Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!! ΑΠΟ ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!



ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΣΗΚΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΟΡΘΟΝΟΝΤΑΣ ΤΟΙΧΟ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 
ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΠΕ.
ΜΕ ΟΜΩΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ
ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 
ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Σ.Τ.Ε.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΓΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΟΠΟΤΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΘΑ ΒΟΥΙΞΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗ ΜΟΥΓΚΑ.


Η απόφαση πάρθηκε μετά από από την παρακάτω επιστολή της Πρωτοβουλίας Δημοτών Σφακίων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ” ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης -με υποθαλάσιο καλώδιο- της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο “επιστημονικής φαντασίας” έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί.
Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπαλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα 6 εταιρείες να ....περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.

Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP». για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ”, παραμονές εκλογών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το ίδιο έκανε και μια τρίτη εταιρεία, η «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στη Σαχάρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια:
«Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
«Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών
σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα (φτερωτής) τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. 

Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για τη μεταφορά τους, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους.
Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, χωροθετούνται τα περισσότερα και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού.
Κι όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη.

Σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στο Νομό Χανίων προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν, 
η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 234 MW (78 α/γ) σε 6 θέσεις και η ELICA GROUP 269,1 MW (117 α/γ) σε 10 θέσεις.
Στο Δήμο Σφακίων οι περιοχές που εκχωρούνται είναι:
Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη θέση «Ανεμοκεφάλα – Χάλαρα – Μέσα Βατές», Δήμων Σφακίων & Αποκορώνου 45 MW, 15 α/γ
στη θέση «Χιονίστρα – Κεφάλα» Δήμου Σφακίων 33 MW, 11 α/γ
στη θέση «Κόρδα – Αμμολοχιάς – Περυσινάκι - Παπούρα – Αχλαδές» Δήμου Σφακίων 48 MW, 16 α/γ
Στην ELICA GROUP
στη θέση «Κακό Καστέλι» Δήμου Σφακίων 34,5 MW, 15 α/γ
στη θέση «Βορεινά» Δήμου Σφακίων 34,5 MW, 15 α/γ
στη θέση «Πλακιάς-Αγκαθές», Δήμου Σφακίων, 41,4 MW, 18 α/γ

Πολυάριθμοι φορείς και πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται απέναντι σ αυτή τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ).
Το ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ έχει δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά των αποφάσεων (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12) που εντάσσουν τα έργα αυτά στο φαστ τρακ.
Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπαραταχθεί στον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα συνυπογράφοντας με απόφασή του τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για την
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
οι υπογράφοντες 

http://keritisriver.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5289.html








Πηγή



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

7 σχόλια:

 1. Ε όχι και επανάσταση από κρητικούς που μέχρι χθες προσκυνούσαν το πασοκ σαν σκυλάκια. Η επανάσταση δεν έχει οικονομικά ελατήρια. Πατριωτικά έχει και σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται και πολύ πατριωτική.

  Άλλο τα σκατά και άλλο η κολώνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να δουμε...τι θα δουμε...γιατι στο Ρεθυμνο δεν μαθαινουμε τιποτα!...Ο Δημαρχος ειναι Πα-ΣΟΚ-ος...κ ενω φωναζε...οτι ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ το λιμανι...κ μπλα μπλα μπλα...την ιδια στιγμη,μαθαμε...οτι εχει ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ!(;)...Exτες μας ειπαν κατι φιλοι...Οτι το λιμανι ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ στα ΚΡΥΦΑ!...Οι Ρεθυμνιωτες...δεν "κατεουν πραμα"!!!...ΤΕΛΙΚΑ... τι εχει γινει;;;;!!!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τόσα ξέρουν για τις ΑΠΕ, τόσα τους βάζουν να λένε!!!

  Οι Ανανεώσιμες και ειδικά οι Ανεμογεννήτριες σημαίνει ζωή για ένα τόπο χωρίς καμιά επιβάρυνση στην οικολογία και την δημιουργία ενεργειακής αυτονομίας!!

  Αλλά, αφήστε το....και οι Δήμαρχοι σε κάθε περιοχή που μπαίνουν Α/Γ πρέπει να παίρνει και το κατι τις του.....ζητιάνος να γίνει ο άνθρωπος;


  Αλλά αυτά μόνο στην Ελλάδα....και κρίμα για το attika blog που κατά καιρούς δημοσιεύει τέτοια άρθρα!

  Πόπη, άμα δεν γνωρίζεις δεν είναι κακό, πολύς κόσμος αγνοεί. Μπορείς όμως να ρωτήσεις κανά ειδικό έτσι;

  Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα σας, 10.31. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας, επιτρέψτε μου όμως να έχω ήδη διαμορφώσει την άποψή μου για τις ΑΠΕ.. η οποία είναι αρνητική. Οι διάφοροι υπερασπιστές τους, και μιλώ για επιστήμονες, ή σε κάποια ΜΚΟ θα ανήκουν, ή κάποια οικονομικά συμφέροντα θα υπερασπίζονται. Ξεκάθαρες απόψεις, πήρα από επιστήμονες που δεν ανήκουν ούτε στις πρώτες, ούτε στους δεύτερους. Μ' αυτό, δεν υπονοώ τίποτα για εσάς. Ειλικρινά. Παρ' όλα αυτά, μπορείτε να μου στείλετε τις απόψεις σας, οι οποίες είναι σεβαστές, όπως είναι οι απόψεις όλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα σου τις στείλω και επίτρεψε τον ενικό καθώς ο πληθυντικός ευγενείας δεν υπάρχει στην Ελληνική!

   Καθώς και εγώ ανήκω στους δεύτερους ως άνθρωπος της αγοράς της Ενέργειας και Μηχανικός, δεν θα σου πω πολλά καθώς το βασικό επιχείρημα είναι το εξής: Ενέργεια χρειαζόμαστε για την καθημερινότητά μας. Θέλουμε Ενέργεια που παράγει μόλυνση ή καθαρή χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον;

   Τάσος.

   Διαγραφή
  2. Φιλε μου μηχανικε να σε ρωτησω και εγω κατι με τη σειρα μου;
   Το οτι χρειαζομαστε ενεργεια ειναι δεδομενο, αν ειναι καθαρη ακομη καλυτερα, δεν μας λες ομως, ποσο αξιόπιστη ειναι ειναι η παραγωγη ενεργειας με ανεμογεννητρια, γιατι απο ότι ξερω οταν δεν φυσαει δεν παραγεις και οταν φυσαει παρα πολυ παλι δεν παραγεις, ο μηχανισμος κλειδωνει για λογους ασφαλειας. Καθως λοιπον τα υπαρχοντα εργοστασια που καινε λιγνητη δεν εχουν ενα διακοπτη on/off να μπορουν να παραγουν ενεργεια σε 5 λεπτα μηπως τελικα καταληγεις να εχεις τα συγκεκριμενα εργοστασια να λειτουργουν κανονικα και απλα να πληρωνεις απειρο χρημα σε κατι εταιρειες? Αν ξερεις κατι παραπανω ή αν εχεις καποιο link με καποια σοβαρη μελετη επι του θεματος στειλε την, αλλιως ο καθενας λεει οτι γουσταρει και δεν καταληγουμε πουθενα.
   Νικος

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ