Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.......ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ


                                      


        Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:


 - Νεοτερες  ανεξαρτητες επιστημονικες  μελετες   δειχνουν οτι
 «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

-Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας.

 Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από την φυση και  το δάσος.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους.
   Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

- Καταστρέφεται το δάσος και τα βουνα μας  από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μονον  τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης.

 Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

 -Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 490 τόνους.

- Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 150 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για     κάθε   πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 800 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετες φορες εχει τυχει να αρπαξουν φωτια οι τουρμπινες και να την  μεταδωσουν στο δασος.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το ζωικό βασίλειο  υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή.

    Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.

- Έτσι με περισσότερες από 22.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 5% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού.

- Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%.

- Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο.

- Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!

                                       Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

- Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.

-  Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

- Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

 - Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.

Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

12 σχόλια:

 1. ΕΙΔΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ. ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΑΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ.
  ΑΣΤΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα. Βιοκαύσιμο, λιγνίτης, γεωτρήσεις για φυσικό αέριο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΠΟΙΑ και αν είναι η πηγή ρεύματος, το μόνο σίγουρο είναι οτι ούτε 1000, ούτε 100.000 αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πιο μικρή συμβατική μονάδα π.χ 300 MW. 1.000 αιολικά του 1 MW δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μία ντηζελογεννήτρια των 100 kW. 100.000 δεν μπορούν να παράξουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για ένα χειρουργείο. Ο λόγος είναι απλός. Το ρεύμα το θες, όποτε το θές, και όχι όποτε φυσάει. Και ούτε το ρεύμα ούτε ο αέρας αποθηκεύονται σε ποσότητες για να ηλεκτροδοτήσεις το Παγκράτι.

   Χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία που διαφημίζουν πολλάαα αιολικά , τα έχουν επειδή στην πράξη βασίζονται σε εισαγωγή πυρηνικού, ή ανθρακικού ρεύματος από γειτονικές χώρες, και επιδή μπορούν (μποτούσαν -- τους κόβεται) να ξεφορτώνονταιο το βασικά άχρηστο αιολικό ρεύμα όταν φυσάει πολύ, πάλι σε γείτονες.

   Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε πορτοκαλί συναγερμό στην ΔΕΗ, για 1-2 μέρες. Πού ηταν και τι έκαναν τα 1626 αιολικά μεγαβάτ που διαφημίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ; Μάζευαν σκόνη στα βουνά και φούσκωναν λογαριασμούς, αλλά ένα είναι σίγουρο: ΔΕΝ έδιναν 1626 MW ρεύμα.

   Διαγραφή
  2. Ίσως αν γύριζαν οριζόντιες α/γ οι άνεργοι μετανάστες και γηγενείς ;

   Διαγραφή
 3. Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

  - Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  Ψέμα, η αύξηση της συμμετοχής ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή συμβάλλει στην μείωση της μόλυνσης που οφείλεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό το καταλαβαίνει κι ένα μικρό παιδί. Αν αυξάνονται γενικότερα οι σπατάλες και οι καταναλώσεις δεν ευθύνεται η αιολική ενέργεια.
  - Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.

  - Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
  Ψέματα επίσης. Λες ο κακός κερδοσκόπος επιχειρηματίας να σταματήσει να δουλεύει κάτι που του αποφέρει κέρδος;;;
  - Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

  - Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.
  ΚΑΙ;;;
  Αν υπάρξει κάποιος που στη συνέχεια παρατήσει τις μηχανές χωρίς να προχωρήσει στην αποκατάσταση, μαζί σου να τον κυνηγήσουμε κι αυτόν και το κράτος που τον αφήνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα άλλα σχόλια δεν άρεσαν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://www.ipetitions.com/petition/oxististeratodeisependyseisidiotonsefotovoltaika/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο πάνω από την Ελλάδα βλέπει κανείς την θλιβερή, εντελώς παράταιρη παρουσία εκατοντάδων ανεμογεννητριών να απλώνεται πάνω στις κορυφογραμμές αλλοιώνοντας κατά τρόπο εξοργιστικό το υπέροχο τοπίο της πατρίδας μας. Διακρίνονται βέβαια ξεκάθαρα από το ύψος των οκτώ - εννιά χιλιομέτρων. Αλλά αφήνοντας κατά μέρος το σημαντικότατο όσο και αδιαμφισβήτητο ζήτημα της αισθητικής ζημιάς και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ορατής και μη, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως τις περισσότερες φορές οι έλικες στρέφονται απελπιστικά αργά η δεν γυρνούν καθόλου. Είναι ολοφάνερο πως να το κάνουμε; Τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος για ελάχιστο όφελος. Πόσους αιώνες χρειάζεται άραγε να λειτουργεί μια ανεμογεννήτρια για να αντισταθμίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει δημιουργήσει η κατασκευή όλων των υλικών που την απαρτίζουν και η διαδικασία εγκατάστασής της;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?.......
  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ
  ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ (ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΙΕΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΘΙΣΒΗ …) ΓΙΑ ΤΗΝ
  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ .ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟΝ
  ΔΗΜΟ, ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
  ΔΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ
  ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ
  ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ .
  ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ , ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ , Η¨ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ Η ΜΑΦΙΑ?
  Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είστε ακόμα στην εποχή του Προμηθέα !!

  Ποιο περιβάλλον σας χαλάνε Πάνο στα βουνά;;
  Για χλωρίδα καί πανίδα που λετε είναι προφάσεις αντιρρησία όχι επιστημονικές μελετες, που αποδέχονται πως δεν βλάπτουν αλλά βοηθούν την διασπορά της γύρης και την αποδημία πτηνών και πολλά αλλά που δεν θα αναπτυξω εδώ διότι δεν αξίζει εδώ κάτι τέτοιο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι ανεμογεννήτριες είναι ότι πιο οικολογική λύση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας..
  Σε σχέση με τους σταθμούς της ΔΕΗ που 24 ώρες το 24ωρο οι καμινάδες βγάζουν πάρα πολλούς ρύπους που είναι βλαβερές για το περιβάλλον

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ