Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για την Εισαγγελική Αρμοδιότητα της Βουλής

Quantcast

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η ΙΕ΄ Βουλή (δηλαδή η τωρινή) είναι η μόνη αρμόδια για να ασκήσει το εισαγγελικό της καθήκον για τα ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όσοι διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί κατά τη διάρκεια της ΙΓ΄ Βουλής.

 

Αυτή την αρμοδιότητα η Βουλή μπορεί να την ασκήσει μέχρι το πέρας της β΄ τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
Εν προκειμένω, η β΄ τακτική σύνοδος της παρούσης Βουλής (ΙΕ΄) άρχισε 1.10.2012 και λήγει 6.10.2013.
Αυτή είναι η λεγόμενη «αποσβεστική προθεσμία» εντός της οποίας οφείλει να ασκήσει η Βουλή τον εισαγγελικό της ρόλο. Θα πρέπει δηλαδή, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, να γίνει η πρόταση άσκησης δίωξης από 30 τουλάχιστον βουλευτές, στη ..συνέχεια η Βουλή να συγκροτήσει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και να εισαχθεί το πόρισμα της επιτροπής αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής που αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης, με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151, σε μυστική ψηφοφορία.
Στη συνέχεια, η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στον Ειδικό Ανακριτή του Αρείου Πάγου ως Ειδικού Δικαστηρίου, να γίνει κύρια ανάκριση, να εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου και να γίνει επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος με κλήση για τη δικάσιμο του Ειδικού Δικαστηρίου. Όλα αυτά,  έως    6-10-2013.

  1. Εάν η ΙΕ΄ Βουλή διαλυθεί εντός της β΄ τακτικής συνόδου χωρίς να ολοκληρωθεί η ανωτέρω εισαγγελική διαδικασία της Βουλής, η επόμενη Βουλή δεν έχει εισαγγελική αρμοδιότητα για τα εγκλήματα που αφορά η μήνυση εσχάτης προδοσίας.

Εάν η ΙΕ΄ Βουλή δεν ασκήσει τα εισαγγελικά της καθήκοντα μέχρι 6-10-2013, σύμφωνα με τα παραπάνω υπ΄αριθμ. 3, ή εάν διαλυθεί, ΤΟΤΕ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΝΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Πρωθυπουργών/υπουργών/ υφυπουργών.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα ανακοινώνονται προθέσεις αρχηγού Κόμματος περί διάλυσης Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Με δεδομένο ότι η μήνυση κατά Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και λοιπών είναι ήδη στη Βουλή από 10-10-2012, και με δεδομένη τη γνώση όλων των πολιτικών και των κομμάτων περί της ύπαρξης αυτής της μήνυσης στη Βουλή, δημιουργούν απορίες οι δηλώσεις πολιτικών περί διάλυσης Βουλής, καθόσον η διάλυση της Βουλής οδηγεί σε εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων και παραγραφή της αρμοδιότητας της Βουλής για δίωξη.

Ένα έχω να δηλώσω: είτε αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η αποσβεστική προθεσμία είτε διαλυθεί η Βουλή, που αποτέλεσμα και τα δύο θα έχουν την εξάλειψη του αξιοποίνου, δηλαδή τη μη δυνατότητα δίωξης ενός μη παραγεγραμμένου εγκλήματος, της εσχάτης προδοσίας, οι υπεύθυνοι της παραγραφής θα αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.

Και σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα δικαστούν από τη Βουλή. Τους περιμένουν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών ή, λόγω μείζονος ενδιαφέροντος, η Ολομέλεια Εφετών του Εφετείου Αθηνών (κατ΄άρθρ. 29 ΚΠΔ).

ΝΤΟΡΑ Λ. ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


http://letmefree.gr/?p=525(Η φωτογραφία Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, είναι από το αρχείο του attikanea)Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. MHNYΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (ΠΚ 239) ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ- ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (αρ. 97 Συντ.).
    Από τον Δημ. Αντωνίου, ιατρό. Κατετέθη στον ΑΠ με Αριθμ.Πρωτ.6452/29-09-2012: ανοίχτε το παρακάτω link να διαβάσετε την μήνυση>
    http://zoidosia.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ