Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Ας σηκώσουμε με θάρρος την κουρτίνα της συνάντησης Μπριμμπίλη - Λεβαντή


29-4-11
Είχα ετομάσει ένα κείμενο ψύχραιμης ματιάς, στα όσα έγιναν εχθές με την συνάντηση του Δημάρχου Λαυρεωτικής με την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά με πρόλαβαν οι συνάδελφοι από το blog forkeratea με το άρθρο του έγκριτου επιστήμονα Τάσου Κεφαλά, και δεδομένου, ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται, επέλεξα φυσικά, να αναρτήσω τις θέσεις του κ. Κεφαλά, ως πιο έγκριτου να δώσει την ουσιαστική ειόνα και να σηκώσει την κουρτίνα αυτής της συνάντησης.
Άλλωστε, οι θέσεις μου και οι ενδοιασμοί μου, κατατέθηκαν στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του kontrachannel και... στους δημοσογράφους Τέρενς Κουίκ, Νίκη Λυμπεράκη και Τάσο Παπαδόπουλο.
Το φειδωλό δελτίο τύπου του Δήμου Λαυρεωτικής και το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ, για όποιους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και ανάμεσα στις γραμμές, αποτυπώνει ακριβώς όσα καταθέτει ο  ο κ. Κεφαλάς, στο κείμενο που ακολουθεί και με το οποίο συντάσσομαι απόλυτα.
Πόπη Σουφλή

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος που δεν έγινε καθόλου σοφότερος από τα όσα ανακοινώθηκαν, επίσημα, από τους συμμετέχοντες στην “περίφημη” συνάντηση ΥΠΕΚΑ – αποκεντρωμένης διοίκησης και εκπροσώπων των κατοίκων της Λαυρεωτικής. 
Η ολοκλήρωση (;) της διαβούλευσης μετατέθηκε για άλλη μια βδομάδα και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να δημοσιοποιήσει την εναλλακτική πρόταση που συζητείται. Κι αν για το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση αυτό μπορεί να εξηγηθεί (δεν είναι δική τους πρόταση) προκαλεί τεράστια απορία το γιατί οι εκπρόσωποι της Λαυρεωτικής τηρούν τέτοια μυστικοπάθεια. 
Τι έχουν να κρύψουν; Δεν θεωρούν τους πολίτες της περιοχής άξιους να γνωρίζουν για ποιο πράγμα, τελικά, έδωσαν τον πολύμηνο αγώνα, που έδωσαν; 
Οι πολίτες της Φυλής, του Γραμματικού και της υπόλοιπης Αττικής δεν θα ήταν χρήσιμο να γίνουν κοινωνοί μιας διαγραφόμενης εξέλιξης, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφορά όλους τους πολίτες της Αττικής;
Αν είναι τόσο καλή η κυοφορούμενη ιδέα, δεν θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να κοινοποιηθεί, να αποτελέσει έμπνευση και για τις άλλες περιοχές και να ζητηθεί η δυναμική και κινηματική της υποστήριξη; Όπως έγινε τόσους μήνες με τον αγώνα ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή; Ποιον εξυπηρετεί μια διαβούλευση πίσω από κλειστές πόρτες; 
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας λογικός άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο, που να αυταπατάται πιστεύοντας ότι το μέτωπο των πολιτών, στην οποιαδήποτε διαβούλευση, δυναμώνει, όταν οι ίδιοι παραμένουν ανενημέρωτοι και στο περιθώριο των εξελίξεων.

Αναγκαστικά, ο όποιος σχολιασμός στηρίζεται στο εξαιρετικά φειδωλό δελτίο τύπου του δήμου Λαυρεωτικής (http://attikanea.blogspot.com/2011/04/blog-post_4141.html#more), στο λίγο πιο φλύαρο δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ
(http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=960&language=el-GR) και στις, ελεγχόμενης εγκυρότητας διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και στα διάφορα blogs. Με την όποια επιφύλαξη, επαναλαμβάνω, που επιβάλλει αυτή η κατάσταση, τι μπορούμε να συμπεράνουμε:

·         Πράγματι, στην πρόταση των εκπροσώπων της Λαυρεωτικής συμπεριλαμβάνεται μονάδα θερμικής επεξεργασίας - αεριοποίησης - ενεργειακής αξιοποίησης.
·         Το ΥΠΕΚΑ και η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπουν τη λογική της κεντρικής διαχείρισης, αφού μιλούν για διαχείριση ποσοτήτων πολλαπλάσιων αυτών που αντιστοιχούν στις περιοχές της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού. 
Οπότε, η ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης πάει περίπατο.
·        Καταρρίπτεται το μοναδικό “ατού” αυτής της πρότασης, η υποτιθέμενη, δηλαδή, εξάλειψη της ανάγκης για διαχείριση υπολειμμάτων και εξεύρεσης ΧΥΤ.
Το θέμα τίθεται με απόλυτη σαφήνεια από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ.
·         Όχι μόνο τίθεται θέμα κατασκευής ΧΥΤ, αλλά, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, δεν έχει καθόλου εγκαταλειφθεί η χωροθέτησή του στο Οβριόκαστρο, ενδεχομένως με κάποιες επουσιώδεις αλλαγές στο μέγεθος και τη χωρητικότητα.
·         Μπαίνει με έμφαση το θέμα του κόστους, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση για το υψηλό κόστος τέτοιων σύνθετων μονάδων και για την αναμενόμενη σημαντική μετακύλισή του στα δημοτικά τέλη.
·         Για τον ίδιο λόγο αφήνει ορθάνοιχτο το δρόμο για την εκχώρηση της διαχείρισης σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Για ενδεχόμενη συμμετοχή του δήμου μιλά το ΥΠΕΚΑ. Το ίδιο “χρυσωμένο χάπι”, δηλαδή, που σερβίρει ο “δήθεν” αγανακτισμένος δήμαρχος Φυλής.
·         Σημειώνεται, τέλος, η αθόρυβη μετατόπιση του δήμου Λαυρεωτικής, από την απόρριψη του περιφερειακού σχεδιασμού, στη θέση για επιλογή μεθόδου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, φιλικής προς το περιβάλλον, σύμφωνης με την ισχύουσα νομοθεσία και σε έκταση του ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας”. Τι να σημαίνει, άραγε, αυτή η δήλωση νομιμοφροσύνης; Άλλα ακούγαμε, μέχρι πρότινος.

Θα το λέμε, συνεχώς, και με όσο γίνεται μεγαλύτερη σαφήνεια. Η ενεργειακή αξιοποίηση (σε όλες της τις εκδοχές), σαν κεντρικής επιλογής στη διαχείριση των απορριμμάτων αντιστρατεύεται αυτό που όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται σαν πρώτη προτεραιότητα: τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών, τη διαλογή και την ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης, που, ιδιαίτερα, για τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική, έχει τεράστια σημασία. Η ενεργειακή αξιοποίηση απαιτεί, σε σταθερή βάση, πολλά σκουπίδια, κατά προτίμηση, αδιάλεχτα. Και έχει μηδαμινό ενεργειακό αποτέλεσμα. Για όσους σερβίρουν ενεργειακά παραμύθια, αξίζει να πούμε πως μια μονάδα θερμικής επεξεργασίας, της τάξης των 30.000 τόνων/χρόνο, θα συνδυαστεί, πιθανότατα, με μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακά αντίστοιχης με το 1/500,  το πολύ, των γειτονικών μονάδων της ΔΕΗ στο Λαύριο. Την οποία, στο τέλος, θα την επιδοτήσουμε κι από πάνω, σαν ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα, είναι αντιπεριβαλλοντική και ακριβή, χωρίς κανένα κοινωνικό ανταποδοτικό όφελος. Και, ταυτόχρονα, ναρκοθετεί την αποκεντρωμένη διαχείριση και τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους η επιλογή, που φαίνεται ότι έχει γίνει από το δήμο Λαυρεωτικής και όσους συντάσσονται μαζί του, πάσχει σοβαρά.
Και με αυτό τον τρόπο, έχει εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία που το “πάνω χέρι” το έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο, με τους κατοίκους της περιοχής σε ρόλο θεατή.
Η επιλογή μιας συμβιβαστικής λύσης, κακής μάλιστα, που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χωρέσει στον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό είναι αδιέξοδη. Και δεν βοηθά, για δύο λόγους: αφενός, γιατί λύνει τα χέρια της κυβέρνησης στην απρόσκοπτη εκτέλεση των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του σχεδιασμού της και, αφετέρου, γιατί βάζει τεράστια εμπόδια στον αγώνα που δίνουν και έχουν να δώσουν χιλιάδες κάτοικοι άλλων περιοχών, ιδιαίτερα της δυτικής Αθήνας και του Θριασίου, απέναντι στο τεράστιο φορτίο που σηκώνουν δεκάδες χρόνια και καλούνται και στο μέλλον να συνεχίσουν να το κάνουν.

Επιλογή υπάρχει και έχει διατυπωθεί δημόσια και με τον πιο σαφή τρόπο. Είναι η συμπαράταξη όλων σε ένα παναττικό μέτωπο διεκδίκησης ριζικής ανατροπής και επανασχεδιασμού από μηδενική βάση του περιφερειακού σχεδιασμού, στη βάση μιας εναλλακτικής πρότασης, που περιλαμβάνει:

1.       Σοβαρές πολιτικές πρόληψης, μείωσης των αστικών απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών.
2.      Ένα ευρύ και ισχυρό δίκτυο διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, σε οικιακό, εργασιακό και στενό τοπικό επίπεδο. Τμήμα αυτού του δικτύου μπορούν να είναι το σύστημα των 4 κάδων, των πολλών άλλων σημείων εναλλακτικής διαχείρισης - ανακύκλωσης και οι μηχανικοί κομποστοποιητές.
3.      Ένα σύστημα αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης, σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων. Αναφερόμαστε σε μεσαίου μεγέθους εγκαταστάσεις, χαμηλής όχλησης, απλού μηχανολογικού εξοπλισμού, εύκολα διαχειρίσιμες από τους δήμους, οικονομικά επωφελείς, με τοπικές θέσεις εργασίας, προσβάσιμες στον πολίτη. Αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να τα κάνουν όλα: συγκέντρωση ανακυκλώσιμων - ανάκτηση - διάθεση, επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, παραγωγή κομπόστ άριστης ποιότητας, αξιοποίηση μέρους των αδρανών, επισκευή - διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών και ανταλλακτικών. Δεν περιλαμβάνουν καύση, ούτε παραγωγή δευτερογενών καυσίμων. Κάνουν αχρείαστα τα δίκτυα σταθμών μεταφόρτωσης και των διάσπαρτων μονάδων ανακύκλωσης και  κομποστοποίησης.  Απορρίπτουν, μόνο, ένα μικρό μέρος αδρανών υπολειμμάτων, που μπορούν να οδηγούνται προς ταφή σε έναν κεντρικό χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που θα δέχεται πολύ μικρότερες ποσότητες, σε σχέση με σήμερα, κάνοντας χωρίς αντικείμενο την όποια συζήτηση για νέους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

Η “Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”, καθώς και ένα υπό διαμόρφωση παναττικό μέτωπο συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη τους με βάση αυτές τις βασικές αρχές. 
Θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους, οι πολίτες, πρωτίστως, της Κερατέας και της ευρύτερης Λαυρεωτικής, αλλά και ο δήμος Λαυρεωτικής, να μην επιλέξουν θέση αποστασιοποίησης από αυτό το κοινό μέτωπο.
Χρόνος υπάρχει. 
Θέληση υπάρχει;


  29/4/2011

Τάσος Κεφαλάς
συμμετέχει στην
“πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”
prosynat@gmail.comΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

8 σχόλια:

 1. ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΞΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ
  ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ..
  ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
  ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ "ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ" ΚΑΙ "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
  ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ"
  ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ "ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ"
  ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΟΛΟΥΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΓΑΠΟΝΤΙΕΣ ..
  ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ -ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΟΗΣ-
  ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦ ΟΣΟΝ
  ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
  ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ Κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατ' αρχήν αν μυριστεί κανείς ότι πάνε να έρθουν σκουπίδια από άλλους δήμους πέραν των 2 καλλικρατικών δεν νομίζω να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Επιπλέον αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση ΚΑΙ των κατοίκων και του δήμου το ΑΒΑΤΟ του Οβριοκάστρου. Οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του θα αντιμετωπιστεί ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

  Επίσης δεν πιστεύω ότι διαφωνεί κανείς στις ιδέες "μείωση απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση". Όλες αυτές οι ιδέες όσο καλές και να είναι αποτελούν μεθόδους ΠΡΟΛΗΨΗΣ και όχι διαχείρισης. Συμφωνούμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν ΚΑΙ όλα τα παραπάνω πέρα από το εργοστάσιο αεριοποίησης.

  Επιπλέον το "ενεργειακό" κομμάτι της μεθόδου δεν είναι απαραίτητο να το δούμε σαν "κανονική" μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και σαν συμπληρωματική στην κεντρική ώστε να έχουμε μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας από πλευράς ΔΕΗ. Δηλαδή "συμπληρώνουμε" ενέργεια ώστε να γίνεται οικονομία και δεν σπαταλάμε. Όσοι τυγχάνουν ηλεκτρονικοί ή ηλεκτρολόγοι καταλαβαίνουν καλύτερα.

  Το "αντιπεριβαλλοντικό" συγκεκριμένα για την αεριοποίηση δυστυχώς επειδή έχω δει τη μέθοδο δεν μπορώ να το λάβω σοβαρά υπ' όψη μου. Οι προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργοστασίου αεριοποίησης έχουν ΜΗΔΑΜΙΝΟΥΣ ρύπους.

  Το υπόλειμμα της αεριοποίησης είναι λευκή στάχτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουμε υπολλείματα άνθρακα ή οποιασδήποτε καύσιμης ύλης. Είναι αποστειρωμένη και αζωτούχα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα ή σαν δομικό υλικό. Το υπόλειμμα αποτελεί το 3% του εισερχόμενου βάρους των απορριμμάτων.

  Στο νουμερο 3 των προτάσεων αναφέρετε "επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων". ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ κύριε Κεφαλά; Με τη μέθοδο ραμ; Με τη μηχανή του Σούκου; ΠΩΣ; Η αντίστασή μας στην Κερατέα μας έκανε να ψάξουμε αρκετούς τρόπους. Αφού τους είδαμε και αναλύσαμε τα υπέρ και τα κατά τους, (μια παρέα μηχανικών), μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αεριοποίηση είναι ένας πολύ καλός, σύγχρονος, διαδεδομένος και οικολογικότατος τρόπος.

  ΦΥΣΙΚΑ βέβαια ΠΡΕΠΕΙ να προωθηθούν οι 4 κάδοι, η καμπάνια για μείωση των απορριμάτων κλπ. που συνιστούν μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ διαχείριση, αλλά προς Θεού ΜΗΝ δαιμονοποιούμε με τόσο ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΑ τρόπο μία μέθοδο.

  Κλείνω λέγοντας ότι η αεριοποίηση ΔΕΝ είναι (και δεν πρέπει να είναι) το Α και το Ω, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι σε μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης σαν αυτήν που αναφέρατε και δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ σωστό να τη δαιμονοποιούμε δογματικά και να την ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΥΜΕ απαξιωτικά σε "καύση".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ 9.11 ΤΙ ΛΕΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
  ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΛΙΓΟ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ "ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑΙ / ΟΧΙ"
  ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ.
  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ
  ΨΗΦΗΣΕΙ.. ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗ , ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ.
  ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ
  ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε 11.53 συζητούσαμε με όλους τους κατοίκους στο μπλόκο για όλες τις μεθόδους. Για όσους ενδιαφέρονταν και κατέβαιναν, υπήρχε ΠΛΗΡΗΣ ενημέρωση για όλες τις μεθόδους που προτάθηκαν. ΚΑΜΙΑ μέθοδος δεν κρατήθηκε εν κρυπτώ και κανείς δεν είχε την πρόθεση να κοροϊδέψει κανέναν. Για την κάθε μία υπήρχε στο μπλόκο φωτογραφικό υλικό καθώς και ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της κάθε μεθόδου. Κάποιες φορές είχε γίνει και εκτεταμένη συζήτηση με αρκετό κόσμο όσον αφορά τη σύγκριση των μεθόδων.

  Για μένα είναι ΠΟΛΥ σημαντικό ότι δεν "φωτογραφήθηκε" η μέθοδος της αεριοποίησης ΑΛΛΑ ορίστηκε. ΞΕΡΑΜΕ εκ των προτέρων ότι απ' τη στιγμή που ορίζουμε μία μέθοδο θα ξεσηκώσει αντιδράσεις σαν αυτές που βλέπουμε ακόμα και σε αυτό το blog. Αλλά απ' τη στιγμή που επιλέχτηκε αυτή η στρατηγική αφήνουμε να αντιδρούν οι ανενημέρωτοι. Σε κάποιον που έχει ψάξει τις μεθόδους διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, η όποια ένσταση δεν τον αγγίζει. Το μόνο κακό στην κατάσταση αυτή, είναι ότι οι ανενημέρωτοι ΔΕΝ κοιτάζουν να ενημερωθούν, ΑΛΛΑ σπέρνουν τη διχόνοια και την καταστροφή ΧΩΡΙΣ μάλιστα να έχουν να αντιπροτείνουν κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ σχολιαστή 1.31. Απαντώ σ' εσένα, γιατί κάνεις αναφορά στον blog μου.Προς Θεόύ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΩ στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Η δημοσιοποίηση όμως της ανάρτησης που προέρχεται από άλλα blogs, ήταν επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί αρχή μου, η δημοσιοποίηση όλων των θέσεων.
  Προσωπικές απόψεις, μπορεί να έχω για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Και οι προσωπικές μου απόψεις, είναι διατυπωμένες καθαρά και ξάστερα.
  Είμαι υπέρ της σωστής ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, της κομποστοποοίησης και το υπόλλειμμα σε κάποιον ΧΥΤΥ, ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
  Επειδή όμως, όποια μέθοδο και να επιλέξετε, ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΉ ΣΑΣ Σ' ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, οι κυβερνώντες δεν θα σας ακούσουν, αλλά θα φέρουν στην Κερατέα τα απορρίμματα της Αττικής που σας αναλογούν ως χωροθετηνμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός, δεν αφήνω τίποτα στο σκοτάδι.
  Η συγκεκριμένη ανάρτηση, ανέβηκε στο blog fimotro και την είδαν χιλιάδες αναγνώστες.
  Θεώρησα υποχρέωσή μου, να ενημερώσω αντιδήμαρχο της Λαυρεωτικής, ώστε να πάρει θέση.
  Οι καιροί, είναι δύσκολοι. Τα συμφέροντα τεράστια, τα παιχνίδια που παίζονται, απίστευτα και ιλλιγκιώδη.
  Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα ο δικος σας ΙΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ να πάει χαμένος.
  Τουλάχιστον ελπίζω να μου αναγνωρίζετε, ότι έχω σταθεί στο πλευρό σας, σεβόμενη απόλυτα αυτόν τον αγώνα και με τις δυνάμεις blog attikanea, φρόντισα να τον αναδείξω. Και έτσι θα συνεχίσω.
  Να είστε βέβαιοι.

  Πόπη Σουφλή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κατ' αρχήν να ζητήσω συγγνώμη για την παρεξήγηση, αλλά δεν εννοούσα ότι εσείς προσωπικά είστε αντιδραστική. Όμως βλέπω ότι μαζεύονται σιγά-σιγά ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα (ξαναλέω όχι από εσάς αλλά αναρτώνται στο blog σας) τα οποία αποτελούν τα συννεφάκια της διχόνοιας, του σκεπτικισμού και του δογματισμού. Τα φαινόμενα αυτά ΔΕΝ τιμούν και ΔΕΝ βοηθούν κανέναν. Κατά τη γνώμη μου το άρθρο του κ. Κεφαλά εντείνει τέτοιες καταστάσεις. Δεν έχουμε "μυστικές διαβουλεύσεις" ή απόρρητα σχέδια. Ερευνάμε μεθόδους συζητάμε τα + και τα - και προσπαθούμε να καταλήξουμε. Υπήρξε μια πρόταση, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλή. Θα τη συζητήσουμε και με την πολιτεία και θα βγάλουμε συμπέρασμα.

  Γνωρίζω ότι χάριν δημοσιογραφίας και ελευθερίας λόγου επιτρέπετε να δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Καταλαβαίνω και συμφωνώ στο ότι είστε υπέρ του λόγου και του αντίλογου. Και σας ευχαριστώ γι' αυτό όπως σας έχω ευχαριστήσει προσωπικά για την ανελλειπή στήριξη σας στον αγώνα μας. Οι "τόνοι" με τα άρθρα που σας στέλνω κατά καιρούς και αναρτάτε κάθε φορά είναι απόδειξη του πόσο σέβομαι και εκτιμώ το blog σας, καθώς και το πόσο τιμάτε τα άρθρα μου προβαίνοντας στη δημοσίευσή και τον σχολιασμό τους.

  Η μοναδική διαφωνία μου μαζί σας έγκειται στο ότι "συντάσσεστε πλήρως", όπως γράφετε, με το κείμενο του κ. Κεφαλά στο οποίο απάντησα στο σχόλιο των 9:11. Σας ευχαριστώ και να είστε σίγουρη ότι απ' την πλευρά μου τουλάχιστον, αυτή η διαφωνία δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο το σεβασμό μου προς εσάς, τη δουλειά σας, το ιστολόγιό σας καθώς και τη στήριξη που μας παρέχετε ΟΛΟΝ αυτόν τον καιρό.

  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπητέ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, ίσως δεν εγινα αντιληπτή, και πολ΄λυ φοβάμαι, ότι ούτε ο κ. ΚΕΦΑΛΆς ΈΓΙΝΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΌς.
  Η ουσία είναι, ότι και οι δύο, (ο κ. Κεφαλάς και εγώ), πιστεύουμε, ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, αν εφαρμοστεί στο ακέραιο η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, με κίνητρα στους κατοίκους, όπως έχω αναρτήσει την απόφαση των κατοίκων της Λευκίμμης, η κομποστοποίηση και τα υπολλείμματα, σε χώρο εκτός Αττικής. Να είστε βέβαιοι, ότι τα υπαλλείμματα θα είναι τόσο λίγα, ελάχιστα κυριολεκτικά, που δεν χρειάζονται καν οι τεράστιοι χώροι. Η διαφωνία μου ως προς την αεριοποίηση, έγκειται στο γεγονος, ότι για δύο δήμους (Λαυρεωτικής και Σαρωνιού, ακόμα κι αν δεχθείτε και τα απορρίμματα του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου και κάποιων άλλων δήμων, το κόστος λειτουργίας, θα είναι τεράστιο για τους κατοίκους, έτσι όπως θα μετατραπεί σε δημοτικά τέλη, δεδομένου, ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποιηση. Αυτό σας λέει στην ουσία και ο κ. Κεφαλάς.
  Με δεδομένη την απόφαση της κυβωέρνησης να φέρει στην Κερατέα και τα απορρίμματα μεγάλου μέρους της Αττικής, αντιλαμβάνεστε τι μέλει γεννέσθαι; Μην βαυκαλίζεστε ότι θα σας επιτρέψει η κυβέρνηση να διαχειριστείτε μόνοι σας τα απορρίμματά σας.

  Όπως αντιλαμβάσνεστε, αυτοί που θα κερδίσουν στο τλέλος, θα είναι οι επιχειρηματίες εντός του χώρου των οποίων θα γίνεται η διαλογή και θα υπάρχει το εργοστάσιο της αεριοποίησης.
  Αυτο πρσπαθώ να σας εξηγήσω, και αυτός ήταν και ο λόγος που ανήρτησα το κείμενο από το fimotro.
  Ήθελα λίγο να αφυπνίσω συνειδήσεις.
  Ειλικρινά, θέλω το καλύατερο για την Κερατέα και την Λαυρεωτική, θέλω ο αγώνας σας να δικαιωθεί και να μην βρεθείτε αύριο προδομένοι.

  Με εκτίμηση
  Πόπη Σουφλή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ενώ προεκλογικά ο Δήμαρχος κ. Λεβαντής έλεγε ότι «δεν θα δεχθούμε ούτε ένα κιλό σκουπίδια», στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, στα φυλλάδια της παράταξής του και προεκλογικό του γραφείο έγραφε συνθήματα «ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ – ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ». Τώρα, μετεκλογικά, αποδέχθηκε σύμφωνα με το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου Εργοστάσιο στο ΒΙΟΠΑ και δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.Υ.) !!!! Για χάρη της μεγάλης κομπίνας τα ξεχνάει όλα και βάζει τον Μπόμπολα από το πίσω μέρος. Διότι η «Τομή» έχει πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της στον ΜΠΟΜΠΟΛΑ και το ξέρει ο κ. Λεβαντής. Δεν μιλάει διότι – όπως ξέρει όλη η Κερατέα – επί τέσσερα χρόνια ο Φορέας του ΒΙΟΠΑ τάιζε τον μυστικοσύμβουλο το alter ego του. Γιατί τόση πρεμούρα κύριε Λεβαντή να γίνει το εργοστάσιο με τον Φορέα του ΒΙΟΠΑ;;; Για να ξανάταίζουμε αυτόν που έχει να δουλέψει από το 1998;;; Τέρμα τα μισόλογα και το παρασκήνιο. Όλα στο φώς. Δέχονται ακόμα και τη δημιουργία ΧΥΤΥ μόνο και μόνο για να φέρουν τον Μπόμπολα από την πίσω πόρτα;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ