Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ -ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Η “γλυκιά” Πρύτανης του Σαμαρά και τα “Σόδομα & Γόμορα” του Συμβουλίου της !!!


Απίστευτες κατηγορίες από την φοιτητική παράταξη «Φάσμα» του Ιονίου Πανεπιστημίου για την Πρύτανη Α. Σαλή Παπασαλή και το Πρυτανικό Συμβούλιο σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Είμαστε ανεξάρτητοι φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το τμήμα μας ιδρύθηκε το 1986, είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα που καταρτίζει ελληνόφωνους μεταφραστές και διερμηνείς και έχει την πιο υψηλή βάση εισαγωγής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που έχει. Από τη μέρα που ιδρύθηκε δεν είχε ποτέ δικό του κτήριο και τα μαθήματα διεξάγονταν σε διάφορα κτήρια που μίσθωνε…το πανεπιστήμιο.

Εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ι.Π. εν αγνοία του τμήματος αποφάσισε τη ...μεταφορά του στο χώρο του Ψυχιατρείου Κέρκυρας , εξοικονομώντας γύρω στις 7.000€ κάθε μήνα, ποσό το οποίο θα πήγαινε σε άλλες ανάγκες του τμήματος, όπως το εξάμηνο εξωτερικού.

Για την ακρίβεια, το μηνιαίο κόστος ενοικίασης του Πρώην Γαλλικού Ινστιτούτο ήταν 6.250€ και του κτηρίου «Καλυψώ» 7.280€ (συνολικά περίπου 13.530€) , ενώ το μηνιαίο κόστος ενοικίασης των νέων κτηρίων «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός» είναι 4.200€ και 2.360€ αντίστοιχα (συνολικά γύρω στα 6.560€). Αυτές οι αλλαγές αποφασίστηκαν εντελώς πρόχειρα και χωρίς καμία πρόβλεψη, η χωρητικότητα των αιθουσών δεν επαρκεί για τον αριθμό των φοιτητών και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες.

Εκτός απ’ το κτιριακό ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τμήμα είναι η έλλειψη καθηγητών. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο παίρνει ελάχιστες συμβάσεις Π.Δ. 407/80, οι οποίες μοιράζονται μεταξύ των έξι τμημάτων.

Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. παίρνει 1,5 σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι καθηγητές δεν πληρώνονται ούτε με το μισό βασικό μισθό. Λογικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι πολλά μαθήματα και ειδικές μεταφράσεις να μη διδάσκονται, ενώ οι κατευθύνσεις Διερμηνείας και Ισπανικής υπολειτουργούν.

Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήρθε με το Φ.Ε.Κ. της 10ης Δεκεμβρίου 2012 , το οποίο μας κοινοποιήθηκε επισήμως σχεδόν ένα μήνα μετά. Με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, χωρίς τη γνωμοδότηση από κανένα θεσμικό όργανο του Ιονίου Πανεπιστημίου, πλέον οι φοιτητές του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. «δύνανται» και δεν οφείλουν να μεταβούν στο εξάμηνο εξωτερικού. Το εξάμηνο εξωτερικού, θεσπισμένο από την ίδρυση του Τμήματος, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη παιδεία των μεταφραστών. Τους φέρνει σε επαφή με τις γλώσσες εργασίας τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας.


Δεν είναι επομένως πολυτέλεια, αλλά ουσιώδες κομμάτι του προγράμματος σπουδών, όπως συμβαίνει και σε όλες τις αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού και για αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν υποχρεωτικό για την απόκτηση του πτυχίου.

Με αυτό το Φ.Ε.Κ., το εξάμηνο εξωτερικού γίνεται προαιρετικό. Κατά συνέπεια, θα μεταβαίνουν στο εξωτερικό μόνο όσοι το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθώς η χρηματοδότηση είχε ήδη μειωθεί όταν το εξάμηνο ήταν ακόμη υποχρεωτικό, πόσο μάλλον τώρα.

Ίσως αυτή η απόφαση να φαίνεται εύλογη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για όποιον όμως γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω, το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται. Γινόμαστε διαρκώς θεατές αλόγιστων δαπανών από μέρους της Πρυτανείας, την ώρα που οι ανάγκες των φοιτητών και του Πανεπιστημίου μοιάζουν να είναι η τελευταία της προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία αντλήσαμε από την ιστοσελίδα του προγράμματος «Διαύγεια» (diavgeia.gov.gr):

- Η Πρύτανης του Ι.Π. και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Σαλή Παπασαλή ενέκρινε για τον εαυτό της την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής στη Θεσσαλονίκη από τον προϋπολογισμό του Ι.Π., προκειμένου να παρακολουθήσει ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη Δ.Ε.Θ.

- Για την δημιουργία της νέας κεντρικής βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου δόθηκαν συνολικά πάνω από 4.000.000€. Βέβαια, κατά τη διαδικασία μεταφοράς των βιβλίων στην κεντρική βιβλιοθήκη δόθηκε η εντολή από την Πρυτανεία να καταστραφούν πολλά βιβλία και λεξικά επειδή «δεν χωρούσαν» .

- Η Πρύτανης αποφάσισε τη δωρεά 48.000€ στο Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία γλυπτοθήκης ταφικής τέχνης στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

- Με απόφαση της Συγκλήτου δόθηκαν 300.000€ για τη δημιουργία ξενώνα διδασκόντων και προσκεκλημένων, την ίδια ώρα που εκατοντάδες φοιτητές δεν δικαιούνται δωρεάν στέγαση.

- Ένα από τα κτήρια όπου στεγάζεται το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. είναι το Μέγαρο Καποδίστρια, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Γι΄ αυτόν τον λόγο εγκρίθηκε το ποσό των 50.000€ για μελέτη αποκατάστασής του. Με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε: για τη μελέτη αποκατάστασης του Μεγάρου Καποδίστρια δόθηκαν 500€ και τα υπόλοιπα 49.500€ μεταφέρθηκαν σε άλλα έργα.

- Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν μόνο έξι τμήματα, τυπικά τουλάχιστον. Υπάρχει και το έβδομο τμήμα «φάντασμα», το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 2009 . Το Τμήμα δεν λειτουργεί, δεν έχει δεχθεί εισακτέους, ωστόσο επιβαρύνει κανονικά τον προϋπολογισμό του Ι.Π. (έχουν γίνει προμήθεια βιβλίων ύψους 8.000€ , αγορά επίπλων ύψους 3.900€ κλπ.) Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψαν ο τότε Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών μέχρι και σήμερα Δημήτριος Τσουγκαράκης και ο τότε Αντιπρύτανης Οικονομικών Βασίλειος Χρυσικόπουλος.

Και η λίστα δε σταματά εδώ.

Με αυτά τα λίγα παραδείγματα και ένας απλός εξωτερικός παρατηρητής διαπιστώνει πως ενώ υπάρχουν χρήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διοίκηση τα χρησιμοποιεί για κάθε σκοπό, εκτός από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Ταυτόχρονα, έχει μετατρέψει το κτήριο της Πρυτανείας σε απόρθητο φρούριο, στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος για κανένα φοιτητή. Κάμερες έχουν τοποθετηθεί στην κλειδωμένη είσοδο, η οποία ανοίγει μόνο εφόσον ο φύλακας δεχθεί εντολή, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια διαλόγου με την Πρυτανεία να αποβαίνει ατελέσφορη.

Ο εμπαιγμός από την πλευρά της διοίκησης πρέπει να σταματήσει. Η γενικότερη στάση της και συγκεκριμένα η διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων Σταύρο Κάτσιο, ο οποίος χαρακτηριστικά για να αποφύγει το διάλογο με τους φοιτητές έφτασε στο σημείο να διαλαλεί ότι πηγαίνει στην κηδεία του προ επταετίας νεκρού πατέρα του, οδηγεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. στην καταστροφή. Όταν δαπανώνται τεράστια ποσά για ένα ανύπαρκτο τμήμα ή για δωρεές σε νεκροταφεία, αρνούμαστε να δεχθούμε πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων. Το εξάμηνο εξωτερικού αποτελεί ζωτική ανάγκη για το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. και απαιτούμε να παραμείνει υποχρεωτικό και πλήρως χρηματοδοτούμενο από το Πανεπιστήμιο.

Σε καιρούς κρίσης, οι μόνες περικοπές που πρέπει και δεχόμαστε να γίνουν είναι αυτές σε αλόγιστες σπατάλες όπως οι παραπάνω. Οι περικοπές στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν κατάφωρη αδικία και είναι μόνο επιφάσεις εξοικονόμησης χρημάτων. Όχι μόνο δεν αποτελούν διέξοδο από την κρίση, αλλά εντείνουν τις ανισότητες και υποδαυλίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.

Ο αγώνας που δίνουμε για το εξάμηνο εξωτερικού και την επιβίωση του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. δεν είναι συντεχνιακός. Τον εντάσσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικού αγώνα για τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισότητα και την αξιοπρεπή επιβίωση, απέναντι στη διαφθορά, τη φίμωση, την εκμετάλλευση.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΑΣΜΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.


fasma-txgmd.blogspot.gr
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. http://www.corfupress.com/news/1page/26615-yp-paideias-gia-anaplirotes-arrostises-gennas-apolyesai
  Υπουργειο ανωμαλίας:
  Αν αρρωστησεις ή μεινεις εγκυος, σε απολυουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aυτη η "κυρία" πρεπει να ανηκει σε μασονικη στοα και να ειναι ενθερμη οπαδος τού σιωνισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=493372

  Δειτε τι ενεκριναν και βγάλτε συμπεράσματα για τις προθεσεις και τις πραξεις τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. Αυτή η """"κυρία""""" δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Καθώς φρόντισε να συλληφθούν στις 17/01 29 φοιτητές, επειδή θέλησαν να συναντήσουν την αυτής μεγαλειότητα! Αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι μέρες της αφθονίας είναι μετρημένες και η ξεφτίλα της αμέτρητη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ