Πρώτα θέματα

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008

Γ. ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΑΛΕΙ Θ. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟ

Με τον πιο απλό, τον πιο ανθρώπινο τρόπο, ο πρώην Πρόεδρος του Βαρνάβα Γιώργος Κόλλιας, απευθύνεται στον νέο υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ., Θοδωρή Ρουσόπουλο, για το έγκλημα του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, και τον καλεί να μην ακολουθήσει την «πεπατημένη» και να μην ακολουθήσει την παλαιοκομματική αντίληψη του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στο όνομα του Λαού, για τον Λαό, αλλά χωρίς τον Λαό».
Ξεπερνώντας τις όποιες κομματικές γραμμές, και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί στα υπέρ του Γιώργου Κόλλια, γράφει στην τελευταία παράγραφο της ανοιχτής επιστολής του προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Ν.Δ.

Αγαπητέ κύριε Ρουσόπουλε
Δεν με γνωρίζεις, όμως, κατά μία έννοια, είμαστε «γείτονες». Κατοικώ στον Βαρνάβα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μικροχώρι Καπανδριτίου.
Στον τοπικό – και όχι μόνο – Τύπο δημοσιεύονται κάποιες πληροφορίες που λένε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πολιτευθείς στην περιφέρειά μας, στην Περιφέρεια Αττικής.. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι πολιτικοί της δικής σου εμβέλειας ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν την περιφέρειά μας, μια περιφέρεια με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και με πολλά και μεγάλα προβλήματα.
Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει για τα σχέδια για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού. Θα έχεις ακούσει ακόμη για την σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Όπως καταλαβαίνεις θα κληθείς να πάρεις θέση, εφ΄ όσον θα είσαι υποψήφιος βουλευτής, δεδομένου ότι το πρόβλημα απασχολεί έντονα τους κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα της Βόρειας και Ανατολικής.
Έχω διαπιστώσει ότι γενικότερα οι πολιτικοί ασχολούνται επιδερμικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους Πολίτες και – κατά κανόνα- υιοθετούν άκριτα τις θέσεις των Κομμάτων τους . Περιμένω, όμως, από τους νέους πολιτικούς - νέους στην πολιτική και ηλικιακά- να διαθέτουν μια διαφορετική αντίληψη και πρακτική. Να σκύβουν, δηλαδή, με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα και να διαμορφώνουν δική τους άποψη, την οποία και να προβάλλουν, ασχέτως αν μερικές φορές συγκρούεται με την «επικρατούσα» άποψη.
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να πράξεις κι εσύ. Να έρθεις σε επαφή με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, να τους ακούσεις, να λάβεις σοβαρά υπόψη σου τις θέσεις τους.
Σε διαβεβαιώνω ότι και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Αυτοδιοίκηση έχει διαμορφώσει θέσεις που και σοβαρότητα έχουν και επιστημονική τεκμηρίωση διαθέτουν και υλοποιήσιμες είναι.
Θα διαπιστώσεις ότι λύσεις σύγχρονες, περιβαλλοντικά ορθές, οικονομικά συμφέρουσες και κοινωνικά αποδεκτές υπάρχουν. Αυτιά να τις ακούσουν δεν υπάρχουν.
Ο λαός βέβαια της Βόρειας Αττικής δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α., ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Η μέχρι τώρα αντίδραση θα μετατραπεί σε αντίσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή επιμένουμε σε έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο επιχειρημάτων και αρνούμαστε να αποδεχθούμε την τακτική επιβολής, που ακολουθείται διαχρονικά από τα Κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 20 χρόνια την Χώρα.
Μην ακολουθήσεις κι εσύ την «πεπατημένη». Μην αποδεχθείς την παλαιοκομματική αντίληψη του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στο όνομα του Λαού, για τον Λαό, αλλά χωρίς τον Λαό. Οι εποχές αλλάζουν, οι Πολίτες αφυπνίζονται. Ακούν, βλέπουν, κρίνουν και –αναλόγως- πράττουν.
Εμείς οι Πολίτες περιμένουμε πολλά περισσότερα από εσένα. Μην μας απογοητεύσεις.
Στην διάθεσή σου για κάθε πληροφορία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΟΛΛΙΑΣ
Πρώην Πρόεδρος της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
Επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΑΡΝΑΒΑ
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ καλοκαιρι 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στην … Φωλιά του κούκου»
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Μαραθώνα

Μαθητές: Διεκδικούμε το δικαίωμα στη μάθηση με ένα σχολείο ανθρώπινο.
ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΜΕ τον δήμαρχο για όσα κατηγορεί τον Λυκειάρχη και τους καθηγητές μας. Αυτοί λειτουργούν με έργα και πράξεις και όχι με … λόγια, όπως ο δήμαρχος!!!

Με τα κοντέϊνερς, θέλουν να μας πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα!!

Αντί ο δήμαρχος να δίνει χρήματα για τους Μαραθώνιους, να τα δώσει για να κάνει σχολείο!!

Συνέντευξη στην Πόπη ΣουφλήΑποτελούν την ελπίδα και το μέλλον του πιο γνωστού παγκοσμίως δήμου. Είναι οι αυριανοί πολίτες του Μαραθώνα.
Κι αυτή η ελπίδα, αυτό το μέλλον του Μαραθώνα, είναι εγκλωβισμένο σ’ ένα σχολείο που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, συνθλίβεται μέσα σε καρκινογόνα κοντέϊνερς, αυλίζεται σε προαύλιο περιορισμένο και πνίγει τα όνειρα του στην ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.
Η κραυγή τους, κραυγή αγωνίας για το παρόν και για το μέλλον.
Η φωνή τους, γίνεται κραυγή απόγνωσης, οργής και αγανάκτησης.
Δείχνουν τους υπαίτιους. Έχουν το θάρρος της γνώμης τους και την εκφράζουν.
Στέκονται στο πλευρό του Λυκειάρχη τους και των καθηγητών τους που ο πρώτος πολίτης του Μαραθώνα, απετόλμησε να υποτιμήσει, να κατηγορήσει και να διαπομπεύσει, για να βγάλει τις ευθύνες του από πάνω του.
Τρεις ώρες με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Μαραθώνα, που κάνουν κατάληψη διεκδικώντας ένα σχολείο που θα είναι πραγματικός ναός της εκπαίδευσης, ήταν αρκετές για να μοιραστούμε τους προβληματισμούς και την αγωνία τους, τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα ερωτηματικά τους, και κυρίως για να διαπιστώσουμε ότι απέναντί μας, είχαμε δεκαπεντάχρονα και δεκαεπτάχρονα παιδιά, με ωριμότητα σκέψης και καθαρή λογική.
Δεκαπεντάχρονα και δεκαεπτάχρονα παιδιά, που δεν ζητούν πολυτέλειες, αλλά ένα σχολείο, που να μπορούν να πάρουν τις γνώσεις σ’ ένα πολιτισμένο περιβάλλον, κι όχι στοιβαγμένα σαν οικονομικοί μετανάστες σε φυλακές που και οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, είναι πολυτέλεια.
Το δικαίωμα στη μάθηση διεκδικούν, με τον μόνο τρόπο που τους απομένει: Την κατάληψη.
Βλέπετε, στον Δήμο Μαραθώνα, οι προτεραιότητες του Δημάρχου, είναι άλλες και όχι η Παιδεία, τα σχολεία και η πρόοδος των μαθητών.
Υπερασπίζονται με σθένος τον Λυκειάρχη τους και τους καθηγητές τους, που ο δήμαρχος τόλμησε να κατηγορήσει ως υπεύθυνο για την μειωμένη απόδοση των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Και δείχνουν ξεκάθαρα τον υπαίτιο, στο πρόσωπο του δημάρχου.
Απαιτούν, Διεκδικούν τη ζωή και το μέλλον τους.
Σεβαστήκαμε το δικαίωμα κάποιων μαθητών, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και θα προτιμήσουμε στα πλαίσια μιας ισότιμης αντιμετώπισης, να μην καταγράψουμε κανένα όνομα, αλλά απλά στις απαντήσεις τους να προσθέσουμε τις λέξεις «μαθητής» ή «μαθήτρια», παρ’ όλο που αρκετοί ήταν αυτοί που μας μίλησαν επώνυμα.
Διαβάστε τη φωνή της διαμαρτυρίας τους. Δείτε την ωριμότητά τους. Κι αν κάτι μπορούμε εμείς να προσθέσουμε μετά από όσα μας είπαν και μας έδειξαν είναι να συγχαρούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, γιατί μεταλαμπάδευσαν σ’ αυτά τα παιδιά το ήθος, την αξιοπρέπεια, την παιδεία και την δύναμη να αγωνίζονται για το μέλλον το δικό τους και το μέλλον των γενιών που ακολουθούν.
Και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε που μας εμπιστεύτηκαν, που μας κατέθεσαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, και γι αυτό δεσμευτήκαμε μαζί τους, ότι στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, θα έχουν πάντα ένα χώρο δικό τους, για να εκφράζονται.Π.Σ. Τι είναι αυτό που σας ανάγκασε για άλλη μια χρονιά να κατεβείτε στους δρόμου, τα κάνετε κατάληψη, να διεκδικήσετε το δικαίωμα σε μια καλλίτερη ποιότητα ζωής, το δικαίωμα στη μάθηση και στη γνώση, το δικαίωμα σ’ ένα καλλίτερο σχολικό περιβάλλον;

Μαθητής: Βασικά, δεν έχουμε σχολείο. Τα παιδιά, είναι στριμωγμένα στις τάξεις, κι εμείς, δεν παλεύουμε μόνο για το τώρα, μόνο για μας, αλλά αγωνιζόμαστε και για το αύριο, γιατί σιγά – σιγά, μ’ όλα αυτά που γίνονται, δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για κανένα παιδί.

Μαθήτρια: Πιστεύω, ότι όλα αυτά που αναφέρατε προηγουμένως για την μάθηση, περιλαμβάνονται στα προβλήματά μας.
Έχουμε ένα πρόβλημα κτιριακό, που σε ένα δύο χρόνια, το σχολείο αυτό, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει καθόλου.
Μας λείπει αίθουσα γενικής Παιδείας, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια και πολλά άλλα..

Π.Σ. Με τους εκπαιδευτικούς σας και τον Λυκειάρχη σας, η σχέση σας ποια είναι;

Μαθητής: Η σχέση μας με τους καθηγητές μας, είναι πολύ καλή. Φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι που δεν υπήρχαν καθηγητές, είναι μια πολύ καλή χρονιά. Πέρυσι, η κατάληψη που κάναμε, είχε αποτέλεσμα, γιατί το υπουργείο μας έστειλε καθηγητές.. Οι καθηγητές μας, είναι εξαιρετικοί. Μας βοηθούν, στέκονται στο πλευρό μας, τρέχουν και αγωνίζονται για μας και κυρίως ο Λυκειάρχης μας, που είναι εξαιρετικός.

Μαθήτρια: Είναι τραγικό, να έχουμε έναν τόσο καλό Λυκειάρχη και να μην έχουμε σχολείο για να αξιοποιήσουμε όσα μας διδάσκουν οι καθηγητές μας.

Π.Σ. Αν στέλνατε ένα μήνυμα στον Υπουργό Παιδείας, αυτό, ποιο θα ήταν;

Μαθήτρια: Πιστεύω ότι το μήνυμά μας,. το έχουμε ήδη στείλει στον υπουργό.

Μαθητής: Αν ο υπουργός Παιδείας, μπορούσε να ακούσει την φωνή μου, θα του ζητούσα ένα ανθρώπινο σχολείο, να δώσει βαρύτητα και κονδύλια για την Παιδεία, γιατί η Παιδεία, είναι η Αρχή και το Τέλος της χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας..

Στην αρχή δειλά, κι ύστερα πιο ξεθαρρεμένοι, πολλοί μαθητές μας πλησίαζαν και μας ξενάγησαν στους χώρους τους, στις αίθουσες του σχολείου, στα κοντέϊνερς, στις τουαλέτες, σε χώρους που αποτελούν τμήματα του σχολείου.
Οι τουαλέτες, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Τούρκικες, σαν να βρισκόμαστε σε άλλες εποχές. Τοίχοι γραμμένοι, μηνύματα απαράδεκτα, για τα οποία τα παιδιά που με συνόδευαν έδειξαν αμηχανία, αποτσίγαρα πεταμένα, εικόνες που προκαλούν ανατριχίλα.
Κάποιοι μαθητές, θέλησαν να δικαιολογηθούν:

Μαθητές: Οι Διευθυντές φτιάχνουν τις τουαλέτες, αλλά κάποια παιδιά δυστυχώς τις καταστρέφουν. Δεν νοιώθουμε περήφανοι γι αυτές τις εικόνες. Δεν μας αντιπροσωπεύουν.

Π.Σ. Μήπως είναι ένας τρόπος αντίδρασης και αυτός; Πιστεύετε ότι έχουν σκύψει όλοι κοντά σας, να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας για το σήμερα και για το μέλλον σας; Ακόμα και οι καταστροφές που γίνονται σε άλλα σχολεία και δεν θα αναφερθώ στο δικό σας γιατί αυτή την εικόνα την βλέπω μόνο στις τουαλέτες, μήπως είναι μια κραυγή αγωνίας των μαθητών, σε μια κοινωνία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της; Μια κραυγή αγωνίας, που λέει :
«Ακούστε μας. Σταθείτε πλάϊ μας»!
Μήπως ακόμα και η βιαιότητα, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να πάρουν γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, υπουργείο Παιδείας και γενικά όλη η κοινωνία;

Μαθητής: Κάθε μορφή βίας, δεν είναι ανεκτή από εμάς. Κανένα παιδί δεν την θέλει.
Απλά, όλο το κοινωνικό σύνολο, δυστυχώς, δεν είναι κοντά στα παιδιά. Είναι πολύ απόμακρο. Ίσως κοιτάει πως θα βγάλει λεφτά, πως θα αυξήσει την περιουσία του και δεν κοιτάει πως θα δώσει στις νέες γενιές Πρότυπα, Αρχές και Αξίες.

Μαθήτρια: Η βία και οι καταστροφές, δεν αποτελούν στοιχεία του δικού μας σχολείου. Θάθελα να προβάλλετε μέσα από την εφημερίδα σας, την διαφορετικότητα του δικού μας σχολείου σε σχέση με άλλα και τη δική μας κατάληψη, σε σχέση με άλλες καταλήψεις. Εμείς αγωνιζόμαστε μόνο, επειδή δεν έχουμε σχολείο.

Μαθητής: Εμείς, δεν καταστρέφουμε το σχολείο μας, όπως άλλοι μαθητές, γιατί πολύ απλά, εμείς, δεν παλεύουμε με πολιτικές αντιλήψεις, αλλά γιατί θέλουμε ένα σχολείο ανθρώπινο, που να χωράμε. Και δεν μιλάω για μας που τελειώνουμε, αλλά για τις επόμενες γενιές που θάρθουν.
Δεν έχουμε χώρο. Πνιγόμαστε.

Μαθητής: Έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο και μας είπε, ότι οι καθηγητές μας δεν προσπαθούν και ότι φταίνε που δεν πέρασαν πολλά παιδιά στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Εμείς, θέλουμε να πούμε, ότι όλοι οι καθηγητές είναι κοντά μας, και λειτουργούν με πράξεις και ενέργειες και όχι στα λόγια, όπως λειτουργούν οι δήμαρχοι και άλλοι φορείς!!!
Το σχολείο είναι πολύ κοντά μας και κάνει ενέργειες με χαρτιά και έγγραφα που τα βλέπουμε!

Μαθήτρια: Ο Διευθυντής του Λυκείου μας, ενδιαφέρεται για μας πάρα πολύ και είναι αυτός που δουλεύει για το σχολείο, από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ καθημερινά. Είναι ο μόνος που έχει ενδιαφερθεί τόσο πολύ γι αυτό το σχολείο.

Μαθητές: Λυπούμαστε που προσπαθούν να απαξιώσουν τον λυκειάρχη μας και τους καθηγητές μας και τους διαψεύδουμε!!!

Μαθήτρια: Αισθανόμαστε, ότι κανείς δεν είναι μαζί μας, εκτός από τον Λυκειάρχη και τους καθηγητές μας.
Οι άλλοι, κάποιοι από την δημοτική αρχή, λένε λόγια ψεύτικα.
Ο Δήμαρχος, όλο υπόσχεται, υπόσχεται, υπόσχεται, αλλά ποτέ δεν κάνει τίποτε.
Όποιο παιδί και να ρωτήσετε, αυτό θα σας πει.

Μαθητές: Οι εκπαιδευτικοί όλοι, είναι δίπλα μας. Το ίδιο και ο Σύλλογος Γονέων.


Στην παρέα μας, προστέθηκαν και μαθητές του Γυμνασίου, που ζήτησαν κι αυτοί να ακουστεί η φωνή τους.

Μαθητής: Τα κοντέϊνερς, είναι κλουβιά. Οι συνθήκες των μαθημάτων, είναι τραγικές. Δεν υπάρχει θέρμανση, ούτε εξαερισμός, με αποτέλεσμα να μυρίζουν και να βρωμούν οι αίθουσες. Και μέσα εκεί, εμείς κάνουμε μάθημα επτά ώρες κάθε μέρα.
Όταν κάποιες τάξεις κάνουν γυμναστική, οι μπάλες πέφτουν πάνω στα κοντέϊνερς, την ώρα που εμείς κάνουμε μάθημα.
Στη θέση που βρίσκονται, είναι εμπόδιο για όλο το σχολείο, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προαύλιο και να αποτελεί πρόβλημα.
Μας είπαν, ότι θα είναι προσωρινό, αλλά έχει καταντήσει μόνιμο το πρόβλημα των κοντέϊνερς. Είναι η δεύτερη χρονιά που βρίσκονται στο προαύλιο. Δεν ζητάμε θαύματα. Δεν θέλουμε όμως να γίνει μόνιμο και να εξασφαλίσουν την ησυχία τους οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι από τον Δήμο.

Μαθήτρια: Οι τάξεις, βρωμάνε. Τα air condition δεν καθαρίζονται και κολλάμε ιώσεις. Είναι και θέμα υγείας πλέον. Τι θέλουν; Να μας δουν να παθαίνουμε τίποτε χειρότερο, για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για νέο σχολείο; Παίζουν πλέον και με την υγεία μας.

Μαθήτρια: Δεν έχουμε εργαστήριο φυσικής και χημείας, άρα το μάθημα δεν γίνεται σωστό.

Μαθήτρια: Σκεφθείτε, να γίνει ένας σεισμός, ή να πιάσει μια φωτιά. Που θα πάμε; Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.

Μαθητής: Οι τουαλέτες είναι φρικτές!

Π.Σ. Να μιλήσουμε λίγο και για την λαίλαπα των ναρκωτικών; Τι γίνεται με το σχολείο σας;

Μαθητής: Δεν υπάρχουν. Πολύ λίγα παιδιά στο σχολείο μας έχουν πέσει σ’ αυτά. Αν όμως θέλεις ναρκωτικά, βρίσκεις πολύ εύκολα.

Π.Σ. Κι εσείς, τι λέτε; Λέτε ΟΧΙ στα ναρκωτικά και ΝΑΙ στη ζωή;

Μαθητές: Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!


Το θέμα δείχνει να τους τρομάζει και αλλάζουν αμέσως τη συζήτηση.

Μαθήτρια: Πέρυσι, είχε πέσει σοφάς μέσα σε μια τάξη και παρ’ ολίγον να υπάρξουν θύματα. Αν δεν κάναμε κατάληψη… Ήμουν τυχερή πολύ, γιατί έπεσε πάνω στο θρανίο μου και δεν έπαθα τίποτε. Θα μπορούσαμε όμως να έχουμε σκοτωθεί.

Μαθήτρια: Κάναμε αποχή σαν τμήμα και μας έβαλαν μέσα αναγκαστικά. Έτρεμε το φυλλοκάρδι μας. Εγώ, δεν ήθελα να μπω. Έστειλαν κάποιον από τον δήμο, και είπε τάχα μου τάχα μου, ότι είναι αρχιτέκτονας και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν το έφτιαξαν μέχρι σήμερα και παραμένει έτσι.

Μαθήτρια: Φωτογραφείστε τα κοντέϊνερς σε σχέση με τον προαύλιο χώρο. Δείτε τα προκάτ, που έχουν αμίαντο και προκαλούν καρκίνο. Θέλουν να μας πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα.

Μαθητής: Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Μαθήτρια: Μέσα στα προκάτ, υπάρχουν air condition , αλλά δεν λειτουργούν. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια από το σχολείο να λειτουργήσουν, αλλά ο δήμος δεν βοηθάει.


Επισκεπτόμαστε τα κοντέϊνερς. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη για σχολείο του 21ου αιώνα, σ’ ένα παγκοσμίως γνωστό δήμο.
Χώροι ακατάλληλοι που όμως μέσα σ’ αυτούς, στοιβάζονται παιδιά και εκπαιδευτικοί – ήρωες, προσπαθούν να τους μεταλαμπαδεύσουν την γνώση. Πώς είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να αποδώσουν, πως είναι δυνατόν αυτοί οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν ;
Αίθουσες με σπασμένα τζάμια και κολλημένα με σιλοτέϊπ!!!
Βόθρος κάτω από αίθουσα.
Τουαλέτες, που θυμίζουν γκέτο. «Τούρκικες» τουαλέτες, του περασμένου αιώνα.
Βρύσες που σε παραπέμπουν σε «ποτίστρες ζώων».
Συνθήματα και βωμολοχίες στους τοίχους. Γυαλιά σπασμένα, καλώδια ηλεκτροφόρα ξηλωμένα, παγίδες σε στενούς διαδρόμους. Στην πίσω πλευρά του σχολείου, μια ακόμα αίθουσα κοντέϊνερ, που μέσα σ’ αυτήν διδάσκονται παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Ένας μικρός εγκαταλειμμένος κήπος, στην πίσω πλευρά, που κι εκεί ο δήμαρχος, και οι αρμόδιοι του δήμου, θέλουν να εγκαταστήσουν τέσσερα νέα κοντέϊνερ, σε μια προσπάθεια να… επιλύσουν το πρόβλημα., γιατί καμία ενέργεια στην ουσία δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα.!!!

Μαθήτρια: Μας είπαν, ότι ο χώρος που είναι να ανεγερθεί το νέο Λύκειο, είναι εκτός σχεδίου.
Ο Δήμαρχος όμως, δεν κάνει τίποτε.
Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στον Μαραθώνα, που είναι ένας ιστορικός δήμος και ο δήμαρχος, αντί να δώσει χρήματα για σχολείο, να τα δίνει για Μαραθώνιους!!!
Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ένα σωστό σχολείο. Δεν ζητάμε πολυτέλειες, ούτε πισίνες.
Ο Δήμαρχος, δίνει βάση στα αξιοθέατα της περιοχής, και δεν δίνει βάση σ’ εμάς.
Είναι ανήκουστο!!!

Μαθητής: Ας γίνει κάτι καλλίτερο, αν όχι για μας που τελειώνουμε εφέτος, για τα παιδιά που ακολουθούν.
Μαθήτρια: Δεν έχουμε σχολείο. Ζητάμε ένα σχολείο που να μην πέφτουν οι τοίχοι, που να έχει προαύλιο, χωρίς κοντέϊνερς που μας κάνουν σαν να είμαστε προσφυγάκια. Κάποιοι πρέπει να μας ακούσουν και να μας βοηθήσουν να λύσουμε το πρόβλημά μας.
Εμείς, θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο, για το καλλίτερο.

Π.Σ. Ένα μήνυμα που θάθελες να στείλεις στον υπουργό Παιδείας.

Μαθήτρια: Να κάνει το καλλίτερο για να βελτιώσει τις συνθήκες της Παιδείας στη χώρα μας, που είναι άθλιες.

Π. Σ. Ποιο είναι το δικό σας πρότυπο;

Μαθητές: Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!! Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στα χρόνια της χούντας και οι αγώνες που έδωσαν εκείνες οι γενιές των φοιτητών.


Έφυγα συγκλονισμένη από την συνάντησή μου με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Μαραθώνα.
Συγκλονισμένη, οργισμένη και … γεμάτη τύψεις.
Συγκλονισμένη για την ωριμότητά τους και τις διεκδικήσεις τους για το δικαίωμά τους στην μάθηση, οργισμένη για την αδιαφορία της πολιτείας και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης και για τις τριτοκοσμικές εικόνες που κατέγραψε η δημοσιογραφική κάμερα και γεμάτη τύψεις, γιατί αυτοί που σήμερα έχουν καταδικάσει αυτά τα παιδιά να φοιτούν σε τραγικές και επικίνδυνες σχολικές αίθουσες, είναι η δική μου γενιά.
Η γενιά του Πολυτεχνείου.
Κι αυτή η γενιά, σήμερα, κατέχει θέσεις στην κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κλείνοντας το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο, ευχαρίστησα τους μαθητές που με εμπιστεύτηκαν, που με ξενάγησαν, που μου κατέθεσαν την αγωνία και τους προβληματισμούς τους.
Μήπως έστω και τώρα, ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανασύρουν από τα συρτάρια τους έγγραφα ξεχασμένα, και να κινητοποιηθούν άμεσα για να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα προκειμένου να ανεγερθεί το Λύκειο του Μαραθώνα, που τόσο έχουν ανάγκη μαθητές και εκπαιδευτικοί;
Μήπως είναι καιρός ο δήμαρχος, να αφουγκραστεί τις φωνές των μαθητών, που τον καταγγέλλουν ότι «περί άλλων τυρβάζει», αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους;
Ο Μαραθώνας, δεν έχει ανάγκη από …. Μαραθώνιους ορθόδοξους και «ανορθόδοξους».
Έχει ανάγκη από σχολεία. Έχει ανάγκη από την παιδαγωγική ηρεμία των παιδιών του, προκειμένου να κτίσει το μέλλον του πάνω σ’ αυτά. Γιατί αυτά είναι η δύναμή του. Αυτά είναι το μέλλον του. Αυτά είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ του.
(ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ 238/1-11-2008

ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Βουλευτής Ν.Δ.: «Έρευνα των ευρωπαϊκών χωρών, κατέδειξε, ότι πληθυσμοί που κατοικούν πλησίον ΧΥΤΑ έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση τερατογεννέσεων»!!!

Ένας δημοσιογράφος που ασκεί σωστά το δημοσιογραφικό του λειτούργημα, ξέρει πολύ καλά, ότι η διατήρηση ενός αρχείου αποτελεί την πιο σωστή και τεκμηριωμένη βάση της δουλειάς του.
Άπειρες φορές το αρχείο μου, στάθηκε αρωγός σε πολλά ρεπορτάζ.
Ο φάκελλος που αφορά στους ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, την Κερατέα, τη Φυλή και στα Άνω Λιόσια, είναι ογκωδέστατος και τα στοιχεία που υπάρχουν σ΄ αυτόν, ιδιαίτερα σημαντικά.
Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα αυτό το σημαντικό αρχείο ανακάλυψα «λαβράκι».
Λόγια του χθες, από έναν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για τους ΧΥΤΑ, όταν το κυβερνών κόμμα ήταν αντιπολίτευση.
Η ομιλία του συγκεκριμένου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, έχει βαρύνουσα σημασία.
Τα δε στοιχεία που αναφέρονται σ΄ αυτήν είναι συγκλονιστικά.
Ας δούμε λοιπόν, τι έλεγε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τους ΧΥΤΑ, ο συγκεκριμένος βουλευτής την ανωνυμία του οποίου αποφάσισα να διατηρήσω για λόγους που προς το παρόν, κρίνω ως απαραίτητη.
Ομιλία του Βουλευτή Περιφ. Ν. Αττικής Θανάση Κατσιγιάννη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για «Μητρώα Μελετητών, Ανάθεση και Εκπόνηση Μελετών και Παροχή Συναφών Υπηρεσιών», σχετικά με την Τροπολογία για τις Χωροθετήσεις ΧΥΤΑ στην Αττική:
Κύριε Πρόεδρε,
Θα αναφερθώ στην ομιλία μου, στην Τροπολογία για τη Χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην Αττική, που θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει ξεχωριστό Νομοσχέδιο.
Στην αίθουσα αυτή ακούσαμε σήμερα πολλές φορές και σε όλους τους τόνους πως η κατάσταση στον τομέα διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων δεν πάει άλλο. Και έτσι είναι. Πέραν αυτού του κοινού τόπου θα έπρεπε να αναρωτηθούμε τι μας οδήγησε ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε για να οδηγήσουμε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.
Κατ΄ αρχήν η τελευταία δεκαετία υπήρξε μια περίοδος χαμένων ευκαιριών στον τομέα διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων – κυρίως στο Νομό Αττικής.
Οι χαμένες ευκαιρίες όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι βεβιασμένων και αυταρχικών επιβολών, όταν μάλιστα βασίζονται σε κείμενα που η αμφιλεγόμενη εγκυρότητά τους, καταβάλλεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί με την άρνηση διαλόγου σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Και πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι είναι καταφανής η αδυναμία της μελέτης να πείσει και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη για τους προτεινόμενους χώρους.
Καταθέτω στα πρακτικά πίνακα με πληροφορίες για τα κριτήρια αξιολόγησης των χωροθετήσεων που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη μελέτη και είναι αυτούσιες όπως τις καταγράφουν οι μελετητές. Απλά και μόνο με τονισμένη γραφή παρουσιάζονται τα στοιχεία που προβληματίζουν.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ διακατεχόταν από εμμονές και οράματα στον τομέα αυτό. Εμμονές σε σχέση με την τεχνολογία και τον φορέα διαχείρισης και οράματα που αποτέλεσαν το άλλοθι της απραξίας.
Κατ΄ αρχήν όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε ούτε συζήτηση να γίνει για τη χρήση άλλης τεχνολογίας και μεθόδου διαχείρισης. Μόνον ΧΥΤΑ.
Ενώ είναι διεθνώς αποδεκτό – και εν τοις πράγμασι – ότι σε περιοχές μεγάλων οικιστικών πυκνοτήτων και δραστηριοτήτων μεγάλης έντασης, δεν είναι εύκολο να ευρεθούν οι μεγάλες επιφάνειες που απαιτούνται χωρίς να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις αλλά και σοβαρές περιβαλλοντικές οχλήσεις και κίνδυνοι για την υγεία των παρακείμενων πληθυσμών.
Δυστυχώς στη χώρα μας δεν διαθέτουμε επιδημιολογικές έρευνες στην κατεύθυνση αυτή. Όμως έρευνα που έγινε σε Ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι πληθυσμοί που κατοικούν πλησίον ΧΥΤΑ έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση τερατογεννέσεων.
Άλλωστε η τεχνολογία ΧΥΤΑ φαίνεται να έχει ξεπερασθεί με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής από άλλες τεχνολογίες, που μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές σε οικιστικά αναπτυγμένες περιοχές.
Επιπλέον δεν προσφέρουν οριστικές λύσεις. Σήμερα καλούμεθα να χωροθετήσουμε ΧΥΤΑ που θα λειτουργήσουν τα επόμενα 10 (το πολύ 15) χρόνια. Και μετά; - Πάλι από την αρχή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εποπτεύουμε και να διαχειριζόμαστε τον παλαιό ΧΥΤΑ για να μην υπάρξει διαρροή ρύπανσης κάθε είδους για δεκαετίες. Γιατί οι ρύποι θα συνεχίσουν να εκλύονται για έναν αιώνα περίπου και παραπάνω.
Σήμερα η κα. Υπουργός μας διαβεβαιώνει πως αποδέχεται την εφαρμογή και άλλων τεχνολογιών. Αυτό δεν μας καθησυχάζει καθόλου γιατί η ίδια η μελέτη χωροθέτησης της οποίας τα συμπεράσματα καλούμεθα να αποδεχθούμε σήμερα, έχει εκπονηθεί για ΧΥΤΑ. Κατά συνέπεια μας κατευθύνει σ΄ αυτή τη λογική. Δεν αποκλείω τη λύση των ΧΥΤΑ. Όμως εκεί που μπορούν να εφαρμοσθούν.
Η δεύτερη ολέθρια εμμονή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ότι φορέας διαχείρισης έπρεπε να είναι μόνο Ο ΕΣΚΝΑ και δεν γινόταν αποδεκτή η λειτουργία χώρων από άλλους φορείς διαχείρισης.
Έτσι φθάσαμε μετά από τόσα χρόνια και μετά την διαχείριση από τον ΕΣΔΚΝΑ 500 περίπου δις, σήμερα να έχουμε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που δεν λειτουργεί και δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει ποτέ, χωρίς να λειτουργεί σύστημα διαλογής στην πηγή και έναν «ΧΥΤΑ» στα Α. Λιόσια, που στην πραγματικότητα είναι ανεξέλεγκτη χωματερή.
Μίλησε προηγουμένως η κα. Υπουργός για το όνειδος των ανεξέλεγκτων χωματερών που πρέπει να κλείσουν. Συμφωνώ απόλυτα. Όμως μην αδικούμε τους Δήμους και τις Κοινότητες της Αττικής.
Η προσπάθεια για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών προσέκρουσε στην άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ να δεχθεί τα απορρίμματα των ΟΤΑ που δεν είναι μέλη του, αν και πολλοί από αυτούς το έχουν ζητήσει κατ΄ επανάληψη.
Και να σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή ο ΕΣΔΚΝΑ δέχεται χωρίς περιορισμούς σκουπίδια ιδιωτικών επιχειρήσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην δικιά του χωματερή – εννοώ τον «ΧΥΤΑ» στα Λιόσια – που λειτουργεί όπως λειτουργεί κάτω από την κάλυψη της Πολιτείας.
Ποιος αρμόδιος έκανε ποτέ έλεγχο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων;
Και έτσι οδηγηθήκαμε στο φρικαλέο τοπίο στα Α. Λιόσια και μέσα και έξω από τον ΧΥΤΑ.
Εντός του ΧΥΤΑ με τα διασταλάζοντα να μην υπόκεινται σε κανενός είδους καθαρισμό, με το βιαέριο να μην αντλείται, με την πλημμελή συμπίεση των απορριμμάτων, με τις φωτιές και τις κατολισθήσεις, με τις οσμές και τη διαφυγή επικίνδυνων και τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα και έξω από αυτόν με τις παράνομες χωματερές ιδιωτών, με τα μπάζα στους γύρω δρόμους, με το κυκλοφοριακό χάος που προξενούν τα κάθε είδους φορτηγά αποκομιδής σκουπιδιών και μπαζών στους γειτονικούς Δήμους.
Και σήμερα κατηγορούμε κάποιους που – χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος – θέλουμε να υποχρεώσουμε να αποδεχθούν αυτή την εικόνα δίπλα τους.
Και εδώ πρέπει να αναδειχθεί μια επιπλέον αποτυχία της Κυβέρνησης, ου μετέτρεψε ένα έργο επίδειξης – όπως θα μπορούσε να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ των Α. Λιοσίων – σε έργο αποτροπής για τους κάτοικους της Αττικής. Η Κυβέρνηση αδιαφόρησε μπροστά σε αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στα Α. Λιόσια, υποχωρώντας μπροστά σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Κομματικά και άλλα. Αυτά που με μια λέξη αποκαλούμε διαπλεκόμενα.
Σήμερα λοιπόν κάτω από το βάρος χρονικών πιέσεων και ενδεχομένων παραπομπών η Κυβέρνηση έκανε ακόμη ένα λάθος. Έφερε σαν τροπολογία τη συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης αποκλείοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο – ακόμα και την τελευταία στιγμή – τον διάλογο με τους φορείς.
Με το πρόσχημα ότι πρόκειται περί τροπολογίας δεν δέχθηκε ακρόαση φορέων. Και όμως η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει ξεχωριστό Νομοσχέδιο και έτσι να συζητηθεί πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα.
Σήμερα μας καλείτε να αποφασίσουμε περί της ορθής ή μη λειτουργίας ενός συστήματος – του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων – που δεν γνωρίζουμε και δυστυχώς ούτε εσείς γνωρίζετε – πως θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα – γνωστοποιώντας μας μόνο τους τελικούς αποδέκτες του. Τους ΧΥΤΑ.
Επιπλέον οι συγκεκριμένες χωροθετήσεις προτείνονται χωρίς να έχουν ενταχθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής. Γιατί αυτός δεν υπάρχει.
Έτσι συνεχίζεται η χωροθέτηση δραστηριοτήτων στην Αττική μέσα από τυχαίες αποφάσεις, χωρίς τη βοήθεια του εργαλείου εκείνου που θα μπορούσε να διευκολύνει το σχεδιασμό ολοκληρωμένων πολιτικών και συνεχίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της δια της μεταφοράς δυσμενών υπερτοπικών χρήσεων από την πρωτεύουσα όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας.
Ένα άλλο μείζον θέμα που εγείρεται είναι από τη μη εφαρμογή κάποιων από τα κριτήρια αποκλεισμού κατά την εκπόνηση της μελέτης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε 26 κριτήρια αποκλεισμού κατά την 44η Συνεδρίασή του. Περιοχές που εντάσσονται έστω και σε ένα από αυτά τα κριτήρια δεν κρίνονται κατάλληλες προς χωροθέτηση. Και όμως σε πολλές από τις περιπτώσεις δεν εφαρμόσθηκαν αυτά. Θα καταθέσω στα πρακτικά τα σχετικά έγγραφα.
Από αυτά φαίνεται πως οι θέση «Τρύπες» στο Πολυδένδρι είναι αναδασωτέα έκταση εφαπτόμενη με τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και με σημαντικά υδρογεωλογικά προβλήματα, πως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν για το Γραμματικό, πως η θέση «Μελετάκι» στη Μάνδρα είναι δασός, πως η θέση «Οβριόκαστρο» στην Κερατέα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, πως το λατομείο «Κυριακού» λόγω καρστικού υπέδαφους είναι αδύνατο να γίνει ΧΥΤΑ και άλλα πολύ ενδιαφέροντα που θα άξιζε τον κόπο να μελετήσει η κα. Υπουργός έστω και εκ των υστέρων.
Φαίνεται λοιπόν για μια κατά παραγγελία μελέτη χωροθετήσεων, όπου το μοναδικό κριτήριο που έπαιξε κάποιο ρόλο ήταν αυτό της γειτνίασης με μεγάλους οδικούς άξονες.
Τελειώνοντας ήθελα να αναφερθώ στις χωροθετήσεις των ΣΜΑ όπου εδώ καταδεικνύεται και η μεγάλη προχειρότητα του όλου εγχειρήματος, με ένα παράδειγμα:
Χωροθετείται ΚΣΜΑ στο Χαμόμηλο του Δήμου Αχαρνών όπου – από την επιλογή της θέσης – φαίνεται ότι πρόκειται να εξυπηρετηθούν όμοροι Δήμοι, προφανέστατα με παράλληλη περιβαλλοντική υποβάθμιση του Μενιδίου.
Επιπλέον η χωροθέτηση προτείνεται να γίνει σε ένα Δήμο με πληθώρα επιβαρυντικών υπερτοπικών χρήσεων, εντός Βιοτεχνικής περιοχής για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια αυτή τη στιγμή να αναβαθμιστεί.
Το γεγονός ότι μια χωροθέτηση έρχεται να αντιστρατευτεί μια αναπτυξιακή προσπάθεια και μπορεί να οδηγήσει τελικά στην αντίθετη κατεύθυνση, καταδεικνύει τελικά τη σημασία και την αναγκαιότητα του χωροταξικού σχεδιασμού. Οι συνέπειες της μακρόχρονης καθυστέρησής του είναι εμφανείς στην κακή οργάνωση του Ελληνικού χώρου και δυστυχώς με προσπάθειες όπως η σημερινή κάνουμε την κατάσταση ολοένα και χειρότερη.
Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε και την τροπολογία όπως και ολόκληρο το Νομοσχέδιο.
Δεν χρειάζεται νομίζω, να επισημάνω ιδιαίτερα τα συγκλονιστικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από τα «σποτ» που έχουν επισημανθεί.
Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση έρχεται να συνεχίσει την εγκληματική τακτική του ΠΑΣΟΚ, που οποία γελοιότης, οι όροι αντιστράφησαν και τώρα το ΠΑΣΟΚ, από τον θεσμικό του ρόλο ως αντιπολίτευση, «ορύεται» για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκαλέσει η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ σε Γραμματικό – Κερατέα και Φυλή.
Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες, αγνοούν παντελώς όσα διαδραματίζονται μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, από τους εκπροσώπους που οι ίδιοι ως ψηφοφόροι επιλέγουν.
Μήπως είναι καιρός, οι Τοπικοί Άρχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συγκαλέσουν τους πολίτες τους σε ενημέρωση και αγώνα;
Στο Γραμματικό, και στον Βαρνάβα, οι πρόεδροι των δύο αυτών Κοινοτήτων Θανάσης Παπαγεωργίου και Γιώργος Κόλλιας, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, δίνουν τις δικές τους μάχες, ενάντια σε διαπλεκόμενα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν χωματερή στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Παπαγεωργίου και Κόλλιας είναι τεράστια.
Ο αγώνας τους για αποτροπή του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, προσκρούει στα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα που βάζουν τεράστια εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων τους στις Κοινότητές τους.
Είναι πλέον καιρός οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής να αντιδράσουν.
Οι ΧΥΤΑ θα επιβληθούν. Τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα τους επιβάλλουν χωματερές.
Και μαζί με τους ΧΥΤΑ, θα έρθει και η καταστροφή. Θα έρθουν οι ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΕΙΣ και οι καρκίνοι!
Ας ελπίζουμε, ότι οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι του Γραμματικού και του Βαρνάβα, θα συνεχίσουν την τακτική αντίδρασης των προκατόχων τους, και θα αγωνιστούν σθεναρά να μην γίνουν ΧΥΤΑ.
(ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ 162/24-11-2006

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΡΕΜΑΤΙΑ

Όταν η πολιτεία αδιαφορεί, οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ τολμούν
Καθάρισαν συμβολικά την γραφική ρεματιά του Βαρνάβα

Η πρόσκληση από το blog της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βαρνάβα, για να καθαριστεί η πανέμορφη ρεματιά του Βαρνάβα, ήταν μια πρόκληση και για μας.
Η συνάντηση έκλεισε για την προηγούμενη Κυριακή κι ήταν μια ευκαιρία και για να δείξουν οι συμμετέχοντες την αγάπη τους αφενός μεν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και τον τόπο τους, και αφετέρου να γνωριστούν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η μέρα ήταν καταπληκτική και όσοι συμμετείχαν, το είδαν και σαν ένα όμορφο πικ νικ , κάτι σαν … σχολική εκδρομή.
Και ενώ ο Βαρνάβας είχε γεμίσει από αφίσες με την πρόσκληση, εντύπωση μας έκανε το γεγονός, ότι το ποσοστό των νέων κατοίκων «των ξένων», όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν οι γηγενείς κάτοικοι, ήταν συντριπτικά μεγαλύτερο.
«ΨΥΧΗ» των Ενεργών Πολιτών, ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, ένας δραστήριος κάτοικος του Βαρνάβα που εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αγάπη του για τον τόπο που επέλεξε να ζήσει με την οικογένειά του και τον σεβασμό του προς το περιβάλλον.
Έτσι εφοδιασμένος με σακκούλες σκουπιδιών, τσουγκράνες, γάντια και πολύ κέφι, τα μοίρασε σ’ εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για να καθαριστεί η ρεματιά, από σκουπίδια, μπουκάλια και χαρτιά, που ήταν πεταμένα τριγύρω,
Ήταν πολύ ελπιδοφόρο, ότι στην πρόσκλησή του, ανταποκρίθηκαν νέοι άνθρωποι, που μαζί με τα παιδιά τους, για περισσότερο από τρεις ώρες, μάζευαν σκουπίδια και απορρίμματα από τον δρόμο και την ρεματιά.
Μια χαρούμενη ευχάριστη συντροφιά, άνθρωποι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, έπιασαν δουλειά, και σε λίγες ώρες, πολλές σακκούλες απορριμμάτων είχαν μαζευτεί. Όσο για τα παιδιά, αυτά πήραν έμπρακτα ένα πολύ καλό μάθημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τοποθέτησαν δε και μια πολύ καλοσχεδιασμένη ταμπέλα πάνω στο κιόσκι ώστε να την βλέπουν όσοι το επισκέπτονται και να μην αφήνουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους.
Ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, απευθυνόμενος στο τέλος του καθαρισμού στους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν, τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους, λέγοντας:
«Αγαπητοί ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ
Με λένε Μιχάλη Αποστολόπουλο.
Είμαι εθελοντής σαν και σας, που μαζί με άλλους έχουμε δημιουργήσει την παρέα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον τόπο. Έτσι οργανώσαμε κι αυτή την αυθόρμητη εκδήλωση.
Όσοι έχουν χρόνο για προσφορά και δράση είναι καλοδεχούμενοι στην παρέα μας.
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα μας.
Χαιρετίζω ιδιαίτερα αυτούς που ήρθαν εδώ μαζί μας από άλλες περιοχές τη Ν. Μάκρη, Καλλιθέα, Αθήνα, τον Κορυδαλλό, τον Αγ. Στέφανο, το Καπανδρίτι κλπ για να βοηθήσουν και να απολαύσουν μαζί μας τη πανέμορφη ρεματιά του Βαρνάβα που μας προσφέρει αυτή την μοναδικότητα του πλατανοδάσους.
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες καθαριότητας της Κοινότητας Βαρνάβα που ευαισθητοποιήθηκαν και ανέβασαν τον κάδο σκουπιδιών που κάποιοι ασυνείδητοι είχαν ρίξει μέσα στη ρεματιά και καθάρισαν έγκαιρα το σημείο αυτό που ήταν γεμάτο σκουπίδια – τα βλέπετε ΟΛΑ μέσα στο κάδο που ξέχασαν να αδειάσουν».
Ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, ζήτησε από τους εθελοντές, να εγκρίνουν και ένα ψήφισμα, το οποίο θα θέσει υπόψη του προέδρου της Κοινότητας του Βαρνάβα.
Το αίτημά του έγινε αποδεκτό και το ψήφισμα υπογράφτηκε απ’ όλους.
Σ’ αυτό, αναφέρονται:

ΨΗΦΙΣΜΑ
1. Να καθαριστεί τη ΚΥΤΗ της ρεματιάς καθ όλο το μήκος της, από λάστιχα, σακούλες και οικοδομικά σκουπίδια κλπ που δεν μπορούν να κάνουν οι εθελοντές
2. Να τοποθετηθούν δυο ξύλινα τραπέζια με τους αντίστοιχους πάγκους στο σημείο αυτό του περιπτέρου για να μπορούν οι οικογένειες και αυτοί που κάνουν βόλτα περιπάτου να καθίσουν να θαυμάσουν το τοπίο και να φάνε..
3. Διαμορφωθούν μικρά χωμάτινα μονοπατάκια περιπατητικής βόλτας, δεξιά και αριστερά της ρεματιάς με γεφυράκια και ξύλινα κάγκελα προστασίας. Το έργο να γίνει χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση μηχανημάτων.
4. Και ΤΕΛΟΣ να διατηρηθεί αναλλοίωτο το τοπίο – η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής -χωρίς καμιά απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση».
Πριν αποχωρήσουν οι εθελοντές, ανανέωσαν το ραντεβού τους.
Στην πρόσκληση του Μιχάλη Αποστολόπουλου, έδωσαν το παρόν και τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ και η εμπειρία ήταν καταπληκτική.
Ευελπιστούμε, ότι την επόμενη φορά, θα είμαστε περισσότεροι και θα ανταποκριθούν και όλοι οι κάτοικοι του Βαρνάβα.
Από το blog του Μιχάλη Αποστολόπουλου, μεταφέρουμε και κάποια σημαντικά στοιχεία για την πανέμορφη ρεματιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ
Η Ρεματιά ΒαρνάβαΌταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και διαρκείς στην περιοχή της ρεματιάς Βαρνάβα τότε η λεκάνη, οι ποταμοί και οι παραπόταμοί τους αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τον όγκο του νερού τους. Έτσι δέντρα και βλάστηση μπορούν να βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα. Αυτό το θεαματικό τελετουργικό απειλείται από την εξάλειψη από την σχεδιαζόμενη διέλευση βαριών χωματουργικών φορτηγών που θα μεταφέρουν τόνους τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού μέσα από τον στενό δρόμο της ρεματιάς που συνδέει τον Βαρνάβα με το Γραμματικό.
Οι υπόγειες «εθνικές οδοί γλυκού νερού» που χρησιμοποιούνται για να ταξιδεύουν τα νερά μέσα από τη ρεματιά του Βαρνάβα, είναι μέρος του συστήματος των μεγαλύτερων υπόγειων υδάτων σε ευρύτερο επίπεδο, το οποίο χύνει χιλιάδες γαλόνια νερού ανά δευτερόλεπτο προς την λίμνη του Μαραθώνα και στην ευρύτερη περιοχή. Ρέοντας από τη δύση στην ανατολή τα νερά της ρεματιάς είναι η σανίδα σωτηρίας του μεγαλύτερου πλατανοδάσους της περιοχής.
Η ρεματιά εκτείνεται από υπόγειες πηγές και φθάνει μέχρι το Μαραθώνα. Μέσα σ΄ αυτή την περιοχή βρίσκεται η αφθονότερη φύση, που περιλαμβάνει πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Από αυτά τα περισσότερα είδη συναντώνται μόνο εδώ στην ρεματιά του Βαρνάβα. Με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού στη περιοχή του Βαρνάβα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η εκμετάλλευση της ρεματιάς έχει επιβραδυνθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων αυτών παραμένουν άθικτες δίνοντας έτσι μια ευκαιρία για ουσιαστική προστασία και εκμετάλλευση ως «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΡΝΑΒΑ» στην περιοχή που διατηρεί την μεγαλύτερη και ομορφότερη πυκνότητα από τα υπόλοιπα δάση όλης της περιοχής της βορειοανατολικής Αττικής
Η βιοποικιλότητα της ρεματιάς.
Μέσα στην περιοχή, η λεκάνη της ρεματιάς του Βαρνάβα είναι ένας συναρπαστικός παράδεισος με έναν απροσδιόριστο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας. Στεγάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση από άποψη ποικιλομορφίας φυτών και πτηνών στη περιοχή.
Πανελλήνιος αντίκτυπος.Τα απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη των δασών, έχουν τεράστιο αντίκτυπο και η επίδραση τους σε όλη την περιοχή θα είναι δεδομένος.
Από τα εναπομείναντα δάση της Βόρειας Αττικής ( μετά το κάψιμο όλων των υπολοίπων), αυτά του Βαρνάβα απορροφούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.Εκτός από τη στήριξη της ζωής, πολλά κομμάτια του δάσους βοηθούν και στην παράταση της ζωής. Πολλά είδη φυσικών φαρμάκων προέρχονται από το δάσος.
Η μεγάλη απειλή τα ΧΥΤΑ Γραμματικού.Η σχεδιαζόμενη διαδρομή των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ Γραμματικού, περνά υποχρεωτικά μέσω της ρεματιάς Βαρνάβα. Αυτό θάχει άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο δάσος που θα καταστραφεί μόνιμα. Ο θόρυβος τα decibel ( Db) και τα καυσαέρια των φορτηγών βαρέως τύπου που θα διασχίζουν την ανηφόρα της ρεματιάς θα εξαφανίσουν σταδιακά την χλωρίδα και την πανίδα του υπέροχου αυτού δάσους και της ρεματιάς.
Οι προσπάθειες προστασίας.
Τα Εθνικά Πάρκα, τα άδυτα άγριας φύσης, τα γηγενή εδάφη και οι άμυνες της ίδιας της φύσης είναι το κλειδί για την προστασία της ρεματιάς του Βαρνάβα. Θα πρέπει γρήγορα να εντάξουμε την περιοχή κάτω από καθεστώς ισχυρής προστασίας.
ΡΕΜΑΤΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ - Ζώνη Ειδικής Προστασίας
• Θέσπιση Ζώνης Ειδικής Προστασίας, με ιδιαίτερο καθεστώς, στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Βαρνάβα. Προτείνουμε την περιοχή της Ρεματιάς, μιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλλους και με κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία όλης της περιοχής που οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως ένα Φυσικό Απόθεμα (Natural Reserve) για τις επόμενες γενιές.
•Να αποκλειστεί η οικιστική χρήση, να απαγορευτεί η διάνοιξη δρόμων και κάθε οχλούσα δραστηριότητα.
Για τη διασφάλισή της, να εξεταστεί η θέσπισή της ως «ζώνης ευθύνης» ενός τοπικού επιστημονικού ή πανεπιστημιακού φορέα.
Η Συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες προστασίας του περιβάλλοντος απ΄ όλη την Ελλάδα, θα αναλύσουν τη βιολογική θέση της περιοχής, ώστε να θέσουν προτεραιότητες στην προστασία και να καθιερώσουν την ρεματιά σε προστατευόμενη ζώνη.
Προστατεύοντας την ακεραιότητα των δασών, δίνεται και η ελπίδα ότι θα προστατευτεί και η συναρπαστική και πολύτιμη βιοποικιλότητα της λεκάνης της ρεματιάς Βαρνάβα στο μέλλον.
Η ρεματιά μας... η ζωή μας!
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ Η 1η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Μετά την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έγγραφό της στο Υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων) αναφερόμενη στη διενέργεια αυτοψίας που ζήτησε η Κατασκευαστική Κοινοπραξία για το Έργο ΧΥΤΑ-ΟΕΔΑ, αντιδρά και δεν πραγματοποιεί την αυτοψία στην περιοχή.
Οι λόγοι που επικαλείται στην επιστολή (Αρ. Πρωτ. 6020-1/9/2008) είναι η Εισαγγελική Παρέμβαση και η προκαταρκτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Ακόμη επισημαίνει ότι εκκρεμούν τρεις προσφυγές του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών.
Το έγγραφο που κοινοποιείται μεταξύ των άλλων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την Κατασκευαστική Κοινοπραξία ΧΥΤΑ Κερατέας, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατέας καταλήγει ως εξής:
«Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η περιοχή χωροθέτησης του έργου ΧΥΤΑ εμπίπτει στην προστασία της ευρείας κήρυξης της χερσονήσου Λαυρεωτικής (αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980). Συγχρόνως, η θέση "Βραγόνι" βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περί τα 300 μ.) και άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου του Οβριόκαστρου (ζώνη Α αδόμητη, απολύτου προστασίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1070/β/29-12-1995).
Στην παλαιότερη βιβλιογραφία το Οβριόκαστρο αναφέρεται ως οχυρωμένος οικισμός της ελληνιστικής εποχής, ωστόσο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσίευση του Γερμανού καθηγητή Hans Lohmann στο περιοδικό Archäologischer Anzeiger (1995), το κάστρο έχει διαπιστωμένη οικοδομική φάση της βυζαντινής εποχής. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για οχυρωμένο οικισμό που χρονολογείται από τα δεδομένα της κεραμικής της συστηματικής επιφανειακής έρευνας, μεταξύ 8ου και 11ου αι. Επομένως αποτελεί σημαντικό μνημείο με χρήσης από την αρχαία και τη βυζαντινή εποχή και ως εκ τούτου έχει διαχρονική αξία για την ιστορία της περιοχής της Λαυρεωτικής και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα.
Επομένως, επειδή έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα χρονολόγησης και εκτίμησης της θέσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα χωροθέτησης του ΧΥΤΑ σε άμεση γειτνίαση με το Οβριόκαστρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η μελέτη του διαπρεπούς αρχαιολόγου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ Γερμανίας Χανς Λόμμαν δημοσιεύθηκε στο βιβλίο "Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" (Κοινή Έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής το 2007 στις σσ 69-129)

Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 1993 πριν προκύψει και το πρόβλημα της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, ο Χανς Λόμμαν με την βοήθεια των αρμόδιων Ελληνικών υπηρεσιών (!!!) με αεροπορική πτήση έβγαλε αεροφωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο και τεκμηριώθηκαν, όχι μόνο το Οβριόακστρο αλλά και 12 ακόμη αττικά οχυρά και φρούρια σε λοξή και κάθετη λήψη.
Επίσης ο ίδιος αρχαιολόγος όταν πληροφορήθηκε ότι στο χώρο αυτό η Ελληνική πολιτεία έχει πρόθεση να κατασκευάσει ΧΥΤΑ αντέδρασε με επιστολές και διαβήματα σε εφημερίδες του εξωτερικού και αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΟΚ.
Το βιβλίο λοιπόν "Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" του Δήμου και της Νομαρχίας που έφερε στην δημοσιότητα και την έρευνα του Χανς Λόμμαν αποδεικνύεται ότι είναι "η ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ", όπως το χαρακτήρισε έμπειρος δημοσιογράφος.
Ακόμη πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μετά την αντίδραση των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων και την επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη, που ουσιαστικά σταματά προσωρινά το έργο, είναι ανάγκη πλέον να αποφασίσει το Κ.Α.Σ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), κάτι που το 2003 δεν έγινε παρανόμως και ψηφίσθηκε ο νόμος της Βάσως Παπανδρέου.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας (5.11.2008) σε κλίμα ευφορίας οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τη Δημοτική Αρχή και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις. (ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ 238/1-11-2008

ΚΟΥΛΟΥΑΧΑΤΑ*

*ΚΟΥΛΟΥΑΧΑΤΑ, σημαίνει στην αραβική διάλεκτο, «ανακατεμένα», «τουρλού – τουρλού».
«Κουλουάχατα» λοιπόν το άρθρο στην προσωπική μου στήλη.
Βατοπέδιο, Ιερές και ΑΝΙΕΡΕΣ συμβάσεις, μπίζνεσμαν υπουργοί, πνευματικά παιδιά και GOLDEN BOYS, ηθικό άρα και νόμιμο, νεοπλουτίσαντες υπουργοί , πιγκ- πογκ ανευθυνότητας, αντάρτες και «αντάρτες του γλυκού νερού», κοινώς «ΚΟΤΕΣ», αναξιόπιστοι και «κύριοι των κυριών», φορολογικό νομοσχέδιο και «γα…. στε τους μισθωτούς και την γενιά των 700 ευρώ», πρωθυπουργικές καλύψεις σε όλα τα επίπεδα, έχουν γίνει ένα κουβάρι μέσα στο μυαλό μου, και δεν ξέρω από πού να αρχίσω, και τι να γράψω. Τρέχει κι αυτή η ρημάδα η επικαιρότητα με τέτοιους ρυθμούς, που μόνο αν είχα στην ιδιοκτησία μου ένα τηλεοπτικό ή ένα ραδιοφωνικό κανάλι, θα μπορούσα να την προλάβω.
Έχω όμως, μια εφημερίδα, που αυτές τις μέρες, έκλεισε τα επτά της χρόνια, μια εφημερίδα, που να ‘στε καλά όλοι εσείς που την στηρίζετε με την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή σας, προσπαθεί και αγωνίζεται, να βγάλει στο φως τα σκάνδαλα και τις βρωμιές της εξουσίας, πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, σε όλα τα επίπεδα.
Επτά χρόνια μαχητικής δημοσιογραφίας, χωρίς «πατρώνες» και «νταβατζήδες», χωρίς να έχουμε βγάλει ούτε μια δραχμή (αχ δραχμούλα μου γλυκειά), χωρίς να έχουμε ξαφνικά πλουτίσει από την δημοσιογραφία, σήμερα, μπορούμε να είμαστε περήφανοι, γιατί δημοσιογραφικά τουλάχιστον, πετύχαμε ως εφημερίδα. Βέβαια, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι αποτύχαμε σαν επιχειρηματίες, αποτύχαμε σαν «πουτάνες» της εξουσίας, αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και πρωτειές στην αντικειμενική και αδέσμευτη ενημέρωση και «μπικικίνια» που να μας εξασφαλίζουν μια άνετη διαβίωση, γραφεία και σπίτια που βγάζουν μάτι, αυτοκίνητα πολυτελή και ταξείδια στο εξωτερικό. Δεν συμβιβάζονται δημοσιογραφία και επιχείρηση.
Το κλείνω εδώ, για τα επτά χρόνια ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, γιατί είπαμε… «ΚΟΥΛΟΥΑΧΑΤΑ» και σας ευχαριστούμε, που πολλοί από σας, το θυμηθήκατε και μας στείλατε τις ευχές για τα .. γενέθλιά μας.
Προς αποφυγήν παρεξήγησης, οφείλω να σας επισημάνω, ότι κάνω σκόρπιες και ανακατεμένες σκέψεις, για όλο αυτό το «αχταρματίστικο» σκηνικό της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής, που ζούμε τον τελευταίο καιρό.
Κόντεψε να με πείσει «ο καταλληλότερος», που βγήκε το 2004 με σημαία την «πάταξη της διαφθοράς» και μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχασα κι εγώ, όπως κι εσείς, τον λογαριασμό των σκανδάλων. Και επειδή, «ου γαρ έρχεται μόνον», (για την ηλικία μου μιλάω), συγχωρείστε με, αλλά θα μείνω μόνο στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες.
Που να ‘ξερα η έρημη, ότι όταν πριν πέντε μήνες (1-4-08), έβγαζα κατ’ αποκλειστικότητα πανελλήνια, στο φως την παραχώρηση έκτασης του Μαραθώνα και του Γραμματικού στη Μονή Βατοπεδίου για να φτιάξει «Βυζαντινή Πολιτεία», όπως ήταν οι πληροφορίες μου, ότι λίγους μήνες μετά θα ξέσπαγε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεώτερη ελληνική ιστορία…
Διάβαζα στο πρωτοσέλιδο του ΕΘΝΟΥΣ : «ΤΑ ΗΞΕΡΕ όλα ο Καραμανλής. Είχε ενημερωθεί εγγράφως, από τον Ιούλιο του 2004».
Σιγά μην δεν τα ήξερε «ο καταλληλότερος»! Θα ανατρεπόταν η λαϊκή ρήση, που μετρά κάποιες εκατοντάδες χρόνια, ότι «ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ».
Τρεις δικηγορικοί σύλλογοι, είχαν ενημερώσει εγγράφως το Μέγαρο Μαξίμου, για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου και μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει, για τις ποινικές επιπτώσεις της. Αγνόησαν την παρέμβαση των θεσμικών παραγόντων οι … «ΜΑΞΙΜΙΩΤΕΣ» ένοικοι, και συνέχισαν να «χρυσώνουν» τη Μονή Βατοπεδίου με «φιλετάκια». Αυτά, μανάρι μου, δεν ήταν «φιλετάκια» σκέτα, αλλά «ΦΙΛΕ ΜΙΝΙΟΝ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΔΕΡΑΣ», συνοδευόμενα από Αγιορείτικο κρασί…
Απέξω την έμαθα κι εγώ την Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (111/2000), που λέει ΟΧΙ στις διεκδικήσεις των Ιερών ΜΕΣΙΤΟΜΟΝΑΧΩΝ…
Βούιξε ο τόπος με την εμπλοκή Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου, με το «σόι» του πρώτου, (πως λέμε «και σου γ… το σόι. Την γ….. την κυβέρνηση του «καταλληλότερου», το σόι της γυναίκας του Βουλγαράκη) να εμπλέκεται σε ότι συμβόλαιο γίνεται με την Μονή Βατοπεδίου και όχι μόνο (έχουν να βγουν στην φόρα… εμπλοκές και σε άλλες Μονές), και την σύζυγο του δεύτερου, να κάνει «μπίζνες» και να αυξάνει ραγδαία τα έσοδα της οικογένειας.
«Αμάρτησα για τα παιδιά μου», δηλώνει ο κύριος Βουλγαράκης (τι καλός κύριος), για να εξηγήσει γιατί έκανε offshore εταιρείες φοροαπαλλαγών. Κι άντε εσύ Λαζοπούλιε ΜΑΚΑΚΑ συνταξιούχε, μισθωτέ και νέε των 700 ευρώ, να την βγάλεις και σήμερα, με βραστές πατάτες χωρίς λάδι.
Που να στανιάρει το αντεράκι σου.
«Χρυσόβουλα» και «Σιγίλια», επικαλέστηκε ο «Άγιος» ΜΕΣΙΤΗΣ Εφραίμ, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου. Και η Μονή Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, «σιγίλια» επικαλείται. Πελέκης, κι εδώ, Πελέκης κι εκεί. ΕΦΡΑΙΜ κι εδώ, ΕΦΡΑΙΜ κι εκεί. Κοίτα ρε γαμώτο, κάτι «συμπτώσεις».
Χριστέ μου, που στο δ….. καλό τον έχεις βάλει τον πέλεκύ σου; Που στο καλό τα έχεις βάλει τα φραγγέλια;
Αλληλοκαρφώνονται Δούκας και Μπασιάκος. Δεν αλληλοκαρφώνονται, αγάπες μου. ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΖΟΝΤΑΙ οι άνθρωποι και προσπαθούν ο ένας να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον.
«Μεταξύ ψεύδους και πολιτικής σαχλαμάρας κινήθηκε ο κ. Καραμανλής. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί όταν επί τεσσεράμισι χρόνια κάνεις το κορόϊδο για τις αθλιότητες που συμβαίνουν γύρω σου, τότε είναι δύσκολο έως αδύνατο να πείσεις για το αντίθετο», γράφει ο συνάδελφος Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος στην ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Πέστα, συνάδελφε…
«Αυτή, δεν είναι συμβολαιογράφος, είναι «αστροπελέκι» στην κυβέρνησή σας και στο κεφάλι σας», είπε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην σύζυγο του Βουλγαράκη.
Φωνάζουν τα ΤΙΜΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν βλέπει, πως οι ανήκεστες, ίσως, βλάβες και οι ζημίες προέρχονται από τους υπερέμπιστους υπουργούς. Και από τους κολλητούς και τους κουμπάρους και τα νεόφερτα golden boys», διερωτάται ο Βύρωνας Πολύδωρας, απευθύνοντας εμμέσως το μήνυμα στον «καταλληλότερο».
Και παγιώνεται όλο και περισσότερο, η αίσθηση στους πολίτες, ότι δημόσια πρόσωπα, από διάφορες θέσεις, πιστεύουν ότι απευθύνονται σε μέλη κάποιας απόμακρης φυλής του Αμαζονίου.
Προσπάθησε ο «καταλληλότερος» να πείσει, ότι Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Παυλίδης, Ζαχόπουλος και Σία, συγκαταλέγονται στο «Τάγμα των Αγγέλων» της κυβέρνησής του. Εάν σας έπεισε, τότε, όντως ανήκετε σε κάποια από τις απομακρυσμένες φυλές του Αμαζονίου….
«Κι ήρθε κι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Σανιδάς, υποκαθιστώντας τον φυσικό δικαστή, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, αλλά και την κοινή λογική, να απαλλάξει προκαταβολικά, όσους …έλαβε εντολή να απαλλάξει για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου», λέει το ΠΑΣΟΚ, κι έχει δίκιο.
Σε ρόλο «ΕΥΑΣ», ο κ. Σανιδάς. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο «ΑΔΑΜ», γιατί εγώ σ’ αυτή την κυβέρνηση, μόνο «αρσενικούς» βλέπω. Βλέπω και «ΦΙΔΙΑ», πολλά ΦΙΔΙΑ, αλλά ΑΔΑΜ, δεν βλέπω.
Δεν ξέρω πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό το σκάνδαλο με το Βατοπέδι και τις μπίζνες του με την κυβέρνηση του «καταλληλότερου».
Ένα είναι σίγουρο. Ότι μ’ αυτό θα πάει «ο καταλληλότερος» στις εκλογές, γιατί περιέχει όσα κάνουν τους πολίτες να εξοργίζονται και να αγανακτούν. Έχει χρήμα, πολύ χρήμα, έχει σκοτεινά παρασκήνια, έχει ίντριγκα, και η … φυλή του Αμαζονίου τρελλαίνεται για ίντριγκα, έχει κτηματομεσίτες μοναχούς (όχι μονάχους – μονάχους).
«Τα ράσα, δεν κάνουν τον παπά», λέει ο λαός. Έλα όμως, που κάποιοι ντύνονται παπάδες για να ασχοληθούν με μεσιτίες και ανάπτυξη ακινήτων…
Με την κυβέρνηση του «καταλληλότερου», μια και η Δεξιά του Κυρίου, είχε στενές σχέσεις με την Δεξιά του Αγίου Όρους, δεν ξέρω αν θα τους… πάνε όλα δεξιά.
Βλέπετε, όταν ένας Παπαφλέσας, ένας Κολοκοτρώνης, ένας Καραϊσκάκης, αμφισβήτησαν την φράση του «καταλληλότερου», «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», φράση που προέρχεται από μια ερμηνεία του Κορανίου, πολύ αμφιβάλλω αν
στις επόμενες εκλογές, θα του πάνε όλα … δεξιά.
Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι νέες γενιές των 700 ευρώ, έχουν ΧΡΕΟΣ να αντιδράσουν, σ’ αυτή την πλήρη ισοπέδωση αρχών και αξιών, σ’ αυτόν τον προκλητικό νεοπλουτισμό των υπουργών του «καταλληλότερου», και να «πελεκή»σουν την κυβέρνηση, στις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές), έτσι όπως την πελέκησαν, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη.
Ο «καταλληλότερος», μπήκε πλέον στο «κάδρο της δυσαρέσκειας», έγινε μέρος αυτής της κρίσης.
«Έχω την αίσθηση, ότι όταν ο ηγούμενος και οι μοναχοί του Βατοπεδίου προσεύχονται, μνημονεύουν στις προσευχές τους και κάποια από τα μέλη αυτής της κυβέρνησης, με την εξής ευχή:
«…Και εις τους αιώνες των … (απατεώνων) αιώνων ΑΜΗΝ», έλεγε πολιτικό πρόσωπο άλλου πολιτικού χώρου, πριν λίγες μέρες.
Πολλοί, μέσα από τον ίδιο τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, συστήνουν στους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, να παραιτηθούν, γιατί «η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, έπιασαν πάτο».
Μόνο πάτο; ΑΠΟΠΑΤΟ πιάσανε.
Κι αν υπάρχει Θεός, ας τους κάψει…. Κι αυτούς και τους .. ακτήμονες κτηματομεσίτες εκπροσώπους του.
Δεν μπορώ να δεχτώ, ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Πέτρος Δούκας, δεν γνώριζε τίποτε.
Όπως δεν μπορώ να δεχτώ, την «Βουλγαράκεια Θεωρεία», ότι «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό» Ισχύει και το αντίστροφο: Ότι είναι «ηθικό», δεν είναι κατ’ ανάγκη και νόμιμο.
Και θα παραπέμψω τον κ. Βουλγαράκη, στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, που διάλεξε αυτό που της επέβαλλε η συνείδησή τους, παραβιάζοντας τον νόμο του Κρέοντα.
Και θα παραπέμψω τον «καταλληλότερο», στο ποιητικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ένα μήνυμα από τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη:
«Τι πιότερο ζητάμε όλοι οι άνθρωποι;
Έναν κόσμο, που δεν θα μας ποδοπατάνε τα όνειρα…»!
Και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών αυτής της χώρας, τα ποδοπάτησαν στις «ΑΝΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ» τους, οι υπουργοί του «καταλληλότερου» και οι «ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ», που με τις δημόσιες σχέσεις τους, γύρισαν την πλάτη σ’ όσα δίδαξε ο Χριστός.
Αυτούς, τους ΜΟΝΑΧΟ-ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ, που οι νηστείες, φαίνονται ξεκάθαρα στα παχουλά πρόσωπά τους, και στα κοιλιόδουλα κορμιά τους.
Κι αλλιώς θα περίμενα τον «καταλληλότερο» κι όχι άβουλο και αδύναμο, να παρακολουθεί από μακρυά το ένα σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο και να μην κάνει τίποτα.
Τον «βασιλιά», δεν τον ήθελα «γυμνό».
Όπως δεν ήθελα τους εκπροσώπους του Θεού, να θυμίζουν φεουδαρχικό καθεστώς, κάτι από Τεχεράνη και κάτι από Βαγδάτη. Να μην ζητάνε οικόπεδα για … λογαριασμό της Παναγίας. Από πότε η Παναγία, ζητάει … οικόπεδα και μάλιστα «φιλέτα»; Από πότε οι μοναχοί, περνούν από την πνευματικότητα της εξομολόγησης, στον υλισμό των χαριστικών ρυθμίσεων για να εξασφαλίσουν αύξηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Φαίνεται, πως για τους Ρασπούτιν της εκκλησίας και της πολιτικής, η άφεση των αμαρτιών, μετριέται σε ευρώ…
Μπίζνες «αγίων», με πολιτικές πλάτες. Ράσα, που κρύβουν απατεώνες του κοινού Ποινικού Δικαίου, έτσι όπως αρμόζει, σ’ αυτή την ωραία χώρα της αρπαχτής και της αρπαγής. Σ’ αυτή τη χώρα, που αξιωματούχοι της κάθε εξουσίας, τώρα πλέον και της Ιερής, διαπλέκονται, συνωστίζονται και διαγκωνίζονται, ποιος θα «φτιαχτεί» καλλίτερα και ποιος θα αρπάξει τα περισσότερα. Μοναχισμός με λάιφ στάιλ, πλήρης εκκοσμίκευση της πνευματικής ζωής, και καλόγεροι στα .. σαλόνια.
Όσο για τον κύριο Αλογοσκούφη, ας μην τον «στολίσω» εγώ. Τον στόλισε ο «αντάρτης του … γλυκού νερού» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης, όταν μέσα στην Βουλή και κατά την συζήτηση του άρθρου για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα ρίξει στα Τάρταρα και στον Καιάδα εκατομμύρια νοικοκυριά, τον αποκάλεσε «ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ», γιατί δεν τηρεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο πρόγραμμα; Μα αυτό, που σερβίρισαν στον ελληνικό λαό για να κερδίσουν τις εκλογές, και που αποδείχθηκε ΠΛΑΣΤΟ. Άσχετο αν ο Γ. Μανώλης ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, ότι κάθε «κότα», έχει το δικό της κακάρισμα, αλλά στο τέλος του … κάθεται του πετεινού.
Για το τέλος, θα κρατήσω το παράπονο ενός έντιμου πολιτικού, που πολιτεύτηκε σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγη: «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που λέω πως είμαι Νεοδημοκράτης. Δεν γαλουχήθηκα με αυτές τις «ανάξιες ηθικές». Ντρέπομαι ακόμα και να μιλήσω στα νέα παιδιά για την Νέα Δημοκρατία. Κάποιοι, μας έκαναν να τρεπόμαστε για τα πολιτικά μας πιστεύω»……..
Κι έρχεται εδώ να δέσει, το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στα ΝΕΑ (13-14/9/08). «Μπροστά στην Αλογοσκούφαινα, την Βουλγαράκαινα και τη Ζαχαρέα, η Δήμητρα (Λιάνη – Παπανδρέου), ήταν σαν το .. κοριτσάκι με τα σπίρτα»!!! (ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ 236/15-9-2008

ΟΡΓΗ!

«Ο ξαφνικός πλουτισμός από εσάς ή κάποιων από εσάς, μας κάνει να αναρωτιόμαστε:
Είστε λειτουργοί της Δημοκρατίας, ή επαγγελματίες πολιτικοί, που ως αυτοσκοπό, έχετε να αποκτήσετε μεγάλη περιουσία, ενώ μας διδάσκετε τη νομιμότητα και την ηθική»;

Ευθαλία Ζαφειροπούλου, μαθήτρια από την Αιτωλοακαρνανία στην Βουλή των Εφήβων (2008).

Δεν θα γράψω σήμερα το δικό μου άρθρο.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ! ΟΡΓΙΖΟΜΑΙ!
Δεν θα τολμούσα να κοιτάξω στα μάτια αυτό το νέο παιδί, που θα μπορούσε να μην ήταν από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά από τη Νέα Μάκρη, από τον Μαραθώνα, από το Λαύριο, ή από την Ραφήνα, ή τα Σπάτα, ή από οποιοδήποτε σχολείο της Ανατολικής Αττικής.
Η Ευθαλία Ζαφειροπούλου, θα μπορούσε να ήταν δικό μου παιδί, ή δικό σας παιδί.
Η Ευθαλία, δεν ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία. Ανήκει σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Και λέει το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι με την ψήφο κάποιων, κάποιοι απατεώνες πολιτικοί, εξελέγησαν και βρέθηκαν στη Βουλή.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ, γιατί με την δική μου ψήφο έστειλα στη Βουλή κάποιους ανθρώπους που έχουν σκοπό να με εκμεταλλευτούν σαν πολίτη, για να πλουτίσουν.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ, γιατί με την δική σας ψήφο, μπήκαν στην Βουλή κάποια ΛΑΜΟΓΙΑ και ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
Δεν θα το γενικεύσω. Η Εξουσία όμως ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ, γιατί η νέα γενιά, μας φτύνει κατάμουτρα κι εμείς, νομίζουμε ότι … βρέχει.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ πλέον να λέω ότι είμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ.
Έχω πολύ ΟΡΓΗ μέσα μου και δεν θέλω να την βγάλω στο χαρτί και στην δυνατότητα που μου δίνει η εφημερίδα μου, για να καταθέσω σ’ αυτή την περίπτωση όσα νοιώθω. Θα εκτραπώ και δεν το θέλω.
Γι αυτό, θα αναδημοσιεύσω κάποια κομμάτια από απόψεις συναδέλφων ή πολιτικών για την σημερινή κατάσταση αυτής της χώρας, που οι κυβερνήσεις της, και οι πολιτικοί που την κυβερνούν, την έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα στην αξιοπρέπειά της, ισοπεδώνοντας θεσμούς και αξίες.

ΗΘΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ

Θυμός, οργή, αγανάκτηση και περίσσιοι φόβοι κυριεύουν την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα. Η επιταχυνόμενη οικονομική κρίση, πλήττει κυρίως τους αδύναμους που χάνουν τα πάντα, ενώ οι υπεύθυνοι της θεομηνίας, έχοντες και κατέχοντες, γλιτώνουν ως συνήθως.
Και μέσα σ’ αυτή την λαίλαπα της οικονομικής κατάρρευσης, να ‘χεις και το Βατοπέδι με τα υπέρογκα υπερκέρδη του σ’ ένα όργιο λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, άνω του ενός δισεκατομμυρίων ευρώ, 260 ακίνητα, ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, του παραχωρήθηκαν, έναντι των υδάτων της Βιστωνίδας, επί των οποίων … πάτησε και «περπάτησε» ο άγιος Εφραίμ.
Όταν όμως στη δίκη για την κατοχή της (αποδεδειγμένα εθνικής περιουσίας) αντίκρυσε τα δύσκολα, έκανε πίσω ολοταχώς, το ‘ριξε στις ανταλλαγές.
Άντε χαλάλι, δώσε σε μένα μπάρμπα, ό,τι προαιρείσαι, κοστολόγησέ τα όσο γίνεται φθηνότερα, να πάρω περισσότερα.
Όσα δεν ανταποκρίνονταν στις ορέξεις του, γύριζαν πίσω, απαιτώντας άλλα, καλύτερα.
Ένα ολόκληρο κράτος δούλευε για τους άπληστους Αγιογδύτες Αγιορείτες, ξεπουλώντας εθνική κληρονομιά, βάσει δήθεν τίτλων και χρυσόβουλων Βυζαντινών αυτοκρατόρων και Οθωμανών κατακτητών.
Ουαί υμίν άρπαγες μοναχοί και φαύλα κρίνοντες υποκριτές υπουργοί.
Χειρότεροι κι απ’ τους ατμοσφαιρικούς ρύπου που μας πνίγουν, οι ηθικοί ρύποι μιας πρωτοφανούς αδιανόητης βρωμερής δυσωδίας που αποπνέουν άπληστοι για υλικά αγαθά μοναχοί.
«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ», κατέλυσαν το Άβατον της προσευχής, της νηστείας, της απόσυρσης απ’ τα εγκόσμια, μετατρέποντας τον Οίκον του Θεού, σε Οίκον Εμπορίου, μελετώντας ολονυχτίς και ολημερίς .… μετ’ ευλαβείας… άγια συμβόλαια αγοροπωλησιών, υμνώντας και προσκυνώντας τον μόνον άξιον Θεόν, το ΧΡΗΜΑ!
Άπαγε της βλασφημίας!
Εύα Κοταμανίδου
«ΤΑ ΝΕΑ» 14-10-08)


Εκκλησιαστικές μπίζνες και οθωμανικά φιρμάνια

Ανάμεσα στα άλλα απίστευτα που συμβαίνουν στις ημέρες μας, κλονίζονται συθέμελα και κάποιοι ιστορικοί μύθοι.
Η Εκκλησία, για δεκαετίες ολόκληρες, με πάθος πολέμησε για να χτίσει την εικόνα του θεματοφύλακα της ιστορικής φυσιογνωμίας του σύγχρονου έθνους. Λίγοι Έλληνες, έχουν ξεχάσει το περίφημο Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, που ιεράρχες κατέβασαν στην πλατεία Συντάγματος, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, στην ανίερη, κατά τη γνώμη τους, προσπάθεια να απαλειφθεί η αναφορά του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η επιβίωση του έθνους, οφείλεται στην Ορθοδοξία, επιμένουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Διότι εκείνη ήταν που ύψωσε το ανάστημά της στον Οθωμανό κατακτητή. Και κάτω από διωγμούς, κατακραυγή και βασανιστήρια, κράτησε ψηλά το εθνικό φρόνημα.
Κάτω από το άγρυπνο μάτι του Τούρκου δυνάστη, υποστηρίζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, κι αντιστεκόμενη σε εξισλαμισμούς και εκτελέσεις ιερωμένων, η Εκκλησία, κατόρθωσε να εκπαιδεύσει τα Ελληνόπαιδα (Κρυφό Σχολειό) και να διατηρήσει αλώβητο το σώμα του ελληνορθόδοξου πληρώματος (απομονωμένα μοναστήρια και διωκόμενες εκκλησίες).
Δίχως την Εκκλησία και την ορθόδοξη πίστη, η οθωμανική καταιγίδα, θα είχε συνεπάρει τα πάντα. Δεν θα υπήρχε πλέον Ελληνισμός, καταλήγει η σχετική διδασκαλία.
Το σκάνδαλο όμως της ληστρικής εξαγοράς αξιοποιήσιμης γης από τη Μονή Βατοπεδίου, ξεδιπλώνει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Για να πεισθεί το (όχι ιδιαίτερα δύσπιστο είναι η αλήθεια) Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να εγκρίνει τις απίστευτες ανταλλαγές, οι ίδιοι οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί του Αγίου Όρους, παρουσίασαν φιρμάνια σουλτάνων, με τα οποία η μοναστηριακή περιουσία, αποδίδεται αυτούσια στον ορθόδοξο κλήρο.
Προκύπτει από τα σχετικά ντοκουμέντα, πως το οθωμανικό κράτος, όχι μόνο δεν κυνήγησε την ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά της δώρισε κτήματα, προστάτευσε τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα και της παρέσχε καταφανή πολιτική προστασία.
Δεν είναι εύκολο για τον απλό πολίτη, να κατανοήσει πώς μια μαχόμενη Εκκλησία, που υποτίθεται πως εδιώχθη για την πίστη της και στελέχη της θεωρείται πως θυσιάστηκαν στο βωμό της σύγκρουσης με τους «άπιστους» Οθωμανούς, απολάμβανε τέτοιων προνομίων στη διάρκεια της λεγόμενης Τουρκοκρατίας.
Μάλιστα, τα ντοκουμέντα που προσκόμισε η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, σημειώνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως οι Μονές του Αγίου Όρους δεν υπήρξαν «δορυάλωτες».
Δηλαδή, δεν κατελήφθησαν υπό των Τούρκων με το δόρυ, έπειτα από κάποια σύγκρουση, αλλά συνθηκολόγησαν πριν από την κατάκτηση.
Φροντίζοντας δηλαδή, να εξασφαλίσουν τα προνόμιά τους, δίχως να θιγούν στο παραμικρό τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αν κάτι τέτοιο είχε γραφεί στο περίφημο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού ή και όπου αλλού, οι συντάκτες του, θα είχαν ριχθεί στην πυρά. Μπροστά όμως στην εξασφάλιση οικονομικών συμφερόντων οι θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας, δεν διστάζουν μπροστά και στη χειρότερη αποκάλυψη.
Αυτά μάλιστα αποδεικνύουν πόσο αστήρικτα είναι τα επιχειρήματα που διστακτικά τελευταία προβάλλονται πως οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, γίνονται δήθεν για την οικονομική ισχυροποίηση του Αγίου Όρους, ώστε μελλοντικά να είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας.
Αν πρόκειται η κοιτίδα της ορθόδοξης πίστης στο μέλλον, να οικοδομηθεί πάνω σε φιρμάνια και μπαξίσια μουσουλμάνων ηγετόρων, τότε μπορούμε να απορρίψουμε τη σχετική «Εθνική» τιμή.
Και καιρός είναι, να γίνει συνείδηση, πως το αυτοδιοίκητο, αφορά τις μονές στον Άθω.
Τα περιουσιακά στοιχεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, φορολογούνται όπως του καθενός.
Δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι από μι μια και υποζύγια από την άλλη στη χώρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 14-10-08ΚΑΡΕΚΛΟΜΑΝΙΑ

ΕΝΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ τεκμήριο του κατά συρροήν εγκλήματος που συντελείται σ’ αυτήν την χώρα.
Οι αθώοι, με την νέα φορολογική επιδρομή του Αλογοσκούφη, θα πληρώσουν τα σπασμένα του αέρα βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων και τραπεζών. Αφού ο Μανώλης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την εξαθλίωση των συμπολιτών του.
Αφού ο Τατούλης, είναι νεοδημοκρατικός, αλλά φιλολαϊκός «τρομοκράτης». Αφού ο Βύρωνας τα ‘χει πάρει στο κρανίο με τον πλούτο των χρυσών αγοριών. Και αφού ο Δαϊλάκης είναι Ρομπέν των φτωχών.
Αφού λοιπόν, σταυροκοπιούνται στα εικονοστάσια δημοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης, γιατί δεν εφορμούν, ώστε η φορολογική τιμωρία να μοιραστεί ανάλογα με τα «εγκλήματα» που έχει διαπράξει η πλουτοκρατία;
Η απάντηση, είναι μια.
Όλη αυτή η ανταρσία, καταλήγει στην εξής καρεκλομανία.
Κάνε με υπουργό, να ξεχάσω τον Ρουσόπουλο που παριστάνει τον αναντικατάστατο και τον επικοινωνιακό.
Όλη αυτή η φασαρία, μπας και υπουργοποιηθεί ο Πολύδωρας στον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Ρε ούστ από εδώ!

Δημήτρης Δανίκας
«ΤΑ ΝΕΑ» (14-10-08)


Ευαθαλία Ζαφεριοπούλου: Ο ξαφνικός πλουτισμός από εσάς, ή κάποιων από εσάς, μας κάνει να σκεπτόμαστε: Είστε λειτουργοί της Δημοκρατίας, ή επαγγελματίες πολιτικοί, που ως αυτοσκοπό έχετε να αποκτήσετε μεγάλη περιουσία, ενώ μας διδάσκετε τη νομιμότητα και την ηθική»;

Πόπη Σουφλή: Κύριε Ρουσόπουλε, μέσα σε πέντε χρόνια, καταφέρατε να αγοράσετε τρία πολυτελή σπίτια (με δάνεια), και να προκαλέσετε τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον νέο των 700 ευρώ, τη νεολαία μας, που σας φτύνει κατάμουτρα, γιατί όλους αυτούς, τους προσβάλλετε, τους απαξιώνετε υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους. Όταν για να φτιάξεις ένα δωματιάκι, μια καμαρούλα 2Χ3 και πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 10.000 ευρώ με τα φτηνότερα εργατικά χέρια και τα φτηνότερα υλικά, εσείς, πως αποκτήσατε σπίτια εκατοντάδων τετραγωνικών με δάνειο 120.000 ευρώ;
Κι αυτά τα σπίτια, με τι λεφτά τα επιπλώσατε;
ΛΥΠΑΜΑΙ, που πριν ένα χρόνο σας φιλοξένησα στην εφημερίδα μου, προβάλλοντάς σας ως υπόδειγμα δημοσιογράφου και υποψήφιου βουλευτή στην περιφέρεια Αττικής.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ γιατί άλλη εικόνα ήθελα να έχω για την δημοσιογραφία την οποία ως την τελευταία στιγμή της ζωής μου θα θεωρώ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ και όχι αυτή που γίνεται όχημα για αλαζονικές συμπεριφορές και απροκάλυπτο πλουτισμό, διασύρει τη χώρα μου και με προσβάλλει ως ΕΛΛΗΝΙΔΑ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ, κύριε Ρουσόπουλε, και έχω το θάρρος να σας το δηλώσω ευθαρσώς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι από τη θέση σας ως Υπουργός Ενημέρωσης, μπορείτε να με καταστρέψετε και να με διαλύσετε ως εφημερίδα και ως φυσικό πρόσωπο.
Διατυπώνω απλά, ότι λένε ΟΛΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ. ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΑΛΛΟ. ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ! (ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ATTIKA NEA 238/1-11-2008