Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΡΕΜΑΤΙΑ

Όταν η πολιτεία αδιαφορεί, οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ τολμούν
Καθάρισαν συμβολικά την γραφική ρεματιά του Βαρνάβα

Η πρόσκληση από το blog της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βαρνάβα, για να καθαριστεί η πανέμορφη ρεματιά του Βαρνάβα, ήταν μια πρόκληση και για μας.
Η συνάντηση έκλεισε για την προηγούμενη Κυριακή κι ήταν μια ευκαιρία και για να δείξουν οι συμμετέχοντες την αγάπη τους αφενός μεν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και τον τόπο τους, και αφετέρου να γνωριστούν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η μέρα ήταν καταπληκτική και όσοι συμμετείχαν, το είδαν και σαν ένα όμορφο πικ νικ , κάτι σαν … σχολική εκδρομή.
Και ενώ ο Βαρνάβας είχε γεμίσει από αφίσες με την πρόσκληση, εντύπωση μας έκανε το γεγονός, ότι το ποσοστό των νέων κατοίκων «των ξένων», όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν οι γηγενείς κάτοικοι, ήταν συντριπτικά μεγαλύτερο.
«ΨΥΧΗ» των Ενεργών Πολιτών, ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, ένας δραστήριος κάτοικος του Βαρνάβα που εκδηλώνει με κάθε τρόπο την αγάπη του για τον τόπο που επέλεξε να ζήσει με την οικογένειά του και τον σεβασμό του προς το περιβάλλον.
Έτσι εφοδιασμένος με σακκούλες σκουπιδιών, τσουγκράνες, γάντια και πολύ κέφι, τα μοίρασε σ’ εκείνους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για να καθαριστεί η ρεματιά, από σκουπίδια, μπουκάλια και χαρτιά, που ήταν πεταμένα τριγύρω,
Ήταν πολύ ελπιδοφόρο, ότι στην πρόσκλησή του, ανταποκρίθηκαν νέοι άνθρωποι, που μαζί με τα παιδιά τους, για περισσότερο από τρεις ώρες, μάζευαν σκουπίδια και απορρίμματα από τον δρόμο και την ρεματιά.
Μια χαρούμενη ευχάριστη συντροφιά, άνθρωποι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, έπιασαν δουλειά, και σε λίγες ώρες, πολλές σακκούλες απορριμμάτων είχαν μαζευτεί. Όσο για τα παιδιά, αυτά πήραν έμπρακτα ένα πολύ καλό μάθημα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τοποθέτησαν δε και μια πολύ καλοσχεδιασμένη ταμπέλα πάνω στο κιόσκι ώστε να την βλέπουν όσοι το επισκέπτονται και να μην αφήνουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους.
Ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, απευθυνόμενος στο τέλος του καθαρισμού στους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν, τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους, λέγοντας:
«Αγαπητοί ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ
Με λένε Μιχάλη Αποστολόπουλο.
Είμαι εθελοντής σαν και σας, που μαζί με άλλους έχουμε δημιουργήσει την παρέα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον τόπο. Έτσι οργανώσαμε κι αυτή την αυθόρμητη εκδήλωση.
Όσοι έχουν χρόνο για προσφορά και δράση είναι καλοδεχούμενοι στην παρέα μας.
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας στο κάλεσμα μας.
Χαιρετίζω ιδιαίτερα αυτούς που ήρθαν εδώ μαζί μας από άλλες περιοχές τη Ν. Μάκρη, Καλλιθέα, Αθήνα, τον Κορυδαλλό, τον Αγ. Στέφανο, το Καπανδρίτι κλπ για να βοηθήσουν και να απολαύσουν μαζί μας τη πανέμορφη ρεματιά του Βαρνάβα που μας προσφέρει αυτή την μοναδικότητα του πλατανοδάσους.
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες καθαριότητας της Κοινότητας Βαρνάβα που ευαισθητοποιήθηκαν και ανέβασαν τον κάδο σκουπιδιών που κάποιοι ασυνείδητοι είχαν ρίξει μέσα στη ρεματιά και καθάρισαν έγκαιρα το σημείο αυτό που ήταν γεμάτο σκουπίδια – τα βλέπετε ΟΛΑ μέσα στο κάδο που ξέχασαν να αδειάσουν».
Ο Μιχάλης Αποστολόπουλος, ζήτησε από τους εθελοντές, να εγκρίνουν και ένα ψήφισμα, το οποίο θα θέσει υπόψη του προέδρου της Κοινότητας του Βαρνάβα.
Το αίτημά του έγινε αποδεκτό και το ψήφισμα υπογράφτηκε απ’ όλους.
Σ’ αυτό, αναφέρονται:

ΨΗΦΙΣΜΑ
1. Να καθαριστεί τη ΚΥΤΗ της ρεματιάς καθ όλο το μήκος της, από λάστιχα, σακούλες και οικοδομικά σκουπίδια κλπ που δεν μπορούν να κάνουν οι εθελοντές
2. Να τοποθετηθούν δυο ξύλινα τραπέζια με τους αντίστοιχους πάγκους στο σημείο αυτό του περιπτέρου για να μπορούν οι οικογένειες και αυτοί που κάνουν βόλτα περιπάτου να καθίσουν να θαυμάσουν το τοπίο και να φάνε..
3. Διαμορφωθούν μικρά χωμάτινα μονοπατάκια περιπατητικής βόλτας, δεξιά και αριστερά της ρεματιάς με γεφυράκια και ξύλινα κάγκελα προστασίας. Το έργο να γίνει χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση μηχανημάτων.
4. Και ΤΕΛΟΣ να διατηρηθεί αναλλοίωτο το τοπίο – η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής -χωρίς καμιά απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση».
Πριν αποχωρήσουν οι εθελοντές, ανανέωσαν το ραντεβού τους.
Στην πρόσκληση του Μιχάλη Αποστολόπουλου, έδωσαν το παρόν και τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ και η εμπειρία ήταν καταπληκτική.
Ευελπιστούμε, ότι την επόμενη φορά, θα είμαστε περισσότεροι και θα ανταποκριθούν και όλοι οι κάτοικοι του Βαρνάβα.
Από το blog του Μιχάλη Αποστολόπουλου, μεταφέρουμε και κάποια σημαντικά στοιχεία για την πανέμορφη ρεματιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ
Η Ρεματιά ΒαρνάβαΌταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και διαρκείς στην περιοχή της ρεματιάς Βαρνάβα τότε η λεκάνη, οι ποταμοί και οι παραπόταμοί τους αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τον όγκο του νερού τους. Έτσι δέντρα και βλάστηση μπορούν να βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα. Αυτό το θεαματικό τελετουργικό απειλείται από την εξάλειψη από την σχεδιαζόμενη διέλευση βαριών χωματουργικών φορτηγών που θα μεταφέρουν τόνους τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού μέσα από τον στενό δρόμο της ρεματιάς που συνδέει τον Βαρνάβα με το Γραμματικό.
Οι υπόγειες «εθνικές οδοί γλυκού νερού» που χρησιμοποιούνται για να ταξιδεύουν τα νερά μέσα από τη ρεματιά του Βαρνάβα, είναι μέρος του συστήματος των μεγαλύτερων υπόγειων υδάτων σε ευρύτερο επίπεδο, το οποίο χύνει χιλιάδες γαλόνια νερού ανά δευτερόλεπτο προς την λίμνη του Μαραθώνα και στην ευρύτερη περιοχή. Ρέοντας από τη δύση στην ανατολή τα νερά της ρεματιάς είναι η σανίδα σωτηρίας του μεγαλύτερου πλατανοδάσους της περιοχής.
Η ρεματιά εκτείνεται από υπόγειες πηγές και φθάνει μέχρι το Μαραθώνα. Μέσα σ΄ αυτή την περιοχή βρίσκεται η αφθονότερη φύση, που περιλαμβάνει πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Από αυτά τα περισσότερα είδη συναντώνται μόνο εδώ στην ρεματιά του Βαρνάβα. Με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού στη περιοχή του Βαρνάβα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η εκμετάλλευση της ρεματιάς έχει επιβραδυνθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων αυτών παραμένουν άθικτες δίνοντας έτσι μια ευκαιρία για ουσιαστική προστασία και εκμετάλλευση ως «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΡΝΑΒΑ» στην περιοχή που διατηρεί την μεγαλύτερη και ομορφότερη πυκνότητα από τα υπόλοιπα δάση όλης της περιοχής της βορειοανατολικής Αττικής
Η βιοποικιλότητα της ρεματιάς.
Μέσα στην περιοχή, η λεκάνη της ρεματιάς του Βαρνάβα είναι ένας συναρπαστικός παράδεισος με έναν απροσδιόριστο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας. Στεγάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση από άποψη ποικιλομορφίας φυτών και πτηνών στη περιοχή.
Πανελλήνιος αντίκτυπος.Τα απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη των δασών, έχουν τεράστιο αντίκτυπο και η επίδραση τους σε όλη την περιοχή θα είναι δεδομένος.
Από τα εναπομείναντα δάση της Βόρειας Αττικής ( μετά το κάψιμο όλων των υπολοίπων), αυτά του Βαρνάβα απορροφούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.Εκτός από τη στήριξη της ζωής, πολλά κομμάτια του δάσους βοηθούν και στην παράταση της ζωής. Πολλά είδη φυσικών φαρμάκων προέρχονται από το δάσος.
Η μεγάλη απειλή τα ΧΥΤΑ Γραμματικού.Η σχεδιαζόμενη διαδρομή των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ Γραμματικού, περνά υποχρεωτικά μέσω της ρεματιάς Βαρνάβα. Αυτό θάχει άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο δάσος που θα καταστραφεί μόνιμα. Ο θόρυβος τα decibel ( Db) και τα καυσαέρια των φορτηγών βαρέως τύπου που θα διασχίζουν την ανηφόρα της ρεματιάς θα εξαφανίσουν σταδιακά την χλωρίδα και την πανίδα του υπέροχου αυτού δάσους και της ρεματιάς.
Οι προσπάθειες προστασίας.
Τα Εθνικά Πάρκα, τα άδυτα άγριας φύσης, τα γηγενή εδάφη και οι άμυνες της ίδιας της φύσης είναι το κλειδί για την προστασία της ρεματιάς του Βαρνάβα. Θα πρέπει γρήγορα να εντάξουμε την περιοχή κάτω από καθεστώς ισχυρής προστασίας.
ΡΕΜΑΤΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ - Ζώνη Ειδικής Προστασίας
• Θέσπιση Ζώνης Ειδικής Προστασίας, με ιδιαίτερο καθεστώς, στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Βαρνάβα. Προτείνουμε την περιοχή της Ρεματιάς, μιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλλους και με κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία όλης της περιοχής που οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως ένα Φυσικό Απόθεμα (Natural Reserve) για τις επόμενες γενιές.
•Να αποκλειστεί η οικιστική χρήση, να απαγορευτεί η διάνοιξη δρόμων και κάθε οχλούσα δραστηριότητα.
Για τη διασφάλισή της, να εξεταστεί η θέσπισή της ως «ζώνης ευθύνης» ενός τοπικού επιστημονικού ή πανεπιστημιακού φορέα.
Η Συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και επιστήμονες προστασίας του περιβάλλοντος απ΄ όλη την Ελλάδα, θα αναλύσουν τη βιολογική θέση της περιοχής, ώστε να θέσουν προτεραιότητες στην προστασία και να καθιερώσουν την ρεματιά σε προστατευόμενη ζώνη.
Προστατεύοντας την ακεραιότητα των δασών, δίνεται και η ελπίδα ότι θα προστατευτεί και η συναρπαστική και πολύτιμη βιοποικιλότητα της λεκάνης της ρεματιάς Βαρνάβα στο μέλλον.
Η ρεματιά μας... η ζωή μας!
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΟΠΗ ΣΟΥΦΛΗ)
  • ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ