστα αθετήθηκε (πέρασε βλέπεις ο Απρίλιος), ότι οφείλω να καταβάλω άμεσα το ποσό μέχρι την μετά το Πάσχα Τετάρτη 8-5-13(βλέπετε το ανθρωπιστικό πρόσωπο των κοινωφελών υπηρεσιών περιορίζεται μόνο στις ημέρες των θρησκευτικών αργιών), ή το ήμισυ αυτού και να αιτηθώ εκ νέου διακανονισμό -και να παρακαλέσω να εγκριθεί νέος με 1-2 δόσεις σύν τα τρέχοντα που θα έρθουν-, ειδάλλως, τα κεντρικά -μου το τόνισαν αυτό αποποιούμενοι πάσης προσωπικής ευθύνης και εν πλήρη κατανοήσει του προβλήματός μου- θα αποστείλουν εντολή σε εργολάβο να μου διακόψει την παροχή.
Κι εγώ κοιτάζοντας το τελευταίο εκατοστάρικο -από τα 5 της τελευταίας μου μισθοδοσίας- αποχώρησα ευχόμενος στους υπαλλήλους καλό Πάσχα.

Αυτή την μεγάλη Τετάρτη, 1-5-13, η αξιοπρέπεια ενός ακόμη σιωπηρά μαχόμενου Έλληνα πολίτη, Αξιωματικού εν ενεργεία στην Μεθόριο και πολύτεκνου οικογενειάρχη και συζύγου άνεργης -επιτυχούσης αλλά μη προσληφθήσας- έλαβε το ύστατο της πλήγμα. Αμέσως μετά τις κωδωνοκρουσίες της επερχόμενης Ανάστασης, το μόνο φως που θα απομείνει στο σπίτι και την οικογένειά μου, θα είναι το Άγιο Αναστάσιμο Φως στην λαμπάδα και στο κανδήλι (για όσο υπάρχει λάδι να κάψει).

Κι εγώ αγόγγυστος, χωρίς επιρροή από τα προαναφερόμενα, αύριο το πρωί όπως και κάθε μέρα που θα ακολουθήσει, θα φορέσω την στολή μου και θα σταθώ εν πλήρη αφοσίωση όρθιος στο στρατιωτικό τμήμα που διοικώ και θα ασκήσω ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, με απόλυτο γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας μου.

Ζητώ συγνώμη, αν η ανθρώπινη ανεπάρκειά μου, μειώνει την αυτεπάγγελτη απαίτηση των συν-Ελλήνων που με θέλουν στην έπαλξή μου, περήφανο Στρατιώτη. Υπόσχομαι να μην τους απογοητεύσω, παρά τις προσωπικές στερήσεις μου.

Αδυνατώντας όμως, να ανταποκριθώ πλέον στην επιβίωση της οικογένειάς μου, θεώρησα σωστό, να τολμήσω να δημοσιεύσω το πρόβλημά μου, ελπίζοντας τουλάχιστον στην κατά το μέτρο του δυνατού ανταπόκριση κάποιων αρμοδίων.

Με την εναπομένουσα αξιοπρέπεια εκ μέρους μου και της οικογένειάς μου, που καλείται να ανέβει κι άλλο Γολγοθά, σας εύχομαι Καλή Ανάσταση.


Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

 1. Σάββατο, 4 Μαΐου 2013
  Νέα επιστολή του Αξιωματικού από τον Έβρο

  ''η συγκινητική ανταπόκριση των συνελλήνων, μου χαλυβδώνει την θέληση να παραμείνω πιστός στον όρκο, την αποστολή και την ακριτική έπαλξή μου''
  Δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον εν ενεργεία Αξιωματικό από τον Βόρειο Έβρο, η επιστολή του οποίου συγκλόνισε όχι μόνο συναδέλφους του αλλά και απλούς πολίτες που προσφέρονται...
  να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Από τους πρώτους που επικοινώνησαν με το kranosgr ήταν και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. Απόστολος Παπαπαρίσης ζητώντας στοιχεία επικοινωνίας με τον Αξιωματικό συντάκτη της επιστολής, ενώ η δημοσιοποίηση του θέματος είχε ως αποτέλεσμα και την πρωτοβουλία ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  Τα μηνύματα που λαμβάνουμε στο μέιλ του kranosgr είναι αρκετά όπως και δεκάδες αυτά που αποστέλλονται στην φιλική ιστοσελίδα onalert.gr. Η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ήταν μια καθαρά δική του επιλογή και κατά συνέπεια δέσμευση δική μας απέναντί του. ‘’ Τα λοιπά στοιχεία της ταυτότητάς μου, για λόγους υπηρεσιακής ασφαλείας, στην διάθεσή σας, με την εκ μέρους σας επιβεβαίωση της διαφύλαξης των προσωπικών μου δεδομένων, καθώς και την τήρηση της ανωνυμίας μου’’ ήταν οι φράσεις του μετά την πρώτη επιστολή που δημοσιοποιήθηκε. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ξεκαθάρισε πως δεν ζητάει κάποια υλική βοήθεια, απλά την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων της ΔΕΗ προκειμένου να δεχθούν έναν εφικτό διακανονισμό. ‘’

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση και την συμπαράσταση. Δεν διανοούμαι να ευτελίσω και τα τελευταία αποθέματα αξιοπρέπειας, επαιτώντας δημόσια. Θα ήμουν ευγνώμων, εάν με αυτή την δημοσίευση, κάποιος αρμόδιος της ΔΕΗ, ανταποκρινόταν σε ένα εφικτό αίτημα διακανονισμού της οφειλής, ώστε να μην ζήσω και τον ευτελισμό της διακοπής ηλεκτρικής παροχής. Με ιδιαίτερη εκτίμηση στο έργο σας Καλή Ανάσταση’’. Αυτή ήταν και η απάντηση του Αξιωματικού και θεωρούμε ότι πλέον το λόγο πρέπει να έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ έτσι ώστε να παρέμβουν προκειμένου την Τετάρτη το πρωί ένας υπερήφανος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που φυλάει Θερμοπύλες, να μη ζήσει τον ευτελισμό της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
  Σήμερα σε νεότερη επικοινωνία που είχαμε με τον Αξιωματικό μας απέστειλε την κάτωθι επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.
  Αγαπητέ μου φίλε (η προσφώνηση κατ΄ουσίαν και όχι κατά τύπον, μια και οι φίλοι αποδεικνύονται στην δύσκολη στιγμή).
  Η διάσταση που πήρε η δημοσίευσή μου το τελευταίο διήμερο με την βοήθεια των διαδικτυακών ιστοσελίδων, είναι για μένα άκρως συγκινητική και η ευχαριστία μου, αν και πολύ φτωχή να καταγραφεί σε μερικές λέξεις, έρχεται ειλικρινά από βάθους καρδίας. Παρόλο που μέσα στο πλήθος των σχολιασμών, δεν έλειψαν τα ειρωνικά, καυστικά και απαξιωτικά σχόλια ανθρώπων, που δεν ψηλάφισαν την αγωνία αλλά ούτε την προσπάθεια διατήρησης της ατομικής αξιοπρέπειας του γράφοντος. Τους αντεύχομαι να μην βρεθούν ποτέ σε ανάλογη θέση και προσπερνώ με απόλυτο σεβασμό στην άποψή τους.

  Δεν θα ήθελα να αμαυρώσω την πνευματικότητα των ημερών, ούτε να καταχρασθώ περαιτέρω τις αναστάσιμες οικογενειακές στιγμές χαράς των Ελλήνων, προεκτείνοντας ένα τελείως προσωπικό πρόβλημα, που εν κατακλείδι κύρια υπαίτιος -έστω και ακούσια- για την επιδείνωσή του, είμαι αποκλειστικά εγώ. Και ως υπεύθυνος θα αναλάβω και τις συνέπειες και το οικονομικό βάρος.

  Επέτρεψέ μου να τονίσω για μια ακόμη φορά, ότι δεν επιζητώ ούτε την ερανική βοήθεια, ούτε την φιλανθρωπία της ελεημοσύνης των αποδεδειγμένα ευαίσθητων- αλλά ανάλογα και ίσως περισσότερο από μένα χειμαζόμενων- Ελλήνων, έναντι των οποίων έχω ομώσει τον στρατιωτικό όρκο πίστεως. Ευχής έργον, θα ήταν, στο μέτρο του δυνατού, όπως άλλωστε διευκρίνησα, η εκ των αρμοδίων της ΔΕΗ διαμεσολάβηση για μια μικρή πίστωση χρόνου και έναν εφικτό από μέρους μου διακανονισμό εξόφλησης, προκειμένου να μην στερηθεί η οικογένειά μου το αγαθό του ηλεκτρισμού. Εάν κάποιος εξ αυτών των αρμοδίων ανταποκριθεί, είμαι στην άμεση διάθεσή του για συννενόηση, από την επόμενη εργάσιμη (Τετάρτη 8-5-13).

  Ζητώ βαθύτατα συγνώμμη για την όποια αναστάτωση προκάλεσα, αν και η συγκινητική ανταπόκριση των συνελλήνων, μου χαλυβδώνει την θέληση να παραμείνω πιστός στον όρκο, την αποστολή και την ακριτική έπαλξή μου.

  Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες, ευλογημένη Ανάσταση και χαρούμενη Λαμπρή.

  Ως kranosgr ευχαριστούμε θερμά τα δεκάδες ιστολόγια και ιστοσελίδες που δημοσιοποίησαν το γεγονός ευαισθητοποιώντας περισσότερους πολίτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ιστοσελίδα του Έβρου thrakinea.gr o διαχειριστής του οποίου ανταποκρίθηκε στο να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς και το ιστολόγιο veteranos.gr που επικοινώνησαν μαζί μας για την παροχή βοήθειας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ