Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Πειράματα σε ανθρώπους στην Ελλάδα ερευνά η Ε.Ε. 

Χωρίς ηθικούς φραγμούς, ελέγχους και την ελάχιστη επιστημονική επίβλεψη θέτονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στο βωμό της ιατρικής εξέλιξης στη χώρα μας.Ακούσατε κανένα Πόρισμα, γι αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ;
ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ;
 
ΣΙΩΠΗ!

ΓΕΜΙΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ.


Καλλιόπη Σουφλή  
 
Picture
Γιατροί φέρονται να πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς δίχως οι τελευταίοι να γνωρίζουν το παραμικρό, καταστρατηγώντας τη σχετική νομοθεσία και παρακάμπτοντας την ενδεδειγμένη διαδικασία.


Άνθρωποι ηλικιωμένοι, με σοβαρά προβλήματα υγείας, ανήμποροι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους μετατρέπονται σε πειραματόζωα από «επιστήμονες» δίχως τη συγκατάθεσή τους.

Η ζοφερή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα οι νόμοι υπάρχουν για να παραβιάζονται, με τις περιπτώσεις παράνομων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να είναι ουκ ολίγες, κάτι που προκάλεσε και την παρέμβαση του αρμοδίου επιτρόπου Υγείας Τζον Ντάλι...

Κλινικές δοκιμές

Στα χέρια του αρμόδιου επίτροπου της ΕΕ για θέματα Υγείας κ. Τζον Ντάλι βρίσκονται συγκεκριμένες καταγγελίες για συστηματικές παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα των κλινικών δοκιμών. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιτροπές δεοντολογίας των νοσοκομείων που ελέγχουν τη νομιμότητα των πειραματικών πρωτοκόλλων είναι ανύπαρκτες. Γιατροί-«επιστήμονες» ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο τη νομοθεσία όσο και την ανθρώπινη υπόσταση των ασθενών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων είτε δεν ενημερώνονται καθόλου είτε ενημερώνονται κατόπιν εορτής, όταν τα πειράματα έχουν προχωρήσει και οι ασθενείς έχουν ήδη μετατραπεί σε πειραματόζωα! Ιστορίες σκοτεινές και στόματα ερμητικά κλειστά τόσο από την πλευρά των γιατρών όσο και των ασθενών. Μία ανεξήγητη «ομερτά», που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν μιλά γι’ αυτή.

Ο κ. Ντάλι δεσμεύτηκε να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα των κλινικών δοκιμών ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπανικολάου. Αυτό που θα ερευνηθεί είναι το κατά πόσο παραβιάζεται η Οδηγία 2001/20/ΕΚ, γνωστή ως «Οδηγία για τις κλινικές δοκιμές» που τέθηκε σε ισχύ το 2004 και ορίζει ένα σύνολο αυστηρών απαιτήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της ακεραιότητας του συμμετέχοντος στις κλινικές δοκιμές. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι η παραβίαση είναι συστηματική και ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις διατάξεις της Οδηγίας, τότε ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Η Επιτροπή μπορεί να λάβει μέτρα κατά του κράτους-μέλους, σύμφωνα με τη συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.

Πιο απλά, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δυσφημιστεί διεθνώς ως η χώρα των ελεύθερων πειραμάτων σε ανθρώπους! 

Ιστορίες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας για πειράματα σε ασθενείς σε χώρες της Αφρικής και έχουν προκαλέσει ανατριχίλα στη διεθνή κοινότητα είναι πολύ πιθανό να βγουν στην επιφάνεια και για την Ελλάδα. 

 Με τη μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, αλλά χώρα-μέλος της ΕΕ με υψηλό επιστημονικό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας. Το πλήγμα θα είναι βαρύ.


«Δυσοσμία» σε Τζάνειο και Λαϊκό


Η ιστορία με τα ανθρώπινα πειραματόζωα δεν είναι κάτι καινούριο. Διάφορες υποθέσεις έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας σάλο στην κοινή γνώμη. 

Η πρακτική περίπου η ίδια: Χορήγηση πειραματικών φαρμάκων σε ασθενείς δίχως τη συγκατάθεσή τους και χωρίς την έγκριση των Αρχών.

Η περίπτωση του Τζάνειου Νοσοκομείου είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές. 

Στα χέρια των «Ράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) βρίσκεται ένας ογκώδης φάκελος με πειράματα τα οποία διεξήχθησαν σε ασθενείς το 2005. 

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται γνωστός καρδιολόγος που την περίοδο εκείνη ήταν διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης. Οι ασθενείς είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία λάμβανε εικονικό φάρμακο (placebo) και η δεύτερη σκεύασμα γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας. 

Μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έρευνα αυτή ουδέποτε ενημερώθηκε ούτε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά ούτε και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Η μελέτη ξεκίνησε εν αγνοία τόσο των αρμόδιων Αρχών όσο και των ασθενών, ενώ δεν τηρήθηκαν και μια σειρά από τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες.

Ο επικεφαλής, μάλιστα, καρδιολόγος είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση λίγα χρόνια πριν στο ίδιο νοσοκομείο. Η υπόθεση, ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκε γι’ αυτή απαλλακτικό βούλευμα. 

Τα ερωτήματα όμως για τη δεύτερη μελέτη παραμένουν, πόσω μάλλον την ώρα που για το θέμα των πειραμάτων ενδιαφέρονται και οι ευρωπαϊκές Αρχές.


Παρόμοια υπόθεση για την οποία έχει διαταχθεί έρευνα φαίνεται να εκτυλίχθηκε κατά το παρελθόν και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι επιθεωρητές Υγείας ξεσκονίζουν εξονυχιστικά τα στοιχεία και σε αυτή την περίπτωση. Δεν αποκλείεται τα πειράματα να διεξήχθησαν δίχως να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. 

Μένει μόνο να αποδειχτεί κάτι τέτοιο στην πράξη, με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.Σχέση φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς


Δυστυχώς, όμως, η ζοφερή πραγματικότητα των κλινικών δοκιμών δεν σταματά εδώ. Πίσω από τα παράνομα πειράματα φέρεται ότι έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία, με ένα περίεργο σύμπλεγμα γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών. 

Λίγο πολύ, οι «ευγενικές» χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών σε γιατρούς είναι κάτι που παραμένει κοινό μυστικό στην ιατρική κοινότητα. Ταξίδια στο εξωτερικό, «δωράκια», στενές σχέσεις, εξοπλισμοί γραφείων, χρηματοδοτήσεις για σεμινάρια που μετατρέπονται σε αναψυχή, περιπτώσεις που κατά το παρελθόν έχουν γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Μία τέτοια υπόθεση ξεσκονίζουν οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Πρόκειται για το φάκελο «Κλινικές Δοκιμές» και αφορά τις λεγόμενες παρεμβατικές και μη παρεμβατικές μελέτες, όπως επίσης και τις μελέτες παρατήρησης. Με τη μόνη διαφορά ότι η έρευνα αυτή ξεφεύγει από το καθαρά οικονομικό σκέλος και μπαίνει σε μονοπάτια που έχουν να κάνουν με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.


Στις μελέτες παρατήρησης, η πρακτική που ακολουθείται είναι απλή: Οι γιατροί αναλαμβάνουν να παρακολουθούν τις παρενέργειες φαρμακευτικού σκευάσματος συγκεκριμένης εταιρείας σε έναν αριθμό ασθενών. Το σκεύασμα είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ και οι γιατροί αμείβονται με χιλιάδες ευρώ από την ενδιαφερόμενη φαρμακευτική εταιρεία. Εδώ ακριβώς εγείρονται και τα πρώτα ερωτήματα. Εφόσον η καταγραφή των παρενεργειών είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων του γιατρού, για ποιο λόγο εισπράττουν χιλιάδες ευρώ ως αμοιβή; Μια έντονη δυσωδία κατευθυνόμενης συνταγογράφησης αιωρείται στην ατμόσφαιρα.


Σε ό,τι αφορά τις παρεμβατικές μελέτες, η περίπτωση είναι πιο σύνθετη. Αυτό που ερευνούν οι άνδρες του ΣΔΟΕ είναι το κατά πόσο η διαδρομή της χρηματοδότησης των ερευνών είναι καθ’ όλα νόμιμη. Με βάση τη νομοθεσία, κάθε εταιρεία που ζητά να γίνει μια συγκεκριμένη μελέτη αναλαμβάνει και τη χρηματοδότησή της. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι συμβαίνει στις περιπτώσεις εκείνες που οι κλινικές δοκιμές έχουν γίνει παράνομα. Η κάλυψη της χρηματοδότησης γίνεται από μυστικά κονδύλια των εταιρειών ή μήπως επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο;

Αν ισχύει το πρώτο, τότε μιλάμε για κραυγαλέα περίπτωση φοροδιαφυγής, ενώ τίθεται έντονα και η ηθική διάσταση του προβλήματος. Για ποιο λόγο μια εταιρεία να χρηματοδοτήσει μυστικά μια έρευνα, εφόσον θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ και να διεξαχθεί υπό πλήρη νομιμότητα; Μήπως για κάποιο άγνωστο λόγο οι μελέτες αυτές ουδέποτε θα νομιμοποιούνταν, διότι το περιεχόμενό τους είναι τέτοιο που δεν συνάδει με τη νομοθεσία;

Αν επιβαρύνεται το Δημόσιο, τότε το σκάνδαλο είναι ακόμη μεγαλύτερο. Όχι μόνο ζημιώνεται το κοινωνικό σύνολο, αλλά άθελά του ο Έλληνας φορολογούμενος μετατρέπεται σε «χρηματοδότη» πειραμάτων σε συνανθρώπους του. Τα θύματα στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φορολογούμενοι.

Μια τέτοια περίπτωση κλινικών δοκιμών που έγιναν εν αγνοία των ασθενών ερεύνησαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Εκεί αποκαλύφθηκε η περίπτωση ασθενούς –πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή– που είχε μπει σε διαδικασία κλινικών δοκιμών χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό. Κάποιος ή κάποιοι τον μετέτρεψαν σε πειραματόζωο, δίχως να σεβαστούν ότι επρόκειτο για ασθενή…

Έλεγχοι και σε άλλα νοσοκομεία

Ανάλογες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς, εάν προκύψουν παρόμοια ευρήματα, τότε το σκάνδαλο θα είναι τεράστιο. Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να αποτελούν συμπτώσεις· συνιστούν πρακτική.

Και, δυστυχώς, στην όλη ιστορία υπάρχει και κάτι άλλο ανησυχητικό. Τα χρήματα που έρρεαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή «ευγενικών» χορηγιών σε γιατρούς έχουν μειωθεί σημαντικά και έχουν αυξηθεί τα κονδύλια για έρευνα. Κάθε χρόνο διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στα πανεπιστήμια. Ήδη το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στο άνοιγμα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) συγκεκριμένων πανεπιστημίων.

Στις έρευνες αυτές συνήθως προΐσταται ένας επικεφαλής πανεπιστημιακός, με μια ερευνητική ομάδα των δέκα με δεκαπέντε ατόμων. Στόχος τους είναι η διεξαγωγή πειραματικών πρωτοκόλλων με σκοπό την καταγραφή αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένα σκευάσματα. Μένει μόνο να διαπιστωθεί η νομιμότητα των χρημάτων αυτών. Εάν αποδειχτεί ότι αυτά δίνονταν «κάτω από το τραπέζι», τότε τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά σχετικά με τη σκοπιμότητα της χρηματοδότησης.


Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ και καιρό στο epikaira.gr αλλά όπως βλέπετε η σελίδα έχει εξαφανιστεί, εμείς το πήραμε από αναδημοσίευση άλλων ιστολογίων. 

Προσπαθήσαμε νε βρούμε στοιχεία σχετικά από την Ε.Ε. αλλά προς το παρόν δεν βρήκαμε. Τα μόνα που βρήκαμε είναι οι διάφοροι νόμοι που αφορούν στα πειράματα φαρμάκων και γενετικής στις χώρες της Ε.Ε. Το πιο πρόσφατο είναι του 2002. Εδώ είναι όλο το ντοκουμέντο για όλες τις χώρες σχετικά με τα πειράματα γενετικής σε ανθρώπους. 


genetic_testing_eur20446.pdf
Download File

Ο Ελληνικός νόμος καλύπτει τους Έλληνες ασθενείς σχετικά με την ενημέρωση τους και τη συγκατάθεση τους, καθώς και την επιθυμία τους να προβούν όποια στιγμή θέλουν σε διακοπή. Αφήνει όμως ένα περίεργο παραθυράκι-τρύπα, στη σελίδα 65: "Το δικαίωμα στην εν επιγνώσει συναίνεση προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες δεν απαιτείται η συναίνεση του ασθενούς για ιατρικές επεμβάσεις. Αυτές οι λεγόμενες μη συναινετικές ιατρικές πράξεις ορίζονται ως 'όλες αυτές οι παρεμβάσεις από την πλευρά του γιατρού με τον ασθενή (πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας) για τις οποίες η απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του ιατρού' "


Στο δε ιστολόγιο της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν βρήκαμε κάτι νεότερο από την κοινοτική οδηγία. 

Εντύπωση επίσης μας έκανε ότι οι σελίδες που αφορούν στους ΓΤΟ, στις αμβλώσεις, ευθανασία κλπ δεν αναφέρουν τίποτα άλλο από δίκες που έχουν γίνει παγκοσμίως πάνω στα σχετικά θέματα. 


Κατά τα άλλα γράφει στην ενημέρωση σχολείων:  

 "H Επιτροπή έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2011 μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Η ενημέρωση που μπορεί να γίνει είτε στο χώρο του σχολείου είτε στα γραφεία μας αφορά θέματα όπως η κλωνοποίηση, η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, η ευθανασία, οι μεταμοσχεύσεις, η προστασία της βιοποικιλότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση. Θα ανταποκριθούμε με χαρά σε τυχόν εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από κάθε σχολείο."


Βγάλατε συμπέρασμα; Εμείς κανένα!!! Προφανώς έχουμε κάποιο... "Βιο-ήθος" αλλά ποιο είναι αυτό, λίγοι το ξέρουν...http://www.allnewz.gr/epsilonlambdalambda940deltaalpha/284

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Για ελέγχους στον στρατό με πειράματα στους εφέδρους δεν έχουμε ακούσει π.χ. στρατόπεδο τεθωρακισμένων Αυλώνας επί διοικητού Περράκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το κάθαρμα, ο Περράκης εννοώ, εκτός από τα απάνθρωπα και παράνομα ιατρικά πειράματα που επέτρεπε εν αγνοία των στρατιωτων, δεν έδινε σωστά κράνη σε νεοσύλλεκτους όταν μάθαιναν σκοποβολή, με αποτέλεσμα να χάνουν την ακοή τους, να νοσηλεύονται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο παίρνοντας κορτιζόνη και αφού το ακουστικό νεύρο τους είχε πάθει μόνιμη βλάβη, να έχουν μόνιμη αναπηρία και εμβοές.
   Όταν δε ο στρατιώτης παρουσιαζόταν διαμαρτυρόμενος γιά την μόνιμη βλάβη και τα ακατάλληλα κράνη, ο Περράκης τον ειρωνευόταν, ρωτόντας τον αν στην μάχη θα έβαζε βαμπάκι στα αυτιά του για προστασία!!!
   Μιλάμε γιά θρασύτατο άτομο χωρίς ηθικούς φραγμούς ή ανθρωπιά.
   Τα πειράματα των γιατρών της μονάδας περιελάμβαναν λήψη ουσιών μέσω του φαγητού τών εφέδρων, οι οποιες ουσίες προκαλούσαν τριανταενιά ή σαράντα πυρετό. Τους άφηναν να λυώνουν κλινηρεις χωρίς αγωγή για να δουν πόσο θα αντέξουν και ξαφνικά την έβδομη μέρα τους έκαναν μια ένεση και γινόντουσαν καλά αμέσως. Όποιος ρωτούσε, γιατι δεν τους χορηγούσαν την ένεση νωρίτερα, δεν έπαιρναν καμμια απάντηση απο τους βασανιστες και δωροδοκούμενους απο τις φαρμακευτικές εταιρείες γιατρούς. Μιλάμε για εντελώς πορωμένα άτομα.

   Διαγραφή
 2. Την εποχη του 1973 στον Αυλωνα [ακου αυλωνα ] μα΅ς΅ εκαναν απο μια ενεση με την ιδια βελονα , ενας΅ ηλιθιος΅ εκει επικεφαλης΅ με εστειλε Αμεσως αγγαρια ....οταν εγω φυσικα διαμαρτυρηθηκα ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, ΠΟΣΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΣΕΡΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ, ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΧΑΓΩΝ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΩΝ.

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ